Vad är en miljon? Vad kan man göra med en miljon? Hur mycket sparande behövs det för att få ihop till en miljon? Svåra eller enkla frågor, det beror på vem man frågar och vem som svarar…  🙂

Det som gäller är att tänka ”utanför boxen” som man brukar säga. Besser inser att han har några fördelar här och att han även har en annorlunda livssituation än många andra, så det gäller att vara lite ödmjuk även om det är svårt…  🙂

Det som stör mig är att det saknas mer grundläggande och fundamentala diskussioner i media om just att ”spara och investera” långsiktigt. Det gäller både sociala media (men undantag för några få bloggare i en ganska snäv bloggsfär, där Besser är en av dessa bloggare…) och vanliga ”gammelmedia” som tidningar, tidskrifter och TV.

Etablerade media

Det vi läser i dagstidningar och ser på TV är mest korta snuttar från nyheter och aktuella händelser. Visst är det viktigt att hänga med i den ekonomiska utvecklingen, men om man saknar de grundläggande diskussionerna och kunskaperna, så blir ”nyheterna” bara en serie obegripliga händelser.

Dagens media och journalister ägnar sig mest åt tyckande och redovisar lite fakta. Framför allt tar media inte upp mer grundläggande kunskaper och fakta som behövs för att förstå det som händer i dagens samhälle.

Kanske är det inte heller medias uppgift att upplysa och utbilda, men mycket av den kunskap som behövs för att få ”ett hyfsat bra liv” får man inte heller lära sig i skolan, oberoende av i vilken skolform man avslutar sina studier.

Den vanligaste vägen till den typen grundläggande kunskap är en uppfostran med flit och sparsamhet. Får man inte den kunskapen från början är det svårt att ta igen både kunskap och erfarenheter senare i livet. Men det är inte omöjligt. Läser man Bessers inlägg så lär man sig alltid något…  🙂

Sociala media

Går vi över till sociala media så är det mest plattformar där alla försöker visa egna bilder av ett önskat och framgångsrikt liv. Det blir både överdrifter och småsaker som visas och diskuteras. Skall man länka till andra så blir det ofta bara kändisskvaller där det gäller att hänga med och kommentera senaste nytt eller tycka till om kändisar.

Det blir mest ytliga synpunkter och kommentarer om oväsentliga ämnen som inte ger någon bestående kunskap. Den dystra sanningen är att sociala media också tar upp mycket av den tid som skulle kunna använts bättre. Till exempel till att lära sig mer om samhällets grundläggande värden.

Böcker

Besser brukar alltid framhålla att ”kunskap och erfarenhet” är två viktiga egenskaper för att bli framgångsrik inom investeringar. Men det gäller inte bara där. För att få ett hyfsat bra liv måste man alltid läsa fler böcker och öka sin kunskap inom alla livets områden. Vilket tyvärr många inte förstår eller gör. Det gäller inte att läsa fler deckare, romaner eller andra nöjesböcker utan att läsa fler faktaböcker.

Läs fler fackböcker och öka dina kunskaper inom livets alla områden, allt från hälsa och matvanor till teknik och investeringar. Det är nog ett av de bästa råden Besser kan ge…  🙂

Det gäller alltså för investeringar, även aktieinvesteringar. Men det är inte främst den kunskap inom finansanalys som man lär sig på universitet och högskolor som är viktig, vilket kanske många aktieinvesterare tror. Läroböcker har bara en begränsad användning. Det som främst behövs är den bredare och mer allmänna kunskap som erfarna investerare och författare delar med sig av.

Läser man den typen av böcker får man både kunskap och erfarenhet till en mycket låg kostnad.  Köp och läs fler böcker, säger Besser….  🙂

En miljon?

Nu till grundfrågan. Hur hanterar man en miljon? Besser tycker som vanligt helt annorlunda vilket exemplet nedan visar….

Om man har ett (bo- ) lån i banken på en miljon till en låg ränta så är man smart eller hur? En av Besssers vänner har sina bolån på Nordnet till en ränta på 0.95 % och han är ganska smart. Det tycker han själv också… 🙂

Om man har en miljon på sitt lönekonto i banken till 0,00 % (noll…) ränta så är man riktigt dum eller hur? Då får man ingen avkastning alls på sitt kapital och inflationen minskar värdet på sparkapitalet över tiden. Det är tyvärr inte en ovanlig situation, men inte speciellt smart.

Men nu kommer frågan. Vad vill du helst ha, en miljon i lån till låg ränta eller en miljon på bankkontot till noll ränta? Besser tycker det är bättre att ha en miljon på banken till nollränta än lån på en miljon med låg ränta…

De flesta jag pratar med har svårt för att förstå det här. ”Så kan man inte säga” och ”Det är två helt olika situationer” är två invändningar som jag brukar få.  Några säger också ”Så kan man inte resonera, det är inte en rättvis jämförelse”.

Det som man då inte förstår är den fundamenta skillnaden mellan att ha ett eget kapital eller att vara i skuld.

Om jag har en miljon på bankkontot så har jag ”full finansiell frihet”. Jag kan med några enkla knapptryckningar på datorn ta ut hela kapitalet och på några minuter flytta det till ett bättre räntekonto, en räntefond eller använda pengarna till investeringar. Till exempel att köpa aktier som ger bra avkastning i form av utdelningar. Men även andra investeringar kan göras som familjen, hälsa, vänskap och kunskap. Då behöver man inte använda hela miljonen och kan ändå investera i fler aktier till sin aktieportfölj.

Om jag har ett banklån med låg ränta så sitter jag fast i ett ”starkt finansiellt beroende” till banken. Jag kan inte flytta mina lån för att få en bättre ränta och om räntan höjs så måste jag betala ännu mer pengar till banken. Om jag flyttar och köper ny bostad så måste jag på nytt förhandla med banken och riskerar då att få sämre villkor. Då sitter man kvar i bankens järngrepp. Jag gissar att de flesta som läser den här bloggen förstår resonemanget….

Eller som Besser också brukar säga. ”Det är bättre att vara rik och frisk än att vara sjuk och fattig”. Ett uttalande som är nästan omöjligt att förstå för många svenskar. ”Så kan man inte säga, alla kan drabbas av olyckor” är en vanlig invändning.

Förklaringen

Det som jag menar med mina resonemang ovan är att det lönar sig att vara långsiktigt redan från början och att alltid både planera och jobba för att få ett bättre resultat. Det gäller allt från aktieinvesteringar till hälsa och livet i övrigt.

Kanske kommar de flesta aldrig att få ihop en miljon i eget kapital, men det som är viktigt är att förstå den mer grundläggande problemet. Det är bättre att vara sparsam och flitig än att tro och chansa på ”smarta upplägg” som har hög risk att förlora investeringskapital på ren dumhet och girighet. Att ha en ”bra finansiell balans” mellan skulder och tillgångar gör att hela livet blir så mycket lättare, oberoende av vilka andra investeringar du gör i livet.

Det gäller även hälsan. Också här krävs kunskap om vad som behövs för att behålla en god hälsa och hur man kan undvika olyckor. Sjukdomar och olyckor sker inte alltid slumpmässigt, även om alla kan ha otur ibland . Att sköta sig och träna, både fysiskt och psykiskt (både kropp och själ) gör att risken för sjukdomar och olyckor minskar drastiskt under livet. Det viktigaste är nog att ha bra matvanor, regelbunden träning och minska på jobbstressen för att få ett ”hyfsat bra liv”. Även den kunskapen hittar man om man läser några bra böcker i olika ämnen som matvanor, träning och stress.

Slutsats

Självklart skall man låna i banken om man vill köpa sin bostad men det behöver inte vara en motsats till att vara långsiktig, sparsam och riskbegränsad i finansiella (och andra..) sammanhang….

Du kanske inte får ihop en miljon i eget kapital här i livet, men om man sparar långsiktigt och investerar klokt redan från början, så kommer man att få en bättre privatekonomi och ett ”hyfsat bra liv”, oberoende av vilket investeringskapital du sparar ihop.

Självklart kan man ha bolån i banken, men det gäller att inte låna för mycket så att övriga livet blir lidande. Det är också en av lärdomarna här. Planera redan från början för ett liv i ”finansiell balans”där det både finns bolån och eget kapital till andra investeringar. ”Finansiell frihet är en viktig del även för livets övriga investeringar” säger Besser…..  🙂

Vill man ha mer grundläggande information kan man läsa boken ”Så här blir du miljonär i hängmattan” av Per H Börjesson. Den kan man köpa på bokus.com för 55 kronor. Boken ger dig bra grundkunskaper och enkla råd för att lyckas till en billig penning. Men det kanske inte behövs om man läser den här bloggen…  🙂

Det finns massor av bra böcker att läsa om investeringar (och andra ämnesområden…). Man blir aldrig fullärd. Inte ens Besser…  🙂

Besser