En av mina huvudteser när det gäller aktieinvesteringar är att både kunskap och erfarenhet är viktigt för att lyckas med aktier. Men det fantastiska med ”erfarenhet” är att man inte behöver skaffa den genom att göra egna misstag. Det är naturligtvis bättre att lära sig av andras misstag. Speciellt när det gäller den egna privatekonomin och det egna investeringskapitalet…. 🙂

Som jag skrev i förra inlägget så har jag under åren sparat några egna historier och exempel på misslyckade aktieinvesteringar (som andra har gjort..!!) som jag brukar läsa på när minnet behöver friskas upp. Det är inte bara erfarenheter, om det är bra skrivet så är det också bra underhållning.

Dock inte det här exemplet. Den här texten är bara ett trist exempel på att man inte skall lita på s.k. ”experter”, varken media (Aktiespararen…) eller ”värdebloggare”. Det här inlägget visar också varför man kanske inte bör vara medlem i Aktiespararna.

Lesson Learned: Nordic Mines…

Så här skrev Aktiespararen i en längre artikel om just Nordic Mines…

”Den försiktige placeraren kan sluta läsa nu, eftersom ovanstående beskrivning är tillräcklig för att man ska avstå ifrån att köpa Nordic Mines. Den som letar potentiella kursdubblare, däremot, måste vara beredd att acceptera risker, och då kan dagens nedpressade Nordic Mines faktiskt vara en köpkandidat.

Bolaget har trots allt, enligt oberoende experter, 27 ton guld i sin gruva i Laiva i Finland. Guldpriset har återigen tagit fart under sommaren och står nu i omkring 350.000 kronor per kilo- gram, vilket betyder att Nordic Mines har guld i backen till ett värde av runt 10 miljarder kronor. Företagsvärdet inräknat finansiella skulder är i dag drygt 1 miljard kronor.

De stora frågetecknen är när och till vilken kostnad Nordic Mines lyckas bärga guldet. Bolagets senaste förhoppning är att det ska ske i en takt av 8 kilogram per dag under tio års tid. Når bolaget detta kan aktien stiga till 40–50 kronor från dagens 8 kronor.

För närvarande uppgår produktionen till 3 kilo per dag, och skulle den öka med de 5 kilo bolaget hoppas ska ske under sensommaren är en kursdubbling möjlig. Chansen/risken är dock stor. I det här läget gör den kloke rätt i att vänta och se och få siffrorna på bordet innan han eller hon trycker på köpknappen. ”

Kan man lita på experter och media?

Kan man lita på tidningen ”Aktiespararen”?  Trots många negativa synpunkter och uppmaningar att avstå från aktieköp, så skriver man också positivt om aktien. Kanske för att försöka vara neutral i sin bedömning men det som skrivs är bara bluff. Det är ord som ”potentiella kursdubblare” och ”köpkandidat”.  Gruvan har 27 ton guld ”enligt oberoende experter”. Det är naturligtvis bara dumheter, det finns inga ”oberoende experter”. Nordic Mines har helt enkelt köpt en egen utredning från ett oseriöst värderingsbolag. Bara ett av många bedrägerier från Nordic Mines under årens lopp.

Läs en gång till ovan…. ”kan aktien stiga till 40–50 kronor från dagens 8 kronor.”  Hur kan man tro på den kursutvecklingen när hela bolaget bara är en stor bluff redan från början? Varför skriver man om möjligt positiva utsikter för den här typen av skräpbolag? Det är inte första gången vi ser positiva utsagor för rena bluffbolag i Aktiespararen.  Mycket beror på att de journalister som skriver i tidningen får betalt för att skriva om just ”spännande bolag”.  Det är också så att många av de som läser tidningen gärna vill göra ”det stora aktieklippet”, och tror på vad ”experterna” skriver. De läsare av Aktiespararen som letar efter ”fantastiska värdeökningar” och ”kursdubblare” blir nästan alltid besvikna.

Önsketänkande och girighet

Det som ofta är en gemensam faktor för dessa ”analyser” är önsketänkande. Läs en gång till…. ”skulle den öka med de 5 kilo… är en kursdubbling möjlig””. Självklart kommer inte ett bolag som Nordic Mines att öka produktionen av guld när hela upplägget är ett stort bedrägeri. Men Aktiespararen har antagligen triggat girigheten hos några läsare, som då köper fler aktier i Nordic Mines.

”Beware of falling knives” säger Besser…

Det enkla rådet är att helt undvika ”aktieexperterna” och inte lita på media när det gäller oseriösa småbolag. Det bästa är att inte alls läsa ”Aktiespararen” eller de ”uppdragsanalyser” som publiceras i deras bilaga ”Analysguiden”. (Besser är inte medlem i Aktiespararna just av den anledningen..)

Lite mer om Nordic Mines…

Vad har hänt sen dess? Här kommer mer info…

Nordic Mines är bara ett exempel på de bluffbolag som jag skrivit om många gånger under de senaste åren. Till och med Nasdaq OMXS tröttnade på företagets slarv och nonchalans. Bolaget avnoterades från börsen (OMXS) från den 7 september 2017.

Men då skall man veta att Nasdaq (OMXS) lever på att locka så många småbolag som möjligt till börsen. Det är medlemsavgifterna till OMXS och handel av aktier som Nasdaq lever på och som genererar deras vinster. Det brukar inte vara något problem att få in även oseriösa och halvskumma bolag på småbörserna på OMXS, bara formalia är OK (dvs att man fyllt i blanketterna rätt…. J). (Notera att OMXS aldrig gör någon kvalitet granskning av nya bolag och IPOs. Det är därför det blir en stor varning för alla bolag på OMXS SC och smålistorna.)

Vad har då hänt med Nordic Mines aktiekurs under åren? Det var som vanligt många bloggare som skrev hyllningsinlägg när bolaget började sin uppgång under 2009 (runt 75.- i mars 2009). Det blev en ”kursraket” som många småsparare (och bloggare..!!) hoppade på under resan upp till kurser runt 500 kr (520.- i mars 2011). Sen var det stor aktivitet både i media, med pressreleaser och blogginlägg under något år där kursen höll sig något stabil på höga nivåer (runt 470.- i februari 2012).

Men sen kom verkligheten ifatt. Det blev som vanligt ett snabbt kursfall. De flesta vanliga aktiesparare och privatinvesterare som köpt aktier under 2011 (runt 500.- på flera ”värdebloggares” rekommendationer (??)) hann inte med i svängarna. Kursen rasade till 83.- i juni 2012. Några trodde att botten var nådd, kursen stabiliserades och många bloggare och ”smarta värdeinvesterare” köpte mer aktier. Under några månader låg kursen runt 80.- (87.- i oktober 2012) men sen fortsatte kursfallet, som det brukar göra med ”förhoppningsbolag”. Redan i november 2012 var kursen nere på 20.- och juli 2013 var den nere på 3.50. Sen har den i stort sett gått neråt sen dess. Sista noteringen var i juli 2017 på 28 öre.

Kursutvecklingen

Att kursen rasar från 500 kr till 28 öre på några år är egentligen ganska fantastiskt. Det som är än mer fantastiskt är att bolaget fick in 80 miljoner i en företrädesemission i november 2015 då antalet aktier ökade till 566 miljoner aktier. Vid halvårsrapporten för Q2 i september 2017 (mindre än 2 år senare…) så hade bolaget kvar 4,8 miljoner i likvida medel, intäkterna blev 0,0 miljoner och bolaget gjorde en förlust på 4,5 miljoner för Q2. Men då var bolaget redan handelsstoppat på börsen.

När en aktie inte finns ”noterad” på en marknadsplats eller aktiebörs så är det nästa omöjligt att sälja aktierna. Det är i stort sett omöjligt för köpare och säljare att hitta varandra, och vem vill köpa aktier i ett bolag som Nordic Mines? (Om man inte kan sälja sina förlustaktier så kan man heller inte göra förlustavdrag……)

Det är inte första gången det går så här för råvaru- och gruvbolag. Några andra exempel på misslyckade gruvbolag är Dala Djupgas, Northland Resourses, PA Resourses, Scanmines, Wiking Minerals och Dannemora Mineral. (Jag har skrivit om dem i i mina tidigare blogginlägg. Ni kan alltid Googla för mer info hur de bolagen slutade…)

Nordic Mines årsstämma 2018

Men det blev faktiskt en årsstämma även i februari 2018. Så här skriver e59.5.se om den årsstämman…

”Kaosartad stämma i Nordic Mines vill att ny styrelse synar villkoren bakom kritiserad gruvaffär.”

”När Nordic Mines höll extrastämma på måndagen i Stockholm fanns varken någon från styrelsen, med advokaten Fredrik Zettergren i spetsen, eller någon annan från bolaget på plats. Bolagets ir-konsult sågs lägga fram stämmohandlingar innan mötet, men försvann sen från lokalen.

De närvarande aktieägarna fick själva dra igång stämman med stöttning från Aktiespararnas representant Åsa Wesshagen, en minst sagt ovanlig händelse i ett publikt bolag med över 10 000 aktieägare.

Av handlingarna som presenterades vid stämman framgick att balansräkningen sjönk ihop som en sufflé under 2017. Samtidigt uppgick leverantörsskulderna till nästan 11 miljoner kronor vid årsskiftet. I kassan fanns däremot bara en halv miljon kronor.”

Kanske inte ett välskött bolag som man bör investera i, om man säger så….  🙂 (Notera att 4,3 miljoner i kassan (likvida medel…) försvann på bara 6 månader från Q2 till Q4 2017. Vart tog de pengarna vägen? Gissa själva… 🙂  )

Lessons Learned…

Det är två viktiga erfarenheter som vi kan lära oss här…

Köp inte aktier i nybildade prospekterings- och råvarubolag, oberoende om det är gruvor (järn, silver, guld eller annat..) eller oljebolag (eller gas eller….) med ”fantastiska fyndigheter”. Det spelar ingen roll hur bra framtiden ser ut. De flesta (alla eller 99%..??) är bara fria fantasier där några få insiders tjänar grova pengar på allt från höga styrelsearvoden till överbetalda företagsledningar. (Man kan jämföra historien t.ex. med Northland Resources som gick i konkurs i december 2014 där i stort sett samma sak hände uppe i Pajala.)

Köp inte aktier som hårdsäljs av media och aktiebloggare. Det spelar ingen roll om det är journalister som anser sig vara ”aktieexperter” eller om det är ”värdeinvesteringsbloggare” med överlägsen finansanalytisk kompetens. Det är bara önsketänkande i bästa fall eller ren korruption och marknadspåverkan i sämsta fall. Många aktiebloggare (de flesta…!!) försöker skriva upp värdet på de förhoppningsbolag de själva äger aktier i. Det finns alltid några nybörjare som tror att framtiden kan förutsägas med bolagsrapporter, pressreleaser och finansanalys och köper aktier på andra bloggares rekommendationer. De som på slutet sitter med ”Svarte Petter” är många ”vanliga aktiesparare” som saknar både kunskap (om bransch och företag…) och erfarenhet (av investeringar och förhoppningsbolag…), eller som drivs av önsketänkande, ren spekulation och girighet (Greed…).

Det fanns minst 13.700 aktieägare i Nordic Mines när bolaget avnoterades den 7 september 2017, och det blir antagligen svårt att sälja aktier ens för 28 öre styck i framtiden. Hur mycket varje aktieägare har förlorat är naturligtvis beroende på antal aktier och inköpskurs (GAV), men det är nog ganska betydande belopp för de allra flesta. Tag varning !!

Undvik att bli lurad…

Hur gör man för att undvika att bli lurad? Det är ganska enkelt! A) Googla företaget för att hitta missnöjda investerare och kunder. Även om det bara finns något enstaka missnöje så undvik aktien. B) Sen googlar man alla namn bland: 1) huvudägare, 2) styrelse och 3) företagsledning i bolaget. Det blir kanske många namn men det är mödan värt. Har man varit med bland tidigare bolag? Hur har det gått för de bolagen? Oseriösa personer fortsätter alltid att vara oseriösa. Även om det bara finns det några oklarheter eller tidigare skumma aktiviteter hos någon person i historiken, så avstå från att köpa aktien. Svårare är det inte…  🙂

Eller som man säger i USA, ”Investigate before you invest”.

Slutsats

Köp inte aktier i nybildade gruvbolag. (Eller i andra ”förhoppningsbolag” som gör en IPO på någon av börsens smålistor.)

Köp inte aktier efter rekommendationer från ”experter” och bloggare. (Eller på info från bolaget själv, media eller pressreleaser.) Lita inte på eget eller andras önsketänkande . (Att köpa aktier baserat på önsketänkande är inte en investeringsstrategi som Besser rekommenderar… 🙂  )

Bäst är att helt undvika alla oseriösa och opålitliga rekommendationer från tidningen Aktiespararen över huvud taget. Det finns heller ingen anledning att vara med i Aktiespararna som jag ser det. Deras huvudintresse verkar numera vara att sälja på sina medlemmar aktier i många opålitliga och oseriösa småbolag med betalda ”aktieanalyser”.

Besser

Advertisements