Det här inlägget handlar om hur man som nybörjare kan välja en egen aktieportfölj. Alla ”erfarna värdeinvesterare” kan sluta läsa här. Det blir inga nyheter eller aktieanalyser. (Det här är bara några ”besserwissertankar” för nybörjarnivån… .)

Men för nya aktiesparare finns det flera bra och enkla strategier att välja bolag till en säker och balanserad portfölj. Man behöver egentligen inte kunna allt om aktier eller värdera varje bolag för sig för att skaffa sig en långsiktig och stabil investeringsstrategi.

Målsättning

En bra målsättning är att om några år ha en egen aktieportfölj som är värd, säg 100.000.- eller något annat valfritt belopp. Den tid det tar är naturligtvis beroende på hur mycket man sparar, men efter några år borde de flesta med ett heltidsarbete klara av att ha en hyfsad aktieportfölj. För att ha en aktieportfölj som är värd 100.000 kronor efter 5 år, så bör man regelbundet spara eller investera minst 1.000 kronor varje månad. Resultatet blir hobby som man bygger upp under några år av regelbundet sparande och investerande. En egen passiv och defensiv aktieportfölj är alltid en bra investering för framtiden, både som ekonomisk buffert och för framtida extra inkomster från aktieutdelningarna.

Min utgångspunkt är dessutom att det skall vara enkelt att både sätta ihop och underhålla en långsiktigt stabil aktieportfölj. Det skall inte krävas att man är intresserad av aktier och inte heller att man följer med vad som händer på börsen, eller letar efter bra bolag. Det gäller bara se över portföljen en eller två gånger om året. Även en enkel strategi med en egen aktieportfölj är effektivt i det långa loppet. Speciellt om alternativet är dyra och dåliga aktiefonder från storbankerna.

Sex olika portföljer

Det finns många enkla sätt att välja bolag till sin aktieportfölj. Huvudsaken är att man har en genomtänkt strategi och håller fast vid den över tiden. Här är sex olika strategier att välja bolag för en enkel och stabil aktieportfölj. Sex alternativ som i 9 fall av 10 är effektivare och lönsammare än att spara i aktiefonder. Alla aktieportföljer nedan kräver bara begränsade aktiviteter och regelbundet sparande.

De sex portföljerna omfattar inte alla bolag inom varje kategori, utan är helt subjektiva urval som jag har gjort. Välj själv vilka bolag du vill ha i din portfölj, men utvärdera portföljen minst en gång om året. Det är enklast att göra på samma dag varje år, man väljer en namnsdag, födelsedag eller någon annan dag som är lätt att komma ihåg. Målsättningen är att ha en passiv förvaltning som inte kräver tid, kunskap eller kontinuerligt engagemang. Det skall vara lätt och enkelt att sköta sin egen aktieportfölj .

Sex enkla sätt att välja aktieportföljer….

1. Starka huvudägare Bolag som domineras av finansiellt starka ägarfamiljer, och som har sitt eget privata kapital investerat i bolaget. Det gör det mindre riskfyllt för andra aktieägare att bolaget missköts eller att bolaget chansar på osäkra investeringar.

Några bra bolag med starka huvudägare är….
H&M (Persson), Ratos (Söderberg), Lundbergs (Lundberg), Investor (Wallenberg), Kinnevik (Stenbeck), Latour (Douglas), MSAB (Schörling), Axfood (Ax:son Johnson).

Familjebolag på börsen är nästan alltid långsiktiga och försiktiga. Alla ägarfamiljer har olika strategi när det gäller styrning och ledning av bolaget, men gemensamt är att alla har sin egen privata förmögenhet investerade i bolaget.

2. Investmentbolag Många investmentbolag och riskkapitalbolag har en duktig och drivande ledning och styrelse, som värderar, köper och utvecklar andra bolag. Målsättningen är då att skapa en långsiktig substansutveckling och förbättra företagens avkastning. Några investmentbolag att kanske undvika är de maktbolag som främst används för att styra och kontrollera de börsnoterade svenska storbolagen, typ Ericsson och ABB. Med välskötta investmentbolag är det ganska fantastiskt att även andra aktieägare får del av den värdeökning och avkastning som en kompetent ledning skapar.

Några framgångsrika investmentbolag är….
Investor, Lundbergs, Kinnevik, Ratos, MSAB, Latour, Indutrade, Bure, Beijer Alma.

Undvik investmentbolag med otydliga huvudägare eller inkompetenta styrelser och företagsledningar. Undvik också små och osäkra investmentbolag på smålistorna.

3. Bäst i branschen Välj bolag som anses vara det bästa i varje bransch bland storbolagen i OMXS Large Cap. Långsiktigt är det alltid bra att investera i de främsta bolagen inom varje branch, både för värdetillväxt, utdelningar och utdelningstillväxt. Här är några av mina egna bedömningar, välj gärna andra bolag, men se till att de är det bästa bolaget i varje kategori.

Bästa bolaget i varje bransch är….
Investmentbolag: Kinnevik Utvecklingsbolag: Ratos , Telekom: Tele 2, Skogsbolag: Holmen, Läkemedel: AstraZenka , Konsumentprodukter: SCA, Verkstadsbolag: Alfa Laval, Detaljhandel: H&M, Banker: SHB, Fastigheter: Lundbergs

Man kan naturligtvis alltid diskutera vem som är bäst i varje bransch men om man väljer ett bra bolag ur varje bransch så får man automatiskt en bra spridning och en riskbegränsad portfölj som långsiktigt kommer att slå index.

4. Bästa direktavkastningen Direktavkastning och utdelningar är nästan alltid ett säkert tecken på framgångsrika bolag. De bolag som ger bästa långsiktiga relativa utdelningen eller direktavkastning i relation till börskurs blir alltid en bra aktieportfölj. Uppföljning behöver bara göras någon gång om året för att eventuellt byta ut de bolag som inte behåller sin utdelning. Välj till exempel en jämn fördelning på de 10 bästa bolagen på Lagre Cap och Mid Cap, och byt ut de 2 sämsta varje år.

Några av de bästa utdelningsbolagen just nu är…
AstraZ (4.0%), Axfood (4.3%), NCC (5.1%), Sandvik (4.3%), Skanska (4.3%), Tele2 (5.0%), Telia (6.0%), Bilia (4.8%), HIQ (7.2%)

En mycket enkel portföljstrategi som varken kräver tid eller kunskaper, bara sunt förnuft och tålamod.

5. Bästa fonderna Välj några av de bästa Sverigefonderna och investera i de större svenska bolag som finns i deras portföljer. Du kan också leta bland de bästa svenska PPM fonderna. Det blir automatiskt gratis expertråd och du behöver inte betala några fondavgifter. Det är fondavgifterna som över tiden tar den största delen av värdeökningen. De flesta fonder redovisar sina innehav på kvartalsbasis, men du behöver bara kolla en gång varje år att se vilka bolag som fortfarande är kvar och vilka som kommit till. Välj bara ut bolag på OMXS LC och MC, och undvik alla fonder från storbankerna. Ganska bekvämt, enkelt och effektivt.

Några fonder som jag tycker du kan titta på är…..
Didner&Gerge Aktiefond Sverige, AMF Aktiefond Sverige, Odin Sverigefond, Spiltan Aktiefond Stabil, Lannebro Sverigefond, Skagen Kon-Tiki, Skagen Global.

De här fonderna följer inte börsens OMXS index och är alla aktivt förvaltade. Självklart kommer innehaven att ändras över tiden och man får som privatperson information i efterhand, men för en långsiktig privatinvesterare så spelar det mindre roll. (För Skagens fonder så skall man bara plocka ut de svenska bolagen.)

6. Ingående i investmentbolagen Man kan också ta rygg på de större investmentbolagen och på egen hand köpa ett urval de bolag som ingår i deras investment portfölj. Köp bara de bolag som noteras på Large Cap och MidCap och gör ett eget urval beroende på dina egna preferenser. Du går miste om substansrabatten, men slipper också alla de bolag där makten är viktigare än avkastningen och utvecklingen för investmentbolag typ Investor och Industrivärden.

Några bra bolag som ingår i……
Lundbergs: Holmen, SHB, Skanska, Sandvik, Indutrade. Kinnevik: Billerud, Tele2. MSAB: Hexpol, Assa Abloy, Hexagon. Latour: Securitas, Fagerhult. Investor: Atlas Copco, Elektrolux

En egen aktieportfölj

Enklaste sättet att slippa oroa sig för värde och börskurser är att redan från början sätta upp en portfölj av de aktier som du väljer ut. I exemplet ovan, med 500 aktier, så kan man kanske välja 5 bolag med 100 aktier i varje som ett bra mål på några års sikt. Det blir lättar att välja och du kan fira när man äntligen uppnått sin portfölj så kan man börja om med en nya mål. Kanske en ny portfölj med nya bolag och nya antal aktier. Räkna med att det tar 4 till 5 år innan du når den egna aktieportföljen. Sen är det bara att börja om från början, men behåll alla de gamla bolagen. Samma upplägg som tidigare, kanske med några mindre förändringar och några nya bolag. Återinvestera alla utdelningar från din gamla portfölj i den nya så tar det kortare tid att nå det målet.

Att lära av andra

Hur viktigt är det att ha stora, stabila och tråkiga bolag i portföljen? Spartacus invest (http://spartacusinvest.blogspot.se/ ) har gjort ett litet experiment med olika portföljer. Läs och lär.  http://spartacusinvest.blogspot.se/2013/11/november-3-ar-senare.html  Även kommentarerna är nyttiga att läsa.

Det viktigaste

När det gäller aktieportföljer så finns det några enkla saker att tänka på oberoende av vilken modell man väljer. Kom bara ihåg att det viktigaste är att köpa bra bolag till låga priser, och att behålla alla bolag som ger bra utdelningar.

Hur vet man när det är låga priser på just bolagen i min portfölj? Det vet man inte för det kräver komplexa finansanalyser och är ändå inte helt säkert. Även duktiga finansanalytiker kan bara gissa om framtiden. Men om börsen är nervärderad och börsindex är låga , så är antagligen även kurserna på dina portföljbolag också låga. Det är då man skall köpa aktier.

Vilka bolag ger stabila utdelningar? Det vet man inte heller, för vad som händer i framtiden kan man aldrig veta. Men man kan alltid gissa. Bolag som har haft stabila utdelningar och bra utdelningstillväxt under tidigare år kommer antagligen att fortsätta så i samma spår. Det är de aktierna man skall behålla.

Slutsats.

Med en egen aktieportfölj finns det många alternativ som alla ger bra resultat för en långsiktig investerare. Försök inte leta efter ”bästa aktieportföljen”. De flesta klarar ändå inte av det och blir bara besvikna. Välj i stället en ”bra aktieportfölj” som passar dina behov och förutsättningar. Det man alltid skall undvika är en ”dålig aktieportfölj” med olönsamma förhoppningsbolag.

Köp bra aktier när de är billiga, behåll alla aktier och återinvestera alltid utdelningarna.
Det är enklare än man tror att lyckas med aktier, om man bara har tålamod och är långsiktig.

Besser