Att Besser är intresserad av ”investeringar” har nog de flesta förstått. Men jag är även intresserad av motsatsen, eller skall man kanske säga avarten, till investeringar. Det jag menar är rena bedrägerier där oseriösa personer och bolag lurar skjortan av lättlurade ”investerare” som har mer pengar än förstånd. (Ganska vanligt, tyvärr….)

Att svenskar blir lurade i ”finansbranschen”  är alltså vanligare än man kan tro. De flesta svenskar kan inte hantera ett oväntat ”kapitaltillskott” av typen arv eller lottovinst. Många kan inte ens hantera sitt eget sparkapital som man gnetat ihop under många år när man chansar och vill få det att växa lite snabbare än normalt.

Det är främst två egenskaper som dessa svenskar tyvärr lider av, och som gör att man blir lurad och ”misslyckas” med sina försök till ”smarta investeringar” eller att snabbt och enkelt öka på sitt sparkapital.

Den första egenskapen är girighet. Det är en önskan att snabbt bli rik och inte behöva vänta på att sparkapitalet långsamt ökar med eget sparande och egna insatser. Helst skall man satsa sina pengar i en verksamhet eller i ett bolag där någon annan skall se till att pengarna växer både snabbt och enkelt. I finansbranschen finns det massor av personer och bolag som vill ”hjälpa investerare” att snabbt och enkelt bli rika.

Den andra egenskapen är ren dumhet. Det är en tro att man enkelt kan bli rik om man gör smarta affärer eller smarta investeringar. Kanske skall man kanske säga att det är okunskap och orutin? Om man inte kan något om investeringar (dvs saknar kunskap..) och heller inte tidigare gjort lyckade investeringar (dvs saknar erfarenhet…) så borde man inte hoppa på nya smarta investeringar. Det finns massor av personer och bolag i finansbranschen som lovar guld och gröna skogar om man köper deras tjänster.

En avgörande orsak till alla dessa misslyckade investeringar är den godtrogenhet och naivitet som många svenskar uppvisar. Svenskarna är blåögda och lättlurade för att vi under många år haft ett homogent och upplyst samhälle där man kunde lita på sina grannar och sina medmänniskor. Staten tog hand om allt mer av den sociala  och såg till att allt övrigt fungerade i samhället. Att tänka kritiskt och självständigt själv behövdes knappast alls. Staten och samhället var en garanti för allt och alla. Från lag & ordning, transport & trafik, skola, arbetsliv, vård och omsorg. Svensken var omhändertagen från vaggan till graven och behövde i princip inte tänka några egna tankar eller fatta några egna avgörande beslut.

Egen kunskap och erfarenhet var inte något som behövdes förr i tiden för att leva ”ett hyfsat bra liv”. Svenskarna blev ett folk av inlärd hjälplöshet. Det fanns alltid ett stort och finmaskigt säkerhetsnät som tog hand om alla olyckor och misstag. I teorin låter det bra att samhället har ett säkerhetsnät, men i verkligheten så missbrukades systemet allt mer, där det blev lönsammare och bättre att få mera bidrag än att skaffa sig mer kunskap, mer erfarenhet och jobba hårdare. Det lönade sig inte att anstränga sig extra och man behövde inte göra några egna val.

En annan tid

Nu är det en annan tid. Staten och samhället tar inte längre hand om allt som krävs för att få ett hyfsat bra liv. Numera krävs det att man kan tänka självständigt, har egen kunskap, har egen erfarenhet och att man dessutom har egna resurser för att kunna göra det som man både behöver göra och det man själv vill göra i livets alla skeden.

Det här samhällsklimatet gör att oseriösa personer med allt från IPOs och nyemissioner i förhoppningsbolag till rena bedrägerier som pyramidspel och bankbedragare fungerar så enkelt i Sverige. Främst är det den äldre generationen som fortfarande okritiskt tror på allt som man ser, hör och läser i media, men tyvärr trillar även många yngre, okunniga och oerfarna personer dit på bedrägerier och oseriösa upplägg.

Bra bolag

Det fantastiska är att många ”investerare” även tror på det som står i rena annonser. Om ett företag väljer att annonsera så är det för att det vi konsumenter som läser annonsen skall agera på ett visst sätt. Oftast vill företaget att vi skall köpa deras produkt eller köpa deras tjänst. Men om ett bolag annonserar och vill ha ditt investeringskapital för att bolaget själv skall växa och bli större så är det något som är fundamentalt fel.

Bra bolag skaffar sig eget kapital genom att göra goda vinster under många år. Då kan bolaget finansierar sin expansion genom eget ackumulerat kapital. Skulle bolaget (tillfälligt…) behöva ännu mer kapital så kan man låna i banken. Får bolaget inte låna i banken så är bolaget inte kreditvärdigt och då skall man som investerare inte heller äga aktier i det bolaget. Svårare än så är det inte säger Besser….  🙂

Sammanfattningsvis. Ett bra bolag gör regelbundna vinster och delar ut delar av den vinsten (utdelningar..) till sina aktieägare. Ett bra bolag har en stark balansräkning och ett väl tilltaget eget kapital. Ett bra bolag behöver aldrig ta in nytt kapital (nyemission…) från sina aktieägare.

Besser investerar bara i bra bolag som ger regelbundna utdelningar. En ganska enkel investeringsstrategi…  🙂

Lesson Learned: ”Better Globe”

Det finns många bolag som Besser inte skulle komma på tanken att investerar i men som är lämpliga att följa upp för att se om man kan lära sig något. Besser har ganska många bolag i sin samling av ”Lessons Learned” och en av de senaste bolagen är just ”Better Globe”.

Det är ett bolag som också figurerar i bloggsfären. Flera kända bloggare skriver positivt om Better Globe. En av dessa bloggare är den kände Jan Bolmeson som skriver inlägg i rikatillsammans.se .

”Better Globe” är ett klassiskt investeringsbedrägeri där det gäller att få nya ”investerare” att satsa mer kapital för att grundarna skall kunna ta ut ”vinsten”.  Jan Bolmeson har varit med i både TV4 och SVT och har även ett samarbete med Avanza. Dessutom har han varit med i Better Globe sen 2008.

Det finns också andra kändisar som ger status åt bolaget och som gör reklam i olika media. En sådan är Charlie Söderberg, känd från ”Lyxfällan” i TV. Tillsammans med Jan Bolmeson ger han också kurser och ”ekonomiutbildning” åt människor som vill få en fantastisk utveckling av sin privatekonomi.  Varje kurs kostar 45.000 kronor och det verkar vara många som betalar den summan för att få lyssna på några kändisar.

Det är cirka 400 personer som gått kurserna per år och i Sverige det finns det drygt 17.000 förhoppningsfulla aktieägare i Better Globe, varav 2.000 nya ägare tillkom under förra året

Som jag skrivit tidigare så är det mycket vanligt med både blufföretag och pyramidspel bland svenska småbolag. Att bolaget skaffar sig några kändisar och skriver positivt på bloggar och sociala media, gör att många oerfarna aktieinvesterare okritiskt betalar in kapital till både aktier eller kurser.

Det finns som tur är några grävande journalister som håller koll på den här typen av bolag. En av de bättre är Annelie Östlund, som även skrivit flera böcker i ämnet.  Här är det kompletta reportaget om Better Globe från Affärsvärden, skrivet av Annelie Östlund och Christopher Friman. Läs och lär…..  🙂

Metoden

Det är en ganska enkel metod i 10 steg som alltid kan användas med framgång…..

1)Skapa bolaget ”Fantastiska Investeringar” 2) Lova högre avkastning än normalt för alla nya investeringar. Skriv många positiva rekommendationer i bloggar och sociala media. 3) Det kapital man tar in används till ytterligare mer reklam för ”Fantastiska Investeringar” med stora annonser i tidningar och tidskrifter. 4) Ännu mer kapital strömmar in som kan används till eget lyxliv. 5) Om någon tidig investerare vill ta ut sitt kapital och sin avkastning så betalas den snabbt ut med kapital från nyare investerare. Det blir ett bevis på att ”Fantastiska Investeringar” verkligen fungerar. 6) Ryktet sprider sig att bolaget verkligen ger hög avkastning och snabba utbetalning. Vilket gör att ännu fler investerare strömmar till. 7) Lev ännu mer lyxliv och sätt undan en stor del av kapitalet till penningtvätt i någon utländsk bank. 8) Fortsätt att ta in mer investeringskapital så länge man kan upprätthålla fasaden. 9) När det börjar lukta bränt och media börjar undersöka upplägget så går man snabbt i konkurs och lämnar landet. 10) Hur smidigt som helst. Då finns det gott om kapital undanstoppat för att köpa ett nytt lyxliv och att hålla sig gömd för myndigheterna under många år tills de tröttnar på att leta.

Ett gott råd från Besser, köp inte aktier i bolag som gör reklam för ”Fantastiska investeringar”…. 🙂

Lessons Learned, några klassiska bedrägerier…

Det finns många bluffar, bedrägerier och ”scams” bland alla ”investeringar” men jag tar upp några klassiska case som man kanske kan lära sig något av….  🙂

Ponzi Scheme

Investeringsbedrägerier är ingen ny och ingen svensk företeelse. Det första mer kända investeringsbedrägeriet startade redan 1919 i USA och där just det ”Ponzi scheme” har blivit den amerikanska uttrycket för investeringsbedrägerier i allmänhet. Charles Ponzi var inte den första och absolut inte den sista av bedragare. Här kan man läsa mer om  Ponzi Scheme

Bernie Madoff

En av de senaste årens mest uppmärksammade investeringsbedrägerier var Bernie Madoff som med sin ”investeringsstrategi split-strike conversion” lovade både hög och säker avkastning. När han avslöjades i december 2008 så hade han fått in 65 biljon dollar från sina kunder. (65.000.000.000 US Dollar, Yes det är 65 med 9 nollor bakom och det är USD). När Bernie 2009 dömdes till 150 års fängelse för både finansbedrägeri och penningtvätt så var det också väldens (hitintills…) största Ponzi scheme. Här kan man läsa mer om   Bernie Madoff

Habo Finans

Ett av de kända svenska investeringsbedrägerierna var den ”investeringsfond” som investmentbolaget Habo Finans satte upp 2004. Habo Finans hade ”ett unikt nätverk” som skulle ge en hög avkastning genom snabba aktieaffärer i en uppåtgående börs. Det var ”överlägsen daytrading” som skulle ge ”skattefria vinster på 40 procent om året”.

Verkligheten hann ifatt Habo Finans i januari 2007 då VD själv anmälde sig i polishuset i Jönköping. Jag gissar att de flesta av de 780 investerarna var småländska småföretagare och framgångsrika privatpersoner. Den som satsade mest gick in med 5 miljoner och lägsta insats var 20.000 kronor. Det var åter giriga privatinvesterare ”med mer pengar än förstånd” som förlorade kapital i det här bedrägeriet, oberoende om det var 5 miljoner eller 20 tusen.. Här kan man läsa mer om  Habo Finans

Slutsats

Det blir några kloka ord från Besser som vanligt….  🙂 . Det finns många ordspråk som kan användas i den här typen av situationer.

”Investigate before you invest” Ett av Bessers favoritordspråk, men det kräver också att man verkligen gör en grundlig person- och bolagskontroll vilket inte är så lätt. Jag har tagit upp några metoder i tidigare inlägg.

”Better safe than sorry” Det som också är viktigt är att riskbegränsa sina investeringar. Det är bättre att undvika en osäker och okänd investering än att förlora sitt investeringskapital på chansningar.

”Om något verkar för bra för att vara sant så är det antagligen också så” Ett gammalt känt svenskt ordspråk. Här gäller sunt förnuft och att inse att man inte är smartare än alla andra. När amatörer och ”vanliga svenskar” får reda på ”fantastiska investeringar med hög avkastning” så är det antagligen inte sant.

(Om det nu verkligen var en så hög avkastning så skulle väl grundarna själva gå in med eget kapital för att bli rika och inte bjuda in andra, totala främlingar…. ??)

Hur går det för ”Better Globe” ? Det får vi väl se om några år när den första inlåsningseffekten ( de första 4 åren…) börjar släppa för ett allt större antal ”smarta investerare”. Hur länge räcker det löpande kassaflödet att betala dessa tidiga investerare? Den frågan har Besser (för ovanlighetens skull…. 🙂 ) inget svar på….. Men jag kan ändå gissa hur slutet blir (steg 10…?)  🙂

Besser