Besser försöker alltid undvika bekymmer. Jag vill leva ett behagligt liv utan alltför mycker bekymmer men ibland kan man inte undvika just ”bekymmer”. (Vad nu det ordet innebär?…  🙂  Men Besser brukar också säga att… ”Om man inte tar sitt ansvar idag så kan man få bekymmer i framtiden” så det finns även ett samband mellan ansvar och bekymmer.

Man kan säga att jag undviker ”onödiga bekymmer” och att jag då också undviker ”onödigt ansvar”. Men allt ansvar leder inte till bekymmer och alla bekymmer kommer inte från ansvar, så vi får en logisk uppdelning av vilka ansvar och bekymmer som är (dvs som Bessser anser vara….  🙂 ) ”nödvändiga” och vilka ansvar och bekymmer som är ”onödiga”….  🙂

Ansvar

Här kommer listan på några ”nödvändiga ansvar” dvs områden där man måste planera, ta egna initiativ och genomföra med egna handlingar för att undvika ”onödiga bekymmer” i framtiden…

Ansvar för dig själv och din hälsa..

Först och främst har du ett ansvar för dig själv. Om du inte tar hand om dig själv kan du inte heller ta hand om och ta ansvar för andra. Ganska självklart. Det betyder så många olika saker. Att hålla kroppen i trim med vardagsmotion och träningspass. Att äta ordentligt och sköta sig rent allmänt. Men det betyder också att ta hand om själen och psyket, att leva i harmoni och trivas med livet i övrigt. Det kräver också att livet alltid måste gå vidare med nya kunskaper och nya erfarenheter även efter negativa händelser. Att helt enkelt utvecklas som människa och social varelse genom hela livet….

”Var nöjd med allt som livet ger och allting som du kring dig ser. Glöm bort bekymmer, sorger och besvär. Var glad och nöjd för vet du vad, en björntjänst gör ju ingen glad. Var nöjd med livet som vi lever här…” Något som lär oss av Baloo varje julafton….  🙂

Ansvar för din familj och dina vänner…

Du har också ett ansvar för andra. Främst för din närmaste familj och dina vänner. Det ansvaret går både framåt och bakåt i livet. Du kommer att få (har…) ansvar både för dina föräldrar och för dina barn, och det är ett stort ansvar. Just därför bör man kanske under den tiden med småbarn och åldrande föräldrar inte bygga på med mer ”onödigt ansvar”.

Men du har också ett ansvar för dina vänner och andra människor i samhället. Det är lätt att glömma sina vänner, speciellt när livet går på högvarv. Men man måste fortfarande hålla kontakten. Om du inte hör av dig regelbundet så är det lätt hänt att vännerna försvinner. Du har ett stort och viktigt ansvar att vara social mot både familjen, vänner och övriga samhället.

Ansvar för ditt jobb…

Det spelar ingen roll vilket jobb du har. Du har alltid ett ansvar att göra det bästa du kan av det jobb du har. Kanske kan man efter en tid få utökat ansvar i jobbet, eller ett helt nytt jobb, men det gäller att tänka efter före. Hur mycket ansvar vill du ha? Vill du ha chefsansvar för andras jobb? Hur mycket totalt ansvar klarar du av och orkar med? Vad är (den dolda….?) kostnaden för ett utökat ansvar?

För med mer ansvar kommer oftast mer bekymmer, och att skaffa sig många nya ”onödiga bekymmer” ovanpå ett redan stort och tungt ansvar är inget som Besser rekommenderar… :-). Självklart skall du ta ett så stort ansvar som du kan hantera även i jobbet, men det gäller att förstå vilka konsekvenser det ger. Vi har alla olika kapacitet, även när det gäller ansvar, så det finns inget ”rätt svar” som gäller för alla.

Besser rekommenderar ett utvecklande och självständigt jobb med lagom stort ansvar och ett minimum av ”onödiga bekymmer”…. 🙂  (Lätt att säga, svårare att göra… )

Ansvar för din privatekonomi…

Det här är ett ansvar som många tyvärr inte tar på allvar. Om du har fullt upp med ansvar för egen hälsa och utveckling, ett ökande ansvar för familj och vänner och det dessutom blir mer ansvar på jobbet, så räcker kanske varken tiden eller orken till även för den egna privatekonomin. En mycket stort varning….

Varför ta mer ansvar på jobbet (och få mer bekymmer…?) för att få en högre lön, om du inte tar eget ansvar för den extra inkomsten? Om du tror att ”någon annan” skall ”hjälpa dig”  så är du bara naiv. Bankens, försäkringsbolagets eller finansbolagets ”rådgivare” är inte din vän, han/hon är bara en vanlig säljare med provisionsbaserad lön. Hans (eller hennes…) jobb är att dra in så mycker pengar till arbetsgivare som möjligt och att själv få en så hög lön och bonus som möjligt.

Då är det viktigt att ta eget ansvar även här, men det kräver förstås både kunskap och erfarenhet. Även det här ansvaret kräver din tid och dina resurser, men det är en mycket viktig del i ditt ”totala ansvar”.  Ta den tiden och det ansvaret för din egen skull….

”Att ta ansvar för sin egen privatekonomi är att ta ansvar för sin egen framtid” säger Besser… 🙂

Ansvar för dina ägodelar…

Du har också ett ansvar för allt du köper och äger, det gäller både fast och lös egendom. Om du inte tar hand om  och underhåller det du äger så blir det stora bekymmer framöver. Äger du hus eller lägenhet så krävs det regelbundet underhåll och ibland kanske även en större renovering. Du har alltid ett ansvar för din bostad, ibland mindre ansvar (hyreslägenhet i stan…) och ibland ett större ansvar (villa med stor tomt…), och med ansvar kommer bekymmer!

Det samma gäller för lös egendom. Allt från gräsklippare till bilar och segelbåt kräver tillsyn och underhåll. Det betyder att du både måste offra tid, pengar och får mer bekymmer.  Om man inte tar det ansvaret så slutar antingen prylar att fungera (gräsklipparen..),  klarar inte besiktningen (bilen..) eller så blir det värdeminskning och kapitalförstöring (segelbåten…).

Att just äga fler prylar kräver allt mer ansvar, tar mer tid och ger mer bekymmer. Något att tänka på innan man gör det nya inköpet….

Bekymmer…

Livet är inte bara ansvar, ibland blir det också bekymmer. Det finns många typer av ”bekymmer”. Några är ”kära bekymmer”, andra är ”svåra bekymmer” men det finns också ”nödvändiga bekymmer” och några ”onödiga bekymmer”.

Bekymmer kan också vara ”planerade” eller ”oplanerade”. Även om man ofta kanske inte inser det själv, så är en stor del av framtidens bekymmer resultatet av egna handlingar eller att man tidigare inte tagit det ansvar som behövts. Därför är det så viktigt att inse hur just hanteringen av ”ansvar” också påverkar möjliga ”bekymmer” i framtiden… 🙂

Kära bekymmer…

Kära bekymmer är att kunna välja mellan olika positiva alternativ. Typiskt är att det finns extra och oväntade resurser (t.ex.  extra kapital från oväntat arv, lottovinst, löneökning eller bonusutbetalning). Har man oplanerat fått ett extra kapital så rekommerar Besser att man planerar för framtiden och investerar (en del av kapitalet…) i en egen aktieportfölj. Desto tidigare man börjar desto bättre blir slutresultatet, om man bara har ”gjort rätt från början”. När det gäller ”investeringar i aktier” så finns det massor av bra info i tidigare inlägg…. 🙂

Kära bekymmer kan också vara att ta hand om planerad avkastning, t. ex. att ta hand om extra inkomster eller utdelningarna från sin aktieportfölj. Just den aktieportfölj som man startade många år tidigare med några oplanerade inkomster. Eftersom man redan då tog ett eget ansvar för sin privatekonomi.

Så är det för Besser som varje år får en allt större realiserad avkastning (utdelningar…) från sin aktiefond och aktieportfölj att ta hand om…

Svåra bekymmer…

Svåra bekymmer är att ha så stora problem att man inte kan se någon lösning på problemen. Även här är det ofta ekonomiska problem eftersom man inte tagit ansvar för sitt liv, sina handlingar och sin privatekonomi. Att hamna i ”lyxfällan” är  inget som händer av en slump.

Har man fått ”svåra bekymmer” så påverkar det allt i livet, och man kan oftast inte hitta lösningen själv. Då krävs det hjälp från andra. Kanske kan någon i familjen eller någon av vännerna hjälpa till, men bäst är att söka hjälp av proffs utifrån.  Det är ett svårt steg att ta, men desto tidigare man tar tag i problemen desto bättre blir lösningen och desto snabbare blir livet åter normalt igen.

Nödvändiga bekymmer…

Det finns faktiskt också nödvändiga bekymmer. Har man ansvar för andra, det kan vara familjen eller om man är chef med ansvar för personal, så har man också ”nödvändiga bekymmer” för utveckling och välbefinnande för de personer som man har ansvar för.

Det behöver inte vara ”svåra bekymmer”, om man tar sitt ansvar på allvar och planerar för framtiden. De flesta förstår att man har ett ansvar för sin närmaste familj och sina vänner, men som chef har man också ett stort ansvar för sina medarbetare. Då blir det fler ”nödvändiga bekymmer” även utanför den privata sfären. Se till att du har tid, ork och kapacitet att hantera även dem…

Onödiga bekymmer…

Det är ganska vanligt att man skaffar sig ”onödiga bekymmer” om man inte tar ansvar för sin privatekonomi. Speciellt om man får ett oplanerat extra kapital och inte tänker långsiktigt. Många väljer då att skaffa sig (köper…) fler och mer ”prylar”. Man känner sig rikare om man har fler prylar, men är det verkligen så?

Allt man köper och allt man äger kräver ansvar och med mer ansvar kommer mer bekymmer. Oftast är det ”onödiga bekymmer”….

”Onödiga bekymmer” kan gälla för allt du äger. Det kan vara stora inköp, typ ”hus i Spanien” eller ”lägenhet i Thailand” eller något annat som ligger långt bort geografiskt. Mycket kan hända när du inte är på plats, Det kan vara allt från inbrott till översvämning i badrummet. Om man är tusentals mil bort så blir det svårt att hålla koll. Det blir bara mer ”onödiga bekymmer”…

Det kan också vara köpa dyra och mer komplexa ”prylar”som en ny motorbåt eller en stor åkgräsklippare, men alla prylar kärver också underhåll och tillsyn. Om något går sönder så blir det problem och om man lämnar saker obevakade så kan de stjälas. Åter blir det bara mer ”onödiga bekymmer”…

Investeringar…?

Har ansvar och bekymmer verkligen med investeringar att göra? Ja, det finns ett samband… J. Man brukar säga att man kan göra investeringar med hjärnan eller med hjärtat. Att investera med hjärnan ger (förhoppningsvis…) avkastning i form av bättre ekonomi och mer kapital och att investera med hjärtat ger avkastning i form av personlig tillfredsställelse. Men det gäller att se upp med ”hjärtats investeringar”. Ofta blir det oövertänkta impulsköp eller så är det bara en kortsiktig personlig tillfredsställelse av status och habegär. (Behöver du verkligen en ny åkgräsklippare?  Är inte mer motion viktigare? Något att tänka på…..).

Att investera med hjärtat kan också vara att använda tid och resurser (”investeringskapital”…?) till att umgås mer med familjen eller vänner. Det är däremot en investering som Besser alltid rekommenderar… 🙂

Besser rekommenderar…

Besser börjar allt mer göra sig av med det som han inte behöver äga för att kunna utnytja. Det givetvis en balansgång mellan tillgänglighet och bekvämlighet, och Besser är visserligen ganska lat och bekväm, men ännu mer undviker han ”onödiga bekymmer”…

Det här är ingen ”rocket science”. Behöver man en bil för en week-end eller en semestervecka så rekommenderar jag sunfleet.com, okq8.se eller snappcar.se  Vill man ut och segla en vecka eller två så rekommenderar jag rtc.se, hyrabat.nu eller blocket.se. Vill man resa till varmare länder och hitta en bra bostad så rekommenderar jag  airbnb.com eller hotels.com. Vill man ha en sommarstuga under semestern så rekommenderar jag någon lokal uthyrning på orten där du vill vara eller blocket.se. Svårare än så är det inte…

Det fantastiska är att man numera inte behöver ta ett stort ansvar och att äga allt det du vill använda själv. Med ”delningsekonomin” finns det mesta att hyra, du får full valfrihet och slipper många ”onödiga bekymmer” på köpet…..

Feed back

Om man har en blogg och skriver inlägg om aktieinvesteringar så får man ibland även kommentarer och feed back. Det tycker jag är trevligt. Men alla tycker inte som Besser. En av dem är ”Jochen”. Så här skrev han om mitt senaste inlägg:

”Du är ju en virrpanna av sällan skådat mått. Din årsredovisning, med noll siffror, fiktivt jox, portfölj hit och dit, blandat med babbel. Har du fått en diagnos?”

Besser önskar ”Jochen” lycka till, och hoppas att även han lyckas med sina investeringar och aktieaffärer. Besser gör en ny halvårsredovisning av sina aktieinvesteringar i början av juli. (Kommentaren är borttagen av Besser, men det kan kanske vara av intresse för andra bloggläsare att se vilken typ av feed back man också kan få inom den här bloggsfären….)

Slutsats…

Det mesta här i livet förutsätter att man tar ”ett personligt ansvar”. Och om man inte tar det ansvaret så blir det ”bekymmer i framtiden”. Om vi tänker på det i ett totalperspektiv så är hela livet fullt av eget ansvar, men man väljer själv om man skall bygga på med mer onödigt ansvar….

Bekymmer behöver inte vara svåra att hantera och många bekymmer är nödvändga resultat av de ansvar man väljer att ta på sig. Det man måste tänka på är att den totala mängden ansvar man tar på sig också matchas av mer bekymmer. Se till att det inte blir för många bekymmer totalt och undvik ”onödiga bekymmer”….

Köp inte fler prylar och skippa ”hus i Spanien”  eller ”lägenhet i Thailand”. Det mesta går att hyra och du får full valfrihet. Det blir billigare i längden och det kapital du sparar på att hyra kan du investera i dig själv, din familj eller i pensionssparande med aktier som ger bra utdelningar varje år framöver. Det blir helt enkelt en win-win-win situation….

Besser

Advertisements