Hur är det egentligen med bolag och aktier? En del aktier går upp och en del aktier går ner. Det spelar ingen roll på vilken tidshorison man räknar. Men det verkar som att några bolag ”bara har lite otur” när aktiekursen fortsätter neråt hela tiden, även om börsen som helhet går upp.

Eller är det något annat som påverkar aktiekursen?

Jag är som sagt skeptisk till förhoppningsbolag och det finns flera orsaker att just (både små och stora) förhoppningsbolag ofta har en negativ kursutveckling. Här är några orsaker.

1. Obefintlig lönsamhet…. Det spelar ingen roll vilka fantastiska produkter eller tjänster som bolaget säljer , om man inte har någon lönsamhet så går aktiekursen oftast neråt. Kanske kan man i framtiden få lönsamhet, men det är inte alls säkert. Kostnaderna har en tendens att öka mer än intäkterna under många år framåt. Det blir upprepade nyemissioner, där aktieägarna får betala för bolagets löpande kostnader. De stackars aktieägarna får leva på hoppet att försäljningen skall ta fart och att företaget nu äntligen skall bli lönsamt efter den senaste nyemissionen.

Det blir nästa aldrig så. I stället blir det bara ytterligare flera nyemissioner , ofta varje år, och sen fortsätter inbetalningarna tills pengarna tar slut, antingen för bolaget eller hos aktieägarna.

2. Oskicklig VD och företagsledning….. I några fall har kanske bolaget en vettig grund-ide, men om man inte har rätt personer i ledningen med rätt tänkande, så blir det ingen försäljning eller lönsamhet . Det spelar ingen roll om man anställer många och duktiga utvecklare eller säljare, med fel företagsledning som tar fel beslut så går företaget kräftgång. Att ta in en extern finansiär med en riktad nyemission, typ ett riskkapitalbolag eller ett investmentbolag, kan kanske hjälpa men oftast är det för sent. De börjar med att skära i kostnaderna och avskedar hälften av de anställda. Sen tror man att företaget plötsligt skall visa vinst.

Tyvärr blir det inte så. Företaget går fortfarande kräftgång. De anställda som är kvar blir missnöjda och osäkra, men skall fortfarande göra 100% av jobbet. De duktigaste slutar först och att nyanställa hjälper inte heller. Nya anställda behöver alltid en startträcka. Det är otroligt svårt att rädda ett bolag på nerförsbacke. Det slutar ofta med konkurs.

“Turns around seldom turn.” Warren Buffett

3. Oseriös styrelse och VD med planerad exit… Det är mycket vanligare än man tror att bolagets grundare och styrelse redan från början har en plan för att lura småsparare och aktieägare. Det är den klassiska ”Pump & Dump” som fungerar bra även i Sverige. Det är ofta samma personer, både grundare, i styrelser och i företagsledningarna, som upprepade gånger startar nya bolag för att göra enkla och snabba vinster. Det finns tyvärr många småsparare som är mindre smarta och mest drivs av girighet. Det är när man skall tjäna stora pengar på kort tid genom att vara med från början, när de ”fantastiska bolaget” med den ”unika produkten” skall expandera på den ”globala marknaden”, som det brukar gå fel.

Ofta är det stora helsidesannonser i pressen som förklarar hur fantastisk framtiden kommer att bli. Stora annonser och aggresiv reklam är ett säkert tecken att känna igen den här typen av bolag.

När det gäller små onoterade bolag så finns det heller inte någon väg ut. Det går helt enkelt inte att sälja aktierna, även om man vill. Då sitter man redan fast i fällan. Tyvärr är många aktieägare fortsatt optimistiska och satsar allt mer kapital i alla de nyemissioner som brukar följa. Hoppet lever kvar och det blir bara allt dyrare att kliva av.
Många aktieägare följer med till slutet där det blir en snabb konkurs. Ibland börjar man om från början efter några år och sen fortsätter det. Vissa “aktieinvesterare” lär sig aldrig.

Några exempel

Det är svårt att veta exakt vilken av de tre orsakerna som gör att bolaget misslyckas och att aktiekursen går ner. Ofta är det en kombination av alla tre delarna. Här kommer en genomgång av några av de senaste bolagen som ”haft lite otur”.

1. Trustbuddy… Ett bolag inom den finansiella sektorn som hanterade lån mellan privatpersoner. Det blir extra riskfyllt när man inte bara får småsparare att köpa aktierna utan också låna ut sitt sparkapital till ett nybildat bolag utan referenser och track record. Just den finansiella sektorn drar ofta till sig den sämsta sortens människor. Det är mest närheten till ”snabba cash” som drar till sig den typen av oseriösa personer. Det är ingen tillfällighet att t.ex. Panaxia var ett av de större bolag som gick i konkurs för några år sen när kundernas pengar användes av bolagets egen ledning.

Jag vet inte vad som hände i Trustbuddy, även här försvann många miljoner av klientmedel, men jag gissar att styrelsen och företagsledningen var oseriös redan från början och planerade för en snabb exit.

Aktiekursen låg runt 1 krona när bolaget noterades i februari i år. Den gick stadigt neråt sen dess och låg senare på cirka 25 öre när aktien handlades i början av oktober. Det blev konkurs i slutet av oktober och all handel stoppades.

Ett bolag med en affärside som nästan var för bra för att vara sann. Tyvärr var den också det. Finansinspektionen förbjöd Trustbuddy att fortsätta verksamheten med inlåning och då blev det naturligtvis konkurs. Både aktieägare och långivare förlorar pengar, det finns ingen IG (Insättnings Garanti) i den här typen av bolag. Vi får väl se hur mycket pengar som till slut finns kvar, både för kunder och aktieägare.(Jag gissar att det ganska lite.) Var det ”bara lite otur” för Trustbuddy?

2 Eniro…. I princip ett ”sökbolag” som tiden sprungit förbi. Bolaget avknoppades redan 2000 med egna telefonkataloger. De lyckades aldrig förändra sin affärside, när både marknaden och konkurensen förändrades. Aggresiva försäljningsmetoder räckte under några år, men till slut blev vinsten allt lägre. Men med en girig och korrupt VD, så fejkades försäljningssiffrorna för att få upp aktiekursen så att VD och ledning kunde sälja sina aktier med vinst. En oärlig och oetisk företagsledning är alltid ett bra skäl att undvika både bolaget och aktierna.

Aktiekursen låg i augusti 2013 på runt 20.-, sen gick kursen upp till över 60.- i februari 2014 (med topp på 65.50 den 24/2) innan den gick neråt igen. Kursen låg åter runt 20.- i augusti 2014, innan den åter fortsatte neråt. I dag ligger kursen runt 1 krona vilket den gjort det senaste halvåret.

Vad skall man säga om de aktieinvesterare som köpt aktier i Eniro sen våren 2014? Att de var giriga, inte gjorde sin hemläxa eller ” bara hade lite otur”?

3. Northland Resourses m.fl.…. Det stora gruvprojektet som skulle rädda jobben i Norrland och göra alla norrläningar till miljonärer. Det var ingen hejd på hajpen runt bolaget i slutet av 2012, alla ville vara med. Både politiker och näringslivs-toppar var där och blev fotograferade. Fanns det någon lönsamhet? Nej, men självklart tar det tid att bygga upp en gruva och alla ”fantastiska vinster” skulle komma senare, bara gruvan snabbt blev klar. Det fattade väl alla?

Det som är typiskt för gruvor och oljebolag är att startkostnaderna är mycket stora, och ofta blir de större än man tänkt från början. För många bolag (nästan alla?) blir kostnaderna så stora att bolaget aldrig nånsin blir lönsamt, även efter många och långa år. Några typexempel är allt från Dala Djupgas AB och Dannemora Mineral AB till dagens Nordic Mines AB och PA Resourses AB.

De aktieägare som satsade på ”stora vinster” i de här bolagen, var de både giriga och blåögda (ingen bra kombination) eller ”hade de bara lite otur”?

Både Dala Djupgas, Northland Resourses och Dannemora Mineral har gått i konkurs. Kursen på Nordic Mines låg i november 2012 på 298.- och idag, november 2015 under 1 krona. Kursen på PA Resourses låg i augusti 2012 på 340.- och idag, november 2015 under 1 krona.

4. Vardia …. Vad hände I Vardia? Det har jag ingen aning om. Vilket påpekats av flera bloggare. Så då får jag väl gissa. Vardia, som av många ”experter” ansågs vara ett ”fantastiskt bolag” hade väl ”bara lite otur”. Bolaget hade en ”otroligt smart affärsmodell” och en ”fantastiskt kompetent” företagsledning. Vad kan då gå fel?

Vad hände? Som sagt, inte vet jag, men aktiekursen låg runt 25.- fram till mitten av februari i år (med en topp på 30.- den 16/2) och sen ner till cirka 13.- i mars – april. Men det slutade inte där, kursen rasade till runt 2 kronor i maj, och har legat där sen dess.

Ytterligare ett fantastiskt bolag som bara ”hade lite otur”. Det finns fortfarande många ”experter” och ”smarta värdeinvesterare” som nu bara väntar på att kursen snart vänder uppåt igen. (??) Lycka till!

Säkert & Osäkert

Vad är egentligen säkert och vad är osäkert när der gäller noterade bolag och deras aktier? Det fantastiska med noterade bolag är att det som har hänt, eller kommer att hända i bolaget ofta är osäkert, men bolagets (registrerade) aktiekurser är alltid säkra!

”Man kan bluffa med mycket i ett bolag men inte med noterade aktiekurser. ” Besser

Ta exemplet Vardia igen, ett bolag som jag (uppenbraligen!) inte vet något om. Vad hände egentligen i Vardia under våren 2015? Var det en inkompetent företagsledning, en oseriös affärsmodell, trixade med redovisningen eller var det ”bara lite otur”? Inte vet jag, men det är svårare trixa med den verkliga aktiekursen, där finns ingen osäkerhet.

Aktiekurser kan aldrig snackas bort. Däremot kan man tycka och tro vad man vill om bolaget och det som hänt. Verkligheten kommer ändå alltid ikapp alla gissningar och allt tyckande.

Att man kan styra aktiekursen är en helt annan sak. Se bara på Eniro, där VD fejkade redovisningen och rapporterade felaktiga försäljningssiffror för att höja börskursen. Det är lite svårare att genomskåda, men om man håller koll på vilka som styr och driver ett bolag så kan man undvika även den fällan. Eniros VD hade lämnat spår efter sig tidigare, även om de var svårare att hitta.

Lita inte på dessa ”smarta aktiebloggare” som skriver om sina ”fantastiska bolag” som snart skall få en ”snabb värdeökning”. Många kallar sig ”värdeinvesterare” men borde kanske hålla till på redeye.se eller andra forum av den typen.

(Vill man läsa mer om ”fantastiska bolag” så rekommenderar jag alla texter av Jonas Bernholm på aktiespararna.se)

Slutsats

Det finns många orsaker till att börskursen fortsätter att gå ner, även för ”fantastiska bolag”. Det är därför det är så viktigt att göra hemläxan innan man investerar i okända bolag.

Man kan alltid snacka bort vad som hänt , även i fantastiska bolag, och hävda att det ”bara var lite otur”, men aktieutvecklingen är svårare att förneka. När det gäller bolag och aktier skall man skilja på tro, tyckande och fakta.

Själv undviker jag helt alla (stora och små) förhoppningsbolag. Jag investerar bara i bolag med långsiktiga ägare, bevisad lönsamhet och stabila utdelningar. Det blir inga ”snabba vinster” men utdelningar och långsiktig värdeökning räcker för mig.

Jag avslutar med ett citat från ”Aktieingenjören” (http://aktieingenjoren.blogspot.se) som jag tycker är bra (även om vi kanske inte har samma investeringsstrategi !)

”Mina värsta misstag har jag gjort när jag försökt vara smart och snabb. Men på aktiemarknaden verkar det räcka med att inte vara korkad.”

Besser