Just så var rubriken på Peter Bensons krönika i senaste nummer av Affärsvärden. En K-formad framtid är det som även Besser tror långsiktigt om Sverige och svenskarna. Peter Benson (PB) är en av Bessers favoriter när det gäller ekonomijournalister och numera är han också chefredaktör på Affärsvärden. (som enligt Besser är Sveriges enda seriösa affärstidning….)

Hur blir återhämtningen?

I övriga media och ekonomipress har den stora frågan den senaste tiden har varit hur ”återhämtningen på börsen” kommer att se ut. Blir det en enkel V-kurva där ett snabbt börsfall följs av en lika brant börsuppgång? Eller blir det en ”dubbeldipp” till hösten när andra ”Corona-vågen” slår till och börsen följer en W- kurva. Några personer med lite bättre minne tror att det blir en längre utdragen badkarskurva och att börsen då följer en U-kurva.

Besser som har ett mycket bra minne (och många anteckningar…) från de senaste börscyklerna tror på en helt vanlig börsnedgång under cirka 1 till 2 år och därefter en svagare återhämtning under många och långa år. Börsen kommer inte att stiga i all evighet även om vi haft en uppgång på drygt 11 år för OMXSPI sen oktober 2008. Det blev en ovanligt lång uppgång till februari 2020 då vi såg ATH för den senaste börscykeln.

Så frågan om börsutvecklingen och återhämtningen på börsen är naturligtvis intressant, men den viktigare frågan är hur utvecklingen går för Sverige och svenskarna i stort. Det visar sig att även PB tror på det som Besser predikat i många år. Framtiden blir allt mer resultatet av den individuella och egna planeringen och de egna handlingarna. Framtidens Sverige kommer inte att bli ett ”folkhem” där alla får vara med och ta del av framstegen. Det kommer att bli tydligare privatekonomiska skillnader och det kommer också att bli svårare att bli ”fripassagerare” i framtidens samhälle.

K-formad framtid…

Så här skrver PB om ”tunga börsindex” där många tror på en ”snabb och perfekt återhämtning” av den senaste finanskrisen : Sanningen stavas snarare med K. Alltså att kraschen förstärker vägskälet som skiljer vinnare från samhällets förlorare.”

PBs tes är att det ofta plötsligt händer något stort som har byggts upp under lång tid. Lite som den senaste börsuppgången enligt Besser. PB börjar också med ett citat av gamle Lenin som ju var en tidig revolutionär och som förutsåg hur samhället förändrades. (Redan 1917 hände det stora saker….. 🙂

”Det går decennier då inget händer och sedan finns det veckor då decennier händer”. Det Lenin menade var naturligtvis världshistoriens förändringstakt, men kanske gäller det även för det svenska samhällets förändring. Besser tror inte att det händer på ”några veckor”, men att Sverige kommer att se annorlunda ut om drygt ett och ett halvt år när vi går in i 2022 är nog en ”kvalificerad gissning

Work From Home (WFH)

Det är naturligtvis många förändringar som bidrar till förändringarna och PB lista några av de viktigaste. Den första är ”Work From Home”. Så här skriver PB..

”Trenden distansarbete är gammal men nu kommer den hoppa 20 år fram på två kvartal, skulle jag gissa. Det kan tyckas som en trivialitet men kommer få enorma konsekvenser på åtminstone tre marknader.

Bostadsmarknaden. Att bo trångt och centralt är inte lika attraktivt och det kommer få genomslag på fastighetspriser.

Kontorsmarknaden. Lokalbehovet kommer minska enormt för många och skillnaden mellan bra lägen och sämre lägen kommer öka. Kontor i C-lägen kan bli väldigt billiga att hyra.

Arbetsmarknaden. Yrkesroller kommer i allt högre grad omformuleras så att de kan skötas på distans och inte minst utvärderas på andra sätt än genom ”närvaro”. Det här kommer ta mer tid men det kommer få enorma konsekvenser när alltmer resurser läggs på att organisera bort jobb som är svåra att distans sköta.”

Frilansare…

Det som hänt den senaste tiden i USA (som ligger långt före Sverige i ”gig-ekonomin”) är att allt fler jobbar som ”frilansare”inom ”gig-ekonomin”, dvs personer som säljer egna tjänster som uppdrag och projekt till privatpersoner, företag och offentliga sektorn. Det är mest inom media och kultursektorn som vi ser det här i Sverige, men det syns också på alla nya (och gamla…) ”bemanningsföretag” som hyr ut konsulter till svenska företag och svensk offentlig verksamhet.

Det finns i princip två typer av konsulter. Dels ”resurskonsulter”, typ sitta i kassan på ICA när någon är sjuk, och dels ”kompetenskonsulter”, typ specialiserade civilingenjörer som gör avancerade utvecklingsuppdrag där företaget saknar egen kompetens. (ofta inom IT sektorn…)

Det vi ser i USA sen mars i år (när Coronadippen började…) är att allt fler blir arbetslösa och att många (de flersta…) saknar arbetslöshetsförsäkringar. För att överleva och dra in lite inkomster tvingas man erbjuda sina tjänster och sin kompetens som frilansare på de öppna marknaden inom ”gig-ekonomin”. Både till privatpersoner och till företag. Det är tjänster inom allt från barnvakt och hundrastning till transport (Uber och pakethämtning) och media (översättning och tidningsartiklar).

Men där finns redan de etablerad resurserna och personerna. Det blir ett ”race to the bottom” när alla nya frilansare försöker få jobb genom att erbjuda allt lägre priser för sina tjänster, oberoende av vilka plattformar och vilken typ av tjänster. Inkomster och lönsamhet försvinner snabbt när det finns många som vill göra jobbet billigare.

GIG- ekonomin

Det jag menar med ”gig-ekonomin är just ”enstaka uppdrag utan fast anställning”. Självklart kan man sätta sig själv i ett eget bolag (enskild firma eller AB) men man är fortfarande helt beroende av att få (enstaka…) uppdrag från externa beställare.

Det gäller i princip även för de som är anställda i bemanningsföretag. Om du inte har tillräcklig tid- och uppdragstäckning så blir man uppsagd pga ”arbetsbrist”.

Det gäller också att beställaren är nöjd med din prestation, för det rapporteras tillbaka till bemanningsföretaget. Att jobba inom gig-ekonomin innebär att hela tiden bli utvärderad av uppdragsgivaren, antingen inom gig-platformen eller av bemanningsföretaget. Det gäller att alltid ligga på topp och konkurrensen är stenhård.

Så här skriver PB om GIG…

Den så kallade gig-ekonomin kommer sprida sig både uppåt och nedåt i ersättningshierarkin. Med ”gig” syftar vi här på organisationsformer där arbetsuppgifter i hög grad helt separeras från ett fast anställningsförhållande. Vinnare på detta är folk som haft svårt att få fast anställning men lättare kan få in en fot via gig-uppdrag. Tänk utländska medborgare som gör enklare jobb och diverse andra driftiga och självgående typer.”

”Förlorarna blir förmodligen fler. Dels alla arbetstagare vars yrkesroller kommer automatiseras, digitaliseras och rationaliseras bort. Dels alla arbetstagare med en kompetensprofil som är svår att kombinera med gig-arbete. Folk som behöver mycket sällskap och nära stöd kommer ha färre möjligheter att hitta en plats där de kan utvecklas.”

För mig betyder det att vi kommer att få ännu fler ”vanliga svenskar” som inte har någon fast anställning eller något vettigt jobb att gå till. Det kommer att bli många besvikelser och många unga som förlorar framtidshoppet.

Varför ett K?

PB avslutar sin krönika med den här förklaringen:

”Varför ett K? Först ser vi ett rakt streck nedåt (krisen) och sedan upp till mitten och därefter uppdelning i en pil som pekar upp och en som pekar ner. Det är alltså vinnare och förlorare som förgrenas ut. Precis som runt 1917 kommer det vara viktigt att inte hamna på fel sida av historien. Och precis som 1917 så är det mycket som ser hotfullt ut. Även om börsen säger något annat just nu.”

Bessers goda råd…

Besser har som vanligt många goda råd för alla tillfällen….  🙂

När det gäller aktieinvesteringar så gäller det att inte göra något oplanerat och paniksälja när börsen går ner. Det gäller också att redan nu planera för vad som kan hända 2022 och därefter. Aktieinvesteringar bör vara både regelbundna och händelsebaserade. Då måste det också finnas investeringskapital för båda möjligheterna.

När det gäller jobb och inkomster så bör man helst sträva efter en fast anställning, oberoende av jobb och arbetsgivare. Om man anstränger sig och gör ett bra jobb (det bästa man kan…) så brukar det fixa sig även om man blir uppsagd pga arbetsbrist. Finns det bra referenser att hänvisa till så blir det lättar med nya jobbmöjligheter.

När det gäller arbete och livsstil så är det (i teorin…) ganska enkelt. Det gäller sköta sig och planera långsiktigt. ”Jobba hårt, spara regelbundet och investera klokt” är ett klassiskt råd från Besser. Inkomster är naturligtvis viktigt, men ett annat gott råd är att ”Alltid ha lägre kostnader än intäkter”. (Besser har följt det rådet sen han var 15 år och har under åren fått ihop ”en ganska OK privatekonomi” om ni förstår vad jag menar… 🙂 )

Slutsats

Börsutvecklingen är viktig, men den långsiktiga samhällsutvecklingen är viktigare. Där gäller det att redan från början att planera och agera så att ”man hamnar på rätt sida” av den utvecklingen.

Ett bra jobb och ett riktigt arbete är viktigare än inkomsternas storlek. Visst är det bättre att ha en högre inkomst men det är utgifterna som avgör hur din privatekonomi utvecklas.

Regelbundet sparande är en av de bästa vanor man kan skaffa sig. Helst bör man börja tidigt men det är aldrig försent att börja spara regelbundet.

Att investera i aktier är alltid en risk men resultatet blir bättre i längden om man redan från början är riskbegränsad och väljer aktier i ”stora, stabila och lönsamma bolag”. Regelbundna investeringar över tiden är ytterligare ett sätt begränsa riskerna.

Besser