Besser är ganska förtjust i investeringsböcker (som ni kanske märkt…?) En orsak är att kunskap om aktieinvesteringar i stor utsträckning kommer från att läsa många investeringsböcker. Det är den ”teoretiska” delen av investeringar som man måste bygga upp över åren, även om det naturligtvis inte är rena läroböcker.

Det tar flera år och många bra böcker för att få en bra kunskapsgrund att stå på. Att läsa minst en bra investeringsbok per kvartal borde vara ett minimikrav. Besser har läst ett flertal böcker under årens lopp och de finns alla i bokhyllan hemma. Fördelen med egna böcker är att man kan läsa om dem när man själv vill. ”Man blir aldrig fullärd och en repetition kan alltid behövas…..” säger Besser  🙂

5 Best Books….

Det var ett inlägg från money.com (som är en del av Fortune, Meredith och Time inc. mediagrupp) som frågade sina läsare om vilken bok de ansåg vara den bästa investeringsboken. Man kan nog gissa att de som läser money.com och Fortune är de mest aktiva (och kanske också de kunnigaste och mest framgångsrika….) investerarna i USA.

Det kom in många av svar, men det var fem böcker som nämdes oftast. Rubriken på inlägget var ”These Are the 5 Best Books on Investing, Period”, en ganska starkt uttalande… J . Jag går igenom listan och ger mina kommentarer till varje bok.

Rich Dad Poor Dad by Robert T. Kiyosaki

En bok som kom ut i mitten av 1990-talet och som fick stor spridning, framför allt i USA. Den blev även översatt till flera andra språk. Underrubriken är ganska talande: “What The Rich Teach Their Kids About Money – That The Poor And Middle Class Do Not! “

Jag läste boken för drygt 20 år sen men var inte imponerad. Boken har en typisk amerikansk inställning att rikedom är det samma som framgång och lycka. Allt handlade om att tjäna mer pengar för pengars egen skull och att rika människor var både bättre människor och mer framgångsrika än alla andra. Det vill säga, bara dumheter. Jag kan också avslöja ”hemligheten”… ”Det är bättre att börja spara tidigt och investera klokt än att konsumera skräp och slösa bort pengar”. ”Den boken rekommenderas inte av Besser !!”

Money: Master the Game by Tony Robbins

Även det en popular amerikansk investeringsbok. Boken kom ut 2014 och som direkt blev en bestseller. Underrubriken var: “7 Simple Steps to Financial Freedom”. Jag har inte läst just den här boken men väl uppföljaren som kom ut 2017: ” Unshakeable: Your Guide to Financial Freedom” med underrubriken: ”Creating Peace of Mind in a World of Volatility”. På framsidan står även: ”Step-by-Step Guide to Money Mastery” vilket säger det mesta om boken.

Båda böckerna har en typiskt något förenklad syn på hur man bör investera och hantera sin privatekonomi för att ”bli långsiktigt framgångsrik”. Tony Robbins har samlat information från och om de flesta framgångsrika investerare, bl.a. via intervjuer, och sen gjort en sammanställning. Men även Tony Robbins är mest egocentrerad och skryter om hur stor förmögenhet han byggt upp och hur viktigt han själv tycker att det är. Åter är det samma sak, ”att vara rik är detsamma som att vara framgångsrik” vilket många i USA ( och kanske även i Sverige…) tror på. Besser gillar det som är ”enkelt och effektivt” när det gäller aktier och investeringar, och visst var boken hyfsat OK, men den lämnade en besk eftersmak och inga djupare spår efter sig. ”En hyfsat OK investeringsbok men inte mer enligt Besser”

The Intelligent Investor by Benjamin Graham

En av de verkligt klassiska investerarböckerna som kom ut redan 1949. Av många ansedd som den definitiva investeringsbibeln. Det är också en av de böcker som mest influerat Warren Buffet (WB) där Benjamin Graham (BG) också var WB s lärare och professor på Columbia University. Bokens senare utgåva har underrubriken: “The Definitive Book on Value Investing. A Book of Practical Counsel”.

Boken beskriver grunderna för det som numera kallas ”Value Investing” och som går ut på att skydda och bevara aktiers värde i relation till pris och risk. ”Price is what you pay,  Value is what you get” är den klassiska beskrivningen. The Intelligen Investor är en ganska tung bok att plöja igenom och kräver också hyfsat goda kunskaper i företagsekonomi och finansanalys. Besser läste boken för många år sen och den ger en bra inblick i djupare ”Value Analysis” men är inget som rekommenderas för nybörjare. Besser anser numera att djupare VA analys av aktier är klart övervärderat, men boken är fortfarande en klassiker. ”En bok man bör ha läst om man vill vara en seriös aktieinvesterare säger Besser”

A Random Walk Down Wall Street by Burton Malkiel

Ytterligare en klassiker som publicerades första gången redan 1973. Boken är en komplett genomgång av allt som man behöver veta som aktieinvesterare, och även en av bästa investeringsböcker Besser läst. ”A Random Walk” har uppgraderats kontinuerligt sen den kom ut och den senaste upplagan från 2016 är den som numera finns i Bessers bokhylla. Jag läste om boken för ett år sen och den var ännu bättre än den tidigare upplagan.

Underrubriken på senaste upplagan är: ”The Time-Tested Strategy for Successful Investing”. Burton Malkiel (BM) argumenterar för att det mesta inom aktier och investeringar är så komplext att det för vanliga aktieinvesterare inte spelar någon roll hur man läser bolagens resultat och balansräkningar. Även proffs och fondförvaltare klarar inte av att analysera och förutsäga aktiemarknaden, så bästa rådet enligt BM är att satsa på indexfonder. BM argumenterar alltså helt mot den VA analys som BG förespråkar i The Intelligent Investor. Det är lite samma strategi som Besser har med egna aktier i en bred aktieportfölj (eller en egen aktiefond..) som ligger nära index och ger regelbundna utdelningar. ”En av de bästa investerarböcker jag läst och en bok som absolut bör finnas i bokhyllan enligt Besser”

The Richest Man in Babylon by George Clason

En tredje klassiker som kom ut redan 1926, men en bok med en lite annorlunda vinkling. Det här är inte en vanlig investeringsbok utan mer en bok om råd, regler och sunt förnuft för ”en välskött privatekonomi”. Boken beskriver hur man sparar, förvaltar, skyddar och ökar sina privata finanser. Det är ett antal fristående fiktiva berättelser som utspelar sig i Babylon redan för över 8.000 år sen, och som ger alla de grundläggande villkor som krävts för att bygga en stabil och solid privatekonomi ända sedan vår civilisation startade.

Jag har självklart läst boken flera gånger och även recenserat den här på bloggen (dec 2017), så det det blir inga mer detaljer. Det är en lättläst bok som bygger på sunt förnuft för alla fundamentala delar av privatekonomi och en bra finansiell grundkurs ”En bok som alla investerare borde läsa, helst innan man börjar investera … 🙂 . Rekommenderas starkt av Besser”

De tre böcker som rekommenderas av Besser är alla klassiker som kom ut för många år sen (1926, 1949 och 1973) men som fortfarande är helt aktuella. Bra böcker håller länge… 🙂 . Om du inte läst dem så köp dem på bokus eller adlibris och läs på. Du blir antagligen en bättre investerare.

Privatekonomi

Behöver man en privat förmögenhet? Självklart inte säger Besser. Det som lyser igenom i nästan alla nyare investeringsböcker, främst de som kommer från USA, är att pengar är extremt viktigt och att hela din sociala situation och framgång här i livet är beroende på hur ”rik” du är. Det är kanske en funktion av att det saknas många gemensamma sociala funktioner och socialt säkerhetsnät i USA. I USA måste man själv betala för mycket av det som vi i Sverige tar för givet och som är gratis. Det gäller framför allt sjukvård, åldringsvård och skolor.

Men även Sverige är på väg mot att bli ett annat samhälle, oberoende av vad vi tycker om det. Det sociala skyddsnätet blir allt glesare och de gemensamma sociala funktionerna får allt sämre kvalite. Numera får man betala privat även  Sverige  om man vill ha lite bättre kvalite på social service. Det gäller allt från tandläkare, sjukvård och skolor till pension och bostäder. Det kostar mer, även i Sverige, att ha ”ett hyfsat bra liv” numera. Höga skatter är inte detsamma som hög kvalite på social service även om många politiker tror det.

”En välskött privatekonomi” blir alltså allt viktigare även här hemma i Sverige. Det gäller ännu mer för framtiden med lägre pensioner, högre skatter och antagligen ännu högre kostnader för en ”något bättre social service”. Det kommer att finnas fler privata initiativ och fler möjligheter att välja, men det kommer också att kosta mer att utnyttja dessa möjligheter. För alla framtida pensionärer gäller det att spara och investera redan idag. Framtidens pensionärer och framtidens samhälle kommer att kräva ännu mer av ”en välskött privatekonomi” för att leva ett bra liv. Tag varning….

Slutsats

Att bygga upp kunskap genom att läsa bra böcker om investeringar är självklart viktigt för att bli mer framgångsrik som aktieinvesterare. Det gäller allt från fundamentala tankar och sunt förnuft (The Richest Man…) till avancerad värdeanalys VA (The Intelligent Investor….), men också för att få en bra överblick generellt över investeringar och aktier (A Random Walk…).

Besser rekommenderar starkt de tre senare böckerna, som alla har en given plats i investerarbokhyllan. Det finns naturligtvis många fler bra böcker om ”aktier och investeringar” så att börja bygga en bra samling investeringsböcker är även det i sig självt ”en bra investering i kunskap” 🙂 .

Man behöver kanske inte ha en egen förmögenhet eller vara mångmiljonär, men att ha ”en välskött privatekonomi” kommer garanterat att behövas för att i framtiden kunna leva ”ett hyfsat bra liv” även i Sverige.

”Önsketänkande är inte en smart investeringsstrategi när det gäller aktier” som Besser bruka säga….  🙂 . Men det gäller även för hur samhällsutvecklingen blir framöver. Bäst är att redan nu förbereda sig på att vi får ”ett annorlunda samhälle” i framtiden.

Besser