Det här inlägget inspirerades av en rapport från TT om antalet ”dollarmiljonärer” i Sverige. Så här skrev TT..

“Sveriges dollarmiljonärer blir allt fler”

“Antalet svenska dollarmiljonärer ökar och 2016 fanns 116 000 stycken. För första gången har Sverige nu slagit sig in på den globala 25-topplistan när det gäller dollarmiljonärer som andel av befolkningen.”

“En dollarmiljonär definieras i rapporten som en person som har investerbara tillgångar på över 1 miljon dollar, cirka 8,2 miljoner kronor. Detta gäller exklusive huvudbostad, samlarobjekt, förbrukningsvaror och konsumentvaror. Att fastighetspriser ändå spelar så stor roll i svenskarnas förmögenhet förklaras av att så kallade sekundärbostäder, exempelvis fritidshus, räknas in.”

Vad är en miljonär?

För inte så många år sen kunde man läsa att kändisar flyttade in “miljonvillor”. Då hade man lyckats som kändis och levde i lyx och överflöd. (Att villan sen var högt belånad var det ingen som sa något om…).

Så, vad är en miljonär idag? Det blir en genomgång av några alternativ..

Dollarmiljonär (enligt TT…)

Om du är hyfsat rik och har ett fritidshus i skärgården eller vid kusten så är du antagligen “dollarmiljonär” enligt TT. Det finns alltså 116.000 personer som har tillgångar över 8.2 miljoner här i Sverige.

Ganska väntat, men det som inte sägs är hur dessa personers skulder ser ut. Även om inte “huvudbostaden” räknas in i tillgångarna så finns det antagligen också stora skulder där. Jag gissar att snittskulden ligger på flera miljoner bara för bostaden. Men å andra sidan är antagligen bostaden värd betydligt mer, så det blir fortfarande plus I förmögenheten.

Men även fritidshuset (och annat..) är antagligen belånat. Om fritidshuset är värt 5 miljoner så är det antagligen lån på några miljoner. Då blir de totala nettotillgångarna klart mindre än 8,2 miljoner för många av de 116.000 svenskarna. Men visst, det finns säkert minst 110.000 hyfsat rika personer i Sverige som kan kalla sig “dollarmiljonärer”.

Inkomstmiljonärer (enligt Ratsit…)

Man kan också vara inkomstmiljonär. Då tjänar man minst en miljon om året. Kanske är man då inte en riktig miljonär, men det borde inte vara omöjligt att lägga undan lite kapital under flera år för att bli en “riktig miljonär”. Tyvärr är det så att höga inkomster ofta också innebär höga utgifter.  Det är idag ganska få “vanliga” höginkomstagare som har ett större sparat kapital, speciellt i storstäderna med höga boendekostnader

Inkomstmiljonär definieras som (beskattningsbar…) inkomst på minst en miljon från tjänst + pension + näringsverksamhet + kapital. Alla beskattningsbara inkomster räknas med, men inte innehav av aktier, kapital eller andra tillgångar. Sen finns det också “icke beskatningsbara inkomster”, men de räknar vi inte med här… 🙂

Enligt Ratsit fanns det 2016 (efter godkända deklarationer för 2016 års inkomster…)  167.158 inkomstmiljonärer i Sverige. Det motsvarar cirka 2% av alla 8,3 miljoner svenskar som deklarerade inkomst under 2016. Av dessa var 119.805 män och 47.353 kvinnor, och total 36.923 (22%) av dessa inkomstmiljonärer bor i Stockholms kommun. Ganska många bor också i Danderyd, Täby, Solna och Lidingö för att ta några andra kommuner I Stockholms län. Jag gissar att 50% av inkomstmiljonärerna bor i Stockholms län

Finansmiljonärer (enligt Avanza..)

Avanza gick i våras ut med annonser där man hävdade att Avanza nu hade 40.000 miljonärer bland sina kunder. Det är alltså “finansmiljonärer” som har finansiella tillgångar, som aktier och fonder, i Avanza till ett värde av minst 1 miljon kronor våren 2017. Avanza gick redan för flera år sen ut med info att de hade cirka 1.500 kunder med finansiella tillgångar på minst 10 miljoner, så visst finns det många rika svenskar som är  kunder hos Avanza.

Jag gissar att den större delen av dessa förmögenheter ligger i aktiedepåer och ISK konton. Men värdet på dessa “aktie och fondförmögenheter” är helt beroende av aktiekurser på börsen.  Och börsen (OMXSPI) stod på runt 590 under våren 2017. Vi nådde också ATH för den här börscykeln (598 den 20 juni 2017) i våras, så det långsiktiga värdet på aktier och fonder bli nog lite lägre under den senare delen av börscykeln. Det blir nog färre miljonärer när kursen på Fingerprint kommer ner på ännu lägre nivåer 🙂

Om vi gissar att Azanza har 10% av de rikaste svenskarna som kunder så borde det finnas 400.000 finansmiljonärer i Sverige.  Det finns ingen statistik på aktie och fondförmögenhet numera, förmögenhetsskatten är avskaffad, men siffran är inte helt omöjlig.

Falska miljonärer (enligt Besser)

Sen finns det alla möjliga personer som gärna tror att de är miljonärer och försöker ge intryck av att de är både rika och framgångsrika. Det är mest backslick, med guldkedja runt halsen och svart T-shirt. Ofta kör man också svart BMW och har stor motorbåt.

Men som ni nog anar så räcker det inte att “se ut som en miljonär” för att verkligen vara en miljonär. De som tror att man kan imponera på andra och visa sin rikedom med dyr konsumtion av bilar och annat är ofta inte alls riktiga miljonärer.

Riktiga miljonärer (enligt Besser)

Det finns många sorters miljonärer, men för Besser gäller det att uppfylla två kriteria för att kunna kalla sig “riktig miljonär”.

För det första, Nettomiljonär… Att den totala privatekonomin har större tillgångar än skulder och att överskottet uppgår till minst en miljon kronor. Ett ganska enkelt krav om man äger sitt boende sen flera år tillbaka. Då borde fastigheten, villan eller BRF lägenheten idag ha ett större värde än inköpspriset. Men det förutsätter också att man inte  tagit ut nya lån för konsumtion under de senaste åren.

För det andra, Finansmiljonär…. Det betyder helt enkelt att man kan få fram en miljon kontant på kort tid (max 2 dagar), utan att påverka sin normala livssituation eller sin levnadsstandard. Förutsättningen är att man inte behöver sälja sin bostad, sommarstuga, bil eller båt för att få fram kontanter. Äger man aktier eller fonder med hög likviditet (daglig handel..) som kan säljas, så kan man snabbt få fram kontanter. Men det kan naturligtvis också vara befintligt investeringskapital (utan inlåsning..) på något bankkonto.

Självklart finns det många svenskar som uppfyller de här villkoren och det finns därmed många miljonärer I Sverige. Med tålamod och långsiktighet borde alla som har normala inkomster kunna bli miljonärer någon gång i framtiden. Det kanske tar många år att bli miljonär, men det känns också  bra att kunna styra över sin egen privatekonomi under tiden innan man når miljonen.

(Yes, Besser är med råge en “riktig miljonär”, något som regelbundna bloggläsare nog har räknat ut sen länge.. 🙂.)

Två bra böcker

När det gäller böcker om miljonärer så finns det många att välja på. Här är 2 bra böcker som jag kan rekommendera…

Den första är “Så blir du miljonär i hängmattan” av PH Börjesson. Finns på bokus.com  för 55.- i pocketupplaga (2017).  En bra bok om grunderna i långsiktigt sparande.

Den andra är en klassiker från 1996. “The Millionaire Next Door” av TJ Stanley och WD Danko. Finns också på bokus.com i ny pocketupplaga (2016) för bara 184.-.

Båda författarna har en Ph. D. och boken bygger på en större akademisk forskningsrapport av rika americaners liv. Undertiteln är “The Surprising Secret of Americas Wealthy”.  (Spoiler Alert: Rapporten visar att det är långsiktighet och låga omkostnader som är “hemligheten”… 🙂 ).

Slutsats

Det är ganska enkelt att bli “riktig miljonär” i Sverige idag. Det tar några år men med regelbundet sparande och kloka investeringar så är det nästan garanterat att lyckas. Läs båda böckerna om du vill få mer info.

En riktig miljonär behöver inte visa eller skryta om sina investeringar. Det räcker med att ha större intäkter än kostnader, spara regelbundet och göra kloka investeringar. Att ha en bra koll på sin privatekonomi gör att hela livet blir så mycket enklare och lättare, även innan man blir en “riktig miljonär”.

Besser

Advertisement