Förutom investeringar, både i aktier och annat, så är jag också road av filmer. Om man kombinerar investeringar och filmer så finns det en handfull filmer som har Wall Street, finansbranschen och aktier som huvudstory. Självklart är det bara manus och fiction, men många filmer speglar också verkligheten. I några fall är det mer av dokumentärfilmer som visar insidan (från de sämsta delarna av) finansbranschen.

Kan man lära sig något av filmer? Visst är det ibland bara en story, men bra filmer med bra manus, bra skådespelare och en bra regissör, kan ibland vara både underhållande, realistiska och lärorika. När det gäller ”finansfilmer” så blir det några recensioner, kommentarer och rekommendationer.

Finansfilmer

Här är några av de filmer som är både underhållande och som det lönar sig att se. Inte minst för att få en bättre förståelse för de tankar som styr finansbranschen och Wall Street.

1) Trading Places (1983)…  En ganska kul komedi med Dan Aykroyd, Eddie Murphy och Jamie Lee Curtis i sina genombrottsroller, och med John Landis som regissör. Förvånansvärt bra manus om hur man kan lura både Wall Street och finanseliten med ett smart insiderupplägg på råvarubörsen. Flamsig men underhållande.

2) Wall Street (1987)..  Originalet med Michael Douglas i huvudrollen som Gordron Gekko, regisserad av Oliver Stone. Gordron Gekko  är egentligen en skurk som tjänar sina pengar med insiderhandel men uppfattades redan då av de flesta som urtypen av en framgångsrik finansman. Men då glömmer man vad som händer i slutet av filmen. En klassisk film som måste ses och som de flesta antagligen redan sett. Rekommenderas!

3) Glengarry Glen Ross (1992).. Fantastiska interiörer från ett mäklarkontor där allt är tillåtet med mäklare som säljer fastigheter i månadens säljtävling.  Det går över styr med säljare som tar genvägar. Inte en film om aktier, men en riktigt lärorik film som visar de sämsta sidorna av hur en säljavdelning på ett finansbolag kan fungera. Bra skådespelarinsatser från Al Pacino, Jack Lemmon, Ed Harris, Kevin Spacey och Alec Baldwin. Rekommenderas!

4) Rogue Trader (1999)..  Ewan McGregor i rollen som Nick Leeson, mäklaren som med vilda och illegala spekulationer sänkte Barings Bank, en av Englands äldsta investmentbanker. Nick Leeson blev mycket omtalad runt 1998 och fick ett långt fängelse straff.  Filmen är av hög dokumentär klass för den som vill förstå hur finanspsykologi och spekulationer leder till stora förluster. Klart sevärd.

5) Boiler Room (2000)..  Aktier som är ett rent bedrägeri redan från början. Handlingen är i New York, men samma sak händer idag även här i Sverige. Det som visas är klassiska ”Pump & Dump” där ”aktiemäklare” använder taxeringskalender och telefonkatalog för “cold calls” till lämpliga offer. Filmen är en mycket bra illustration varför man över huvud taget inte bör svara på mail och telefonsamtal från okända ”finansrådgivare”. Rekommenderas!

6) Wall Street, Money Never Sleeps (2010)..  Uppföljaren till  originalet från 1987, fortfarande med Michael Douglas och regisserad av Oliver Stone. Gordron Gekko är tillbaka för revansch men filmen är inte lika bra som originalet. Den är dock underhållande och klart sevärd.

7) Margin Call (2011)..  En thriller från en investmentbank under den senaste finanskrisen 2008. Både underhållande och lärorik för den som vill förstå vad som händer när finansbranschen drabbades av panik som Wall Street under 2008. Visar också vad som händer med en kombination av belåning och aktiespekulation när börsen kraschar. Underhållande och klart sevärd .

8) The Wolf of Wall Street (2013)..  Från framgångsrik aktiemäklare till nedgång och fall med bedrägeri och korruption. En till film baserad på verkliga händelser med Leonardo Di Caprio i huvudrollen och regisserad av Martin Scorsese. Filmen var nominerad för 5 Oscars för både best picture, best actor och best director. Filmen handlar mest om den livsstil som ett antal aktiemäklare lever när de använder sina vinster från aktiesvindel till ett liv med party, sex och  kokain. En film utan analys när det gäller finansbranschen, men lärorik. Köp aldrig IPOs, köp aldrig ”frimärksaktier” och svara aldrig på samtal från finanssäljare, oberoende om de säljer aktier, fonder eller försäkringar. Lite för lång (2h 59m) men underhållande.

9) The Big Short (2016)..  En mycket bra film om bakgrunden till finanskraschen 2008 som var den senaste jag såg. Den visar vad som händer när man handlar med ”subprime loan” och ”finansiella produkter” typ CDO. En blandning av dokumentär och fiction med bra skådespelarinsatser av bl.a. Christan Bale, Steve Carell, Ryan Gosling och Brad Pitt.  Fick en Oscar för bästa manus efter förlaga. Filmen visar också på fördelarna med att vara långsiktig och vara ”Contrarian” när det är en börsbubbla och börsen uppenbarligen är övervärderad. Rekommenderas!

Dokumentärfilmer

Det finns också några ”dokumentärfilmer” om finansbranschen. Självklart är det inte helt objektiva observationer, det är mer av infotainment, d.v.s. fakta och underhållning  i en bra blandning. Jag har två filmer i hyllan.

1) Capitalism: A Love story (2009)..  En av många Michael Moore filmer om livet i USA. Även denna film bygger på finanskraschen 2008 och hur den påverkade många vanliga amerikaners liv. Michael Moore är som vanligt provokativ, men filmen är tankeväckande och visar också de mest negativa aspekterna av finansbranschen. Underhållande och klart sevärd.

2) Inside Job (2010)… En film med intervjuer av de som var huvudpersoner på Wall Street under finanskrisen 2008. Filmen är regisserad av Charles Ferguson och med Matt Damon som berättare. Filmen fick en Oscar för bästa dokumentär 2011. Det är tuffa frågor och kroppsspråket avslöjar mer än de undanflykter och svar som ges. Rekommenderas!

Jag såg nyligen om de två dokumentärfilmerna och inser att mycket av min syn på finansbranschen har förstärkts genom dessa filmer. Alla filmer ovan är baserade på förhållanden i USA men jag har sett samma saker här, bara i mindre skala. Tyvärr kommer allt antagligen snart att upprepas även här i Sverige med hög belåning, större risker och högre levnadsomkostnader.  En egen (obelånad!!) aktieportfölj med stabila och lönsamma bolag kan bli både en extra ekonomisk buffert och en extra inkomstkälla med regelbundna utdelningar.

Slutsats

Ytterst få vanliga aktie- och värdeinvesterare har egen erfarenhet av finansbranschen. Att se några bra och realistiska  finansfilmer ger en bättre förståelse för de tankar och metoder som finansbranschen använder för att sälja både ”aktier i fantastiska bolag” och andra ”finansiella produkter”.

“Det finns inga rådgivare, alla är bara säljare” brukar jag säga. Och tyvärr är de flesta “produkterna” best skräp och värdelösa aktier.

(Jag jobbade några år som projektledare i den svenska finansbranschen och har under åren sett många fantastiska upplägg som är direkt hämtade från ovanstående filmer.)

Det är kanske svårt att tro, men även underhållande filmer kan ha ett budskap och det finns mycket att lära om aktier och investeringar från de filmer som realistiskt skildrar finansbranschen och de bakomliggande tankar som styr Wall Street.

Besser

Advertisement