Jag fick en fråga från Markus på mitt inlägg om ”Unshakeable”. En enkel men ganska intressant fråga. Hur gör man med aktiesparande på enklast tänkbara sätt, dvs om man inte alls är intresserad av aktier?

Frågan..

Så här skrev Markus..

“Tjenare mannen! Min mamma ska köpa lite nya fonder för ca 500 per månad.

För lite för att aktier ska vara värt,i mitt tycke. Hon vill bara ha set & forget, inte behöva bry sig.Hon har absolut NOLL intresse.

Vad för fonder / råd rekommenderar Mr Besser? Ha en fin helg,”

Svaret..

Och mitt svar blev..

“Set & Forget” är en utmärkt aktiestrategi !!
Men det gäller att hålla på i många år utan uppehåll.
Som vi sett av tidigare inlägg så är “indexfonder” ofta vinnare i det långa loppet.

Jag gillar Avanza och rekommenderar därför Avanza Zero som både är bra och gratis..
https://www.avanza.se/fonder/vara-egna-fonder/avanza-zero.html  Besser

Utveckling av svaret…

Ett ganska kort svar, men det kan utvecklas lite mera.  Och svaren passar in på mina 3 senaste inlägg om index, avgifter och långsiktighet… 🙂

Noll intresse av aktier..… Man behöver inte kunna något eller vara intresserad av aktier och börsen. Man behöver inte heller leta efter ”kursraketer” och ”förhoppningsbolag” för att bli rik på aktier. Det räcker med att investera i alla de stora, stabila och lönsamma bolag som redan finns på börsen.

Indexfonder …. Om man investerar i indexfonder så får man (kapitalviktat…!) med alla bolag på börsen (eller vanligen de 30 största på OMXS30, också kapitalviktade). Då får man automatisk del av den tekninska och ekonomiska utvecklingen för större delen av det svenska näringslivet. Det gäller både stora exportbolag och lokala bolag på den svenska marknaden.

Avgifter…… Dolda kostnader och höga avgifter är några av de stora problemen med finansbranchen. Det är just kostnader och avgifter som alla skurkar och bedragare lever gott på, och det är lätt att lura okunniga och osäkra småsparare. Det gäller allt från oseriösa IPOs, till ”rådgivare” från storbankerna och rena bedragare som Allra och 24Money. Jag måste  tyvärr säga att det gäller de allra flesta i finansbranschen (efter egen erfarenhet under några år..).

Långsiktighet..… Man bör spara och investera över minst en hel börscykel, som tar allt mellan 7 till 10 år. Helst bör man nog vara med om två eller flera hela börscykler för att få både erfarenhet och värdeutveckling. Genom att återinvestera avkastningen, (compounding…) som nästan alla indexfonder gör, så får man fantastiska resultat över lång tid.

Ett räkneexempel

Vi gissar att ”Markus mamma” är 50 år och att hon vill pensionera sig när hon fyller 65 år. Om hon sparar 500 kronor varje månad och värdet på fondandelarna fördubblas på 7,5 år (cirka 9,7% värdeökning per år), så får vi med en enkel kalkyl en slutsumma på 204.000 kr.

Ett extra kapital på drygt 200.000 är inte så dumt att ha när det blir dags för pension. Den dystra sanningen är att pengarna kommer att behövas.  Svenska pensioner kommer antagligen  inte att utvecklas lika bra som hitintills och många svenskar kommer att få en allt sämre privatekonomi. Speciellt  framtidens pensionärer.

Men det positiva är att man bara genom att spara 500 kronor per månad (dvs. mindre än 20.- / dag, vilket de flesta klarar, det är bara en fråga om prioriteringar…) under 15 år så får man en bra buffert till pensionen. Sen är det inte säkert att det blir 9,7% värdeökning i snitt under 15 år, det kan också bli mindre, men det blir ändå en bra extrainkomst till pensionen. Det är aldrig försent att börja spara, inte ens till pensionssparande.

En kalkyl till…

Och om man börjar lite tidigare (25 år…?) och sparar lite mer (40.- /dag) och bara räknar med fördubbling på 10 år (cirka 7,2% per år..!!) så får man en kalkyl som efter 40 år ger 3.29 miljoner !!

Märk väl att detta är en realistisk kalkyl. Allt sparande under hela period ökar bara med 7.2% per år när vi vet att börsen (OMXS…) plus utdelningar ökar 7 til 10 % per år över längre perioder. Som jämförelse kan vi  ta värdet från Dalbar QAOIB studie där S&P index (inkl. utdelningar..) årligen ökade 10.35%  under 30 år (från 1985) fram till 2015 och med 8.19% under 20 år (från 1995) fram till 2015.

Notera att det dagliga sparandet inte heller ökar, det är fortfarande 40.- per dag under alla 40 åren (!!).

Genom att köpa indexfonder så blir det också automatisk återinvestering av alla utdelningar. (Sköts av Avanza Zero som varje år lägger in utdelningarna i fonden). Det är därför som Avanza Zero fördubblar värdet jmf OMXSPI (eller OMXS30..)på lite längre perioder, eftersom OMXS(PI) (och OMXS30..) bara är ett kapitalviktat ”Price Index” för aktiekurser som inte räknar med utdelningar över huvud taget…!!

Ett annat fantastiskt resultat som man ser ovan är att de sista 10 årens sparande är ganska onödigt (!!). Om man bara sparar i 30 år men behåller fondandelarna i 40 år så minskar slutresultatet bara med 220.000.

Det blir fortfarande kvar mer än 3 miljoner till pensionen. Det visar också hur viktigt det är att starta tidigt med sitt pensionssparande, även om man bara sparar 40 kronor varje dag.

Fantastiska resultat

Det är just långsiktigheten (och compounding..) som ger så fantastiska resultat. Men då måste man också spara och investera varje månad (30,5 dag x 40.- = 1.220.- per månad) under många år.

Det är här som regelbundna investeringar i avgiftsfria indexfonder och under lång tid visar vilka fantastiska resultat som kan uppnås. Det spelar kanske mindre roll hur mycket man sparar varje månad, det viktiga är tiden och uthålligheten.

Det är just återinvesteringarna av utdelningarna (compounding…) under lång tid som ger så fantastiska resultat. Även med en mer defensiv och konservativ kalkyl så blir det ett bra extra kapital när man går i pension. Det kommer att behövas….!!

Slutsats

Man behöver inte vara intresserad av aktier för att lyckas med långsiktiga aktieinvesteringar. Den enkla lösningen är att regelbundet köpa fondandelar i indexfonder utan avgifter under en lång tid.

Det svåra är att ha tålamod och att fortsätta investera även när börsen går neråt. Just därför är ”Set & Forget” en mycket bra lösning för de allra flesta pensionssparare.

Enklaste lösningen är alltså en stående överföring varje månad från lönekontot till Avanza för inköp av fondandelar i Avanza Zero. Välj en lämplig summa, sen är det bara att köra  ”Set & Forget”.

Besser