Det var en kort artikel i Affärsvärden i våras om Warren Buffett (WB) som triggade det här inlägget. Det finns många olika vägar till att investera i aktier. Den här artikeln tog upp grunderna i WB investeringsstrategi, men det finns flera andra alternativ och många olika strategier för att investera i aktier… 🙂

Det blir en snabb genomgång av 4 olika investeringsstrateger. Först och främst ”Buffetts aktiestrategi”, men också ”Bessers aktiestrategi”, ”Indexstrategin” och till sist ”Förhoppningsstrategin” som de flesta (90 % ??) av ”vanliga aktieinvesterare” och många ”värdebloggare” använder.  Men först, här är en kopia på texten från Affärsvärden. Läs & Lär… 🙂

”Buffetts tre bästa tips för att tjäna en miljon på aktier”

”Med en förmögenhet på 80 miljarder dollar borde Warren Buffett kunna ett och annat om hur man tjänar pengar på aktier.

Till skillnad från många andra fondförvaltare, traders och investerare har finansmannen Warren Buffett byggt sin förmögenhet genom en relativt enkel strategi. Han köper bra kvalitetsaktier till låga priser, och behåller dem i flera decennier. Här är hans bästa tips:

Placera långsiktigt

Buffetts långsiktiga perspektiv är förmodligen det som ger honom ett betydande övertag gentemot resten av marknaden. Medan andra investerare funderar på vad som kan hända under nästa decennium fokuserar Buffett på vad som komma skall de nästa 20, 30 eller till och med 40 kommande åren.

”Idag sitter någon i skuggan för att någon planterade ett träd för längesen”, har han tidigare sagt för att beskriva sin strategi.

Genom att tänka flera decennier i förväg och inte jaga investeringstrender har Buffett kunnat slå marknaden. Han har klarat sig undan tunga förluster under de största marknadskrascherna de senaste 50 åren då han bara investerar i företag som han tror kommer finnas kvar under hans livstid. Det gör att han inte behöver oroa sig om aktierna tar stryk under ett par dåliga år.

Tid är din bästa vän

Warren Buffett har räknat med ränta-på-ränta-effekt, compounding return, sedan han började investera vid 18 års ålder. Ett enkelt exempel på en sådan typ av investeringsstrategi är om man investerar 250 kronor i månaden mot en avkastning på 7,5 procent. Efter 50 år har man tjänat 1,6 miljoner kronor.

Förlora inte pengar

Så, om man vill tjäna en miljon på aktier så lönar det sig att följa Warren Buffetts råd och ha en placeringshorisont på flera decennier. Men det är också viktigt att fokusera på risk. Även om man lyckas få en hög årlig avkastning kan en stor förlust rubba vägen till miljonen. Warren Buffett har alltid investerat i aktier där risken för en total kapitalförlust är lika med noll.”

Fyra investeringsstrategier

Det blir alltså en enkel redovisning av några ”vanliga” strategier för att investera i aktier. Läs & Lär en gång till…. 🙂

Första strategin: ”Warren Buffetts investeringsstrategi”

Det är ganska enkelt att investera i aktier enligt Warren Buffett.

Placera långsiktigt redan från början. Men det krävs tålamod att både skapa och behålla en aktieportfölj under många år.

Återinvestera avkastning och utdelningarna. Compounding är en mycket stark värdehöjare.

Riskbegränsa både i vilka aktier och antal bolag i portföljen.  Förlora aldrig pengar på chansningar och förhoppningsbolag. Svårare än så är det inte…. 🙂

Andra strategin: ”Bessers investeringsstrategi”

Den är mycket lik WB strategi, men kanske med en annan vinkel. Den kallas också ”3P”, (Planning, Preparation & Performance) och inkluderar även operativa delar. Här är en sammanfattning:

Planning… Planera långsiktigt redan från början för både för anskaffning av investeringskapital och hur aktieportföljen skall se ut. Skapa en fiktiv ”målportfölj” som fylls på med regelbundna inköp varje kvartal.  Köp bara aktier i ”stora, stabila och lönsamma bolag”, och helst bolag med ”långsiktiga huvudägare och en stark balansräkning”. Resultatet blir en omfattande och diversifierad aktieportfölj som automatiskt ger en bra riskbegränsning.

Preparation… Grunden till att bygga upp ett bra investeringskapital är regelbundet sparande. Utan investeringskapital blir det inga aktieinvesteringar alls. Ganska självklart. Den enkla lösningen är att ha mindre kostnader än intäkter varje månad och att alltid spara minst 10 % av lönen redan från början av månaden. Långsiktiga aktieinvesteringar kräver ett långsiktigt sparande.

Performance… Inköp av aktier görs regelbundet varje kvartal för att få en ökande och säker avkastning. Som riskbegränsad avkastning räknas bara aktieutdelningar, och alla utdelningar återförs till investeringskapitalet. Investeringskapitalet skall alltid öka mer än inköpen och skapa en buffert även för framtida inköp. Både sparande, inköp och all avkastning dokumenteras för regelbunden uppföljning. ”Utdelningar och investeringar i praktiken är viktigare än alla teorier”

Även ”Bessers” strategi är ganska enkel att följa… 🙂

Tredje strategin: ”Indexstrategin”

Det här är kanske den enklaste investeringsstrategin, åtminstone i teorin. .. J ”Köp regelbundet andelar i en billig indexfond varje månad för samma belopp under en lång tid” Jag har skrivit många inlägg om den här strategin. Det är en bra strategi och den ser mycket enkel ut vid första anblick. Sätt in 1.000 kronor (eller annat värde..) varje månad i minst 20 (helst 30…) år i en billig (gratis..) indexfond (t.ex. Avanza Zero…). Hur svårt kan det vara?

Metoden kallas också i USA för DCA (Dollar Cost Averaging). Tanken är att inköp av börsens medelvärde ger ett bra resultat över en lång investeringstid med flera börscykler. Men, för att få ett bra resultat behövs det minst 20 år (3 börscykler?) och, som sagt ovan, helst 30 år (4 börscykler?). Det blir främst ett långsiktigt pensionssparande för att ha ett ordentligt kapital som komplement till den framtida pensionen.

Problemet är att man måste fortsätta betala in varje månad i minst 20 år, oberoende om man förlorar jobbet och blir arbetslös, oberoende av om man förlorar hela sin övriga privatekonomi vid t.ex. en skilsmässa eller sjukdom, eller oberoende om räntan på boendelånen går upp till 6 % (eller mer….) och avdragsrätten försvinner. Du måste vara mentalt förberedd och fortsätta att betala in varje månad även om börsen kraschar och hela samhällsekonomin går åt helvete.

Det är ganska svårt i praktiken, de flesta ”vanliga indexinvesterare” klarar inte av det. Nästan alla svenskar får panik när börsen kraschar (då man kan köpa bra aktier för låga börskurser… 🙂 ). Vilket visats av stora uttag från de flesta aktiefonderna (och även indexfonder…) under börsnedgångarna hösten 2002 och hösten 2008.

Det är svårare än man tror att ”sitta still i båten”. Speciellt om man är orutinerad och okunnig fondsparare. Först blir man lite orolig, sen ordentligt skrämd och till slut säljer man alla fondandelar i panik när börsen når botten. Då är det lätt att förlora stora belopp även med indexfonder..!!!

Fjärde strategin: ”Förhoppningsstrategin”

Det här är den vanligaste investeringsstrategin. Jag gissar att 90 % av alla ”vanliga aktieinvesterare” använder den här strategin, även de flesta ”aktiebloggare” och ”värdeinvesterare” kör den här vägen. Förhoppningsstrategin bygger även den på tre grundstenar…

Girighet… Om man vill bli rik gäller det att alltid göra stora vinster. Det gör man enklast genom att köpa många aktier billigt och sen sälja dem dyrt. Satsa allt, ju fler aktier man köper desto större blir vinsten. Ganska självklart. Även om man har ett litet investeringskapital från början så skall man självklart satsa hela kapitalet, göra stora vinster och bli riktigt rik med smarta aktieaffärer.

Otålighet… Alla värdeökningar skall naturligtvis gå snabbt.  Självklart vill man bli rik utan att behöva vänta i flera år. Då är det enklast att satsa stort redan från början. Att redan idag köpa mer aktier i smarta bolag som blir riktiga kursraketer är den snabbaste vägen till att bli riktigt rik.

Önsketänkande… Om man bara köper aktier i bolag som blir framtidens snabbväxare med fantastisk kommersiell utveckling, så blir man en säker vinnare.  Med ”smart värdeanalys” hittar man bolag med unika och fantastiska produkter eller tjänster som blir nästa globala framgångshistoria. Det har hänt förut och kan lätt göras igen. Med några excel-ark och överlägsen finansanalys är det lätt att hitta morgondagens vinnare bland småbolagen på eller utanför börsen, om man bara är påläst och smart.

Problem med ”Förhoppningsstrategin”?

Vad finns det för problem med ”Förhoppningsstrategin”? Varför är den så vanlig, även bland normalt kloka, förståndiga och duktiga personer?

Om vi tar det i ordning med vad problemen är först, så är det enkla svaret att den här strategin aldrig fungerar som man tror. Felet är att riskerna är för stora, tidsperspektivet för kort och att den egna kompetensen överskattas. Ganska vanligt. Tråkigt men sant.

Så, varför faller även kloka, smarta och allmänt framgångsrika personer i den här fällan? Det är några helt vanliga psykologiska orsaker som gör att intelligenta personer (ofta utan djupare aktieerfarenhet…) väljer den ”smarta” vägen till aktieinvesteringar. Vi tar dem i ordning…

Girighet… Det är tyvärr så att de flesta svenskar saknar sparkapital över huvud taget. Speciellt många yngre som har ett litet investeringskapital och som inte nöjer sig med låg och långsam tillväxt. Många investerare vill se stora värdeökningar och då gör man också chansningar och tar stora risker.

Otålighet… Att allt går snabbt är numera en norm i samhället. All information och alla svar kan man Googla fram direkt i mobilen. Tålamod har blivit allt ovanligare och för de flesta gäller ”instant gratification” för alla önskningar och även för aktiesparande. Många investerare saknar helt enkelt tålamod och förmågan att vänta in ett framtida långsiktigt resultat.

Önsketänkande… Det är ibland svårt att förstå hur verkligheten ser ut. Men det kan också vara bristande kunskap och erfarenhet som gör att man tror på sina egna förhoppningar eller på vad andra säger och skriver. Allt från stora helsidesannonser för IPOs och aktiebloggar om fantastiska framtidsbolag till VD-ord eller resultaträkningar i börsnoterade bolags årsredovisningar.  Många investerare är godtrogna och överskattar sin egen förmåga att hitta ”framtidens vinnare” baserat både på vad andra tycker, säger och skriver eller eget önsketänkande.

”Många investerare.…”

Det är lätt att vara sarkastisk (som Besser…) när man skriver om aktieinvesteringar i bloggen. Men den dystra verkligheten är att ”många investerare” faller för just ”Förhoppningsstrategin”.

Det är mest yngre, men även ”många äldre (blåögda, naiva, lättlurade och godtrogna… J ) investerare” gör sämre aktieinvesteringar när att girighet, otålighet och önsketänkande slår till med ogenomtänkta beslut.

”Många investerare” har en övertro på sin egen förmåga och tycker att man är smartare än alla andra. ”Just därför är det farligt att överskatta intelligens men underskatta kunskap och erfarenhet….” säger Besser 🙂

Slutsats

Det finns många strategier för att investera i aktier. Några är mer framgångsrika än andra… 🙂

Kunskap och erfarenhet är grundläggande för alla aktieinvesteringar, men man behöver inte utveckla en egen investeringsstrategi för att bli framgångsrik med aktier. Gör som Buffett (eller Bessser, det är en smaksak…) så blir sannolikheten att lyckas med aktier större.

Att satsa på indexfonder med låga avgifter under lång tid är en bra strategi i teorin, men mycket svårare att genomföra i praktiken. ”Det gäller att ha tålamod, inte drabbas av panik och veta vad man gör. Något som alltid gäller för alla investeringar i aktier” …kloka ord från Besser…. 🙂

”Investeringsstrategier baserade på girighet, otålighet och önsketänkande är något man alltid bör undvika” ….fler kloka ord från Besser…. 🙂

Besser