Besser gillar både kunskap och erfarenhet när det gäller det mesta men speciellt när det gäller aktier och investeringar. Mer kunskap (och ibland även mer erfarenhet…) får man genom att läsa fler böcker. Besser läser (ganska oregelbundet….) allt fler nya investeringsböcker, och försöker att läsa minst en ”investeringsbok” per kvartal.

Nu har det blivit tre nya böcker som jag läst under våren och sommaren som egentligen borde ha recenserats redan då, men nu är det dags till hösten i stället. Vi kör direkt med första boken….

”Finanskrascher, Från kapitalismens födelse till Lehman Brothers” av Lars Magnusson

Lars Magnusson (LM) är professor i ekonomisk historia vid Uppsala Universitet och även ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin. Han har skrivit flera läroböcker för universitetsutbildningen i företagsekonomi och man kan nog hävda att han är en av Sveriges ledande forskare och auktoritet i ekonomisk historia.

Boken som kom ut 2018, är inbunden, tryckt i Falun och omfattar 244 sidor text. Jag köpte den på bokrean för 89.- . Boken innehåller ett urval av kortare men bra beskrivningar av ”finanskrascher” fram till den senaste runt 2008 till 2009.

Tyvärr är boken inte så bra som den skulle kunna ha varit. Ganska naturligt är det en bok med ”populärkulturens perspektiv” som LM själv framhåller redan i början av boken, men det saknas något. Det är svårt att ställa om från akademisk stringens och korrekthet till något som skall passa alla nivåer av läsare. Som det står på baksidestexten, ”en allmän ekonomihistorisk skildring utan svår fackterminologi”. Men det finns naturligtvis massor av noter (288 st) och en gedigen litteraturförteckning. Kanske borde mer hårda fakta och fler ”facktermer” varit med i boken.  Boken är annars bra och mycket lättläst (populärkultur…), men för Besser var den dock lite av en besvikelse. (Besser är medveten om att han nog har lite större krav än många andra…. 🙂

Det som också saknades var mer handfasta slutsatser om hur och varför de olika finanskrascher uppstår. Det LM gör är att ha teoretiska resonemang om olika orsaker men det blir bara akademiska slutsatser som att ”man inte med säkerhet kan veta” vad som låg bakom varje finansbubbla. Även med ”90 % säkerhet” så vet man rent akademiskt inte vad som hänt 100 %. Som läsare får man dra sina egna slutsatser, vilket kanske är helt OK, men det hade varit kul att veta vad LM tyckte

Men man kan inte klaga på innehåll och omfattning. Boken tar upp alla de klassiska finanskrascherna från ”Tulpanhysterin” i Amsterdam år 1636 till Lehman Brothers konkurs i New York i september 2008, och den ger också en bra beskrivning av kapitalismens födelse i Genua på 1200-talet.

Det blir ett tiotal bra beskrivningar av de senaste 500 årens mest uppmärksammade finanskrascher och dessutom några mycket bra men akademiska resonemang om kapitalism (Vad är kapitalism ?) samt  finanskrascher och bubblor (Hur uppstår de? Kan de undvikas?).

Skall man köpa boken? Absolut! Allt som allt, en bra och sammanfattande bok om det aktuella ämnet ”Finanskrascher”. Betyg 4 av 5 från Besser som rekommenderar boken som ett standardverk i bokhyllan. Kan numera tyvärr bara köpas som pocket, pris 59.- på både bokus.com och adlibris.com. En fantastisk investering för 59 kronor tycker Besser…. 🙂

“The Money Game” av Adam Smith

Det här är en bok som jag för något år sen fick tips om från en bloggläsare, och det är en riktig klassiker skriven av pseudonymen ”Adam Smith” redan 1967. Självklart är det inte den riktiga Adam Smith (1723 – 1790)  som har skrivit boken men hans idéer och teorier har påverkat författaren, som i verkligheten heter George J.W. Goodman, (GG).  GG är något så ovanligt som både högutbildad (universitetsstudier i både Oxford (UK) och Harvard (USA)) och en mycket framgångsrik journalist och författare. ”The Money Game” låg på NYT Bestseller List under nästan ett helt år när den kom ut våren 1968.

Boken finns att köpa som pocket med senaste tryckningen från 1976. Den innehåller 253 sidor med liten text och finns på t.ex. adlibris.com för 177.- kronor.

“This is a modern classic” (Paul A Samuelson, Nobelpristagare 1970) och “The best book there is about the stock market and all that goes with it” (The New York Times Book Review) är två uttalanden om boken.

Det är en lite speciell bok. Den är skriven med mycket humor och liknar lite ”Where Are the Customers´ Yachts?” (1940). Warren Buffett (WB) ansåg att GG var den näst bäste författaren nånsin att beskriva hur aktieinvesteringar på Wall street fungerar. (Bäst ansåg WB att Fred Schwed var med just Where Are the Customers´ Yachts?, en bok som Besser naturligtvis också har i bokhyllan och varmt rekommenderar.) Båda böckerna kan läsas som ren underhållning men kräver nog också gedigen kunskap om, och intresse för finansiell historia och Wall Street.

När boken först kom ut 1968 så var  det under 1960-talet en helt annan tid för investeringar. USA hade hämtat sig från senaste Koreakriget, industrin gick på högvarv och framtidstron var stark, men det var också stora och kraftiga börscykler redan då. Allt fler privatpersoner började investera i aktier på Wall Street. De flesta (då som nu….) satsade sina sparpengar på ”snabba klipp i framgångsrika företag”. Men aktieinvesteringar kräver också kunskap, erfarenhet och självkännedom. Boken är mest känd för citatet ”If you don´t know who you are, the stock market is an expensive place to find out”.

Skall man köpa boken? Den är överkurs och kanske inte för alla. Den här boken kräver både kunskap och koncentration, skriven med mycket liten text och med udda aktie- och investeringsreferenser. Men är man bara medveten om de problemen så rekommenderas den varmt av Besser. Boken får betyg 5 av 5 möjliga av Besser.

”Familjedynastier – Så blev Sverige rikt” av Hans Sjögren

Hans Sjögren (HS) är professor i ekonomisk historia vid Linköpings Universitet. Boken som är inbunden, kom ut 2017 och är tryckt i Lettland. Jag köpte den våren 2020 och det är fortfarande första upplagan och första tryckningen. Uppenbarligen inte en ”storsäljare”.

Det finns inget uttalande om boken från någon annan författare, någon annan akademiker eller kollega. (Det är försåtligt…). Boken behandlar ett urval av nordiska (!!) familjedynastier och ”hur de vuxit fram i samspel med det övriga samhället”

Den här boken är antagligen den sämsta ”investeringsbok” som jag läst på många år. Det är ett hopkok av socialt skvaller och akademiska betraktelser som är helt ostrukturerade. Boken saknar det mesta av både djuplodande personkunskap och den analys som kanske skulle kunna ge bättre kunskap och förståelse för några av Sveriges främsta företag som också råkar vara ”familjeföretag”.

Bokens upplägg är ett antal frågeställningar om ”familjedynastier”, branscher och företagsutveckling som blandas med vanligt skvaller om de olika familjerna. Det blir en helt osammanhängande struktur där varje kapitel saknar både analys och slutsatser. Samma kommentarer och meningar återkommer i flera av kapitlen. För mig verkar det som en samling föreläsningsanteckningar som samlats på hög och sen presenterats som en bok. Boken finns på bokus.com och adlibris.com och kostar 209.- kronor.

Skall man köpa boken? Absolut inte tycker Besser. Det är slöseri med både tid och pengar. Besser gillar företag med ”starka huvudägare” och har mest den typen av bolag i sina aktieportföljer. Det betyder också att jag kanske har mer kunskap om just de här familjeföretagen än de flesta andra investerare, så jag är nog också svårare att övertyga. Betyg 0 av 5 möjliga av Besser.

Slutsats

Som aktieinvesterare bör man ständigt sträva efter att öka sin kunskap och sina erfarenheter. Ett bra sätt är att (regelbundet….) läsa fler böcker om företag, aktier och investeringar. Att lägga några kronor på en ny bok varje kvartal är en av de bästa investeringar man kan göra.

Alla böcker är inte bra och alla böcker passar tyvärr inte för alla. Det spelar ingen roll. Hitta din grundnivå, läs fler böcker och öka sen din kunskap och erfarenhet över tiden. Du blir en bättre aktieinvesterare. Läs & Lär som Besser brukar säga.

Jag avslutar med ett bra citat… ”Learn every day, but especially from the experiences of others. It´s cheaper” John C. Bogle, (1929 – 2019).

John C. Bogle var ”Founder of The Vanguard Group”, och startade värdens första (och en av värdens största….) indexfond. Han var också författare till flera bra investeringsböcker. (Googla…) Besser har naturligtvis många av böckerna i bokhyllan…. 🙂 . (Även de kommer kanske att recenseras framöver….)

Besser