Besser gillar (som ni kanske vet ??) att läsa investeringsböcker. Det finns många böcker i bokhyllan och det kommer också nya böcker med (o)jämna mellanrum. Det har blivit många recensioner under årens lopp av både nyare och äldre böcker. (Den nyaste boken var Finanskrascher från 2018  Lars Magnusson (16/10 2020, betyg 4 av 5) och den äldsta boken var Extraordinary Popular Delusions från 1841 av Charles Mackay (1/2 2018, betyg 5 av 5). Båda böckerna kan rekommenderas för seriösa investerare…. 🙂

Nu under julhelgen har det blivit omläsning av två böcker som redan finns i bokhyllan och nyläsning av en helt ny bok. Alla tre böckerna är både bra och lärorika, och det är alltid nyttigt med omläsning och repetition, även om man som Besser redan ”kan allt om investeringar”   🙂

En nybörjarmanual…

Vi börjar med den första boken som mest är en ren nybörjarmanual som ger en bra överblick och som enkelt beskriver vad som behöver göras för att ” lyckas med investeringar

Det är en tunn, liten bok som heter ”Så blir du miljonär i hängmattan” från 2017 på bara 91 sidor, skriven av Per ”PH” Börjesson, som också är grundare och VD för investmentbolaget Spiltan.

Disclosure: Jag skall redan från början säga att jag har alla tidigare böcker av PH Börjesson i bokhyllan och att ”PH” är den som mest inspirerat Besser att bli en bättre investerare. Det skall också nämnas att jag känner ”PH” personligen sen studietiden och tidigare även jobbat ihop med honom under några år.

Inte desto mindre är det här en mycket bra liten bok som på ett strukturerat sätt går igenom alla de fällor och fallgropar som kan förstöra privatekonomin för vanliga svenskar under resten av livet.

Redan i förordet så får man flera kloka ord. ”Bygg upp egna kunskap om sparande så att du kan fatta egna kloka beslut” (sid 6). Det är också Bessers målsättning med den här bloggen även om en del av mina inlägg kanske är lite omständligare än i boken. Grunderna är enkla, det behövs inga komplexa och omständliga finansanalyser. ”Köp aktier i bra bolag och behåll dem över tiden, svårare är det inte” säger Besser.

Även på nästa sida får man ytterligare ett gott råd. ”Fatta ett beslut och håll sedan fast vid det år efter år” (sid 7). Ett citat från Warren Buffett uttrycker det så här: “You only have to do a very few things right in your life so long as you don’t do too many things wrong.”

Besser som är en ren utdelningsinvesterare uttrycker det som ”Bättre att vara proaktiv idag än att vara reaktiv imorgon”. Det som behövs är en enkel analys (spara i egna aktier…) och lite tålamod (vänta på växande utdelningar…).

Boken rekommenderas varmt av Besser och den finns att köpa på bokus.com eller adlibris.com för bara 57 kronor. Det är väl använda pengar, speciellt för yngre personer som har hela livet framför sig med finansiella investeringar. Köp den gärna (som födelsedagspresent…) åt någon som behöver ”kloka ord och goda råd”, men även ”en gammal räv” som Besser behöver en repetition emellanåt..  🙂 . Det blir 5 stjärnor av 5 möjliga.

En kassiker…

Nästa bok ur bokhyllan är en klassiker som jag inte läst på många år. Den handlar delvis om en annan tid som inte längre finns, men det finns alltid något att lära även här. Boken heter ”One up on Wall Street” skriven av Peter Lynch (PL) redan år 1989. Underrubriken är ”How to use what you already know to make money in the market”.

Den här boken var en riktig bestseller på sin tid och Peter Lynch var en känd fondförvaltare och författare som lyckades otroligt bra med ”active stock picking” i sin aktiefond Fidelity Magellan Fund.

Boken är mer av en bra och heltäckand bok om aktieinvesteringar, men också en givande biografi och beskrivning av investeringar i andra tider. Peter Lynch har många viktiga lärdomar, goda råd och kloka ord som gäller än idag.

Det första rådet är att inte ha en övertro på siffror.  Se verkligheten som den är och lita mer på ”bevisade värden” när det gäller bolag och aktier. Självklart gäller det att ha både kunskap och erfarenhet för att kunna göra så, men det är något man kan skaffa sig om man bara är medveten om möjligheterna.

Men ”verkligheten” är inte ”tips på framtida förhoppningsbolag” som som man kan läsa i bloggar, på sociala media eller i annonser. De  är bara allt från önsketänkande till aktiebedrägerier. Lita aldrig på ”aktietips” från andra och köp aldrig okända aktier i förhoppningsbolag. Ett gott råd från Besser…. 🙂

Även ”högre finansiell utbildning” blir mest en tankefälla där formler och kalkylblad leder till överdriven självsäkerhet där det till slut leder till sämre resultat baserat på felaktiga beslut och felaktiga förutsättningar. Eller som Besser brukar uttrycka det ”intelligens kan aldrig ersätta erfarenhet”…. 🙂

Disclosure: Besser är något så ovanligt som en analytisk civ.ing. med finansanalys som huvudinriktning och studier i investeringsteori på högre universitetsnivå. Som tur är har jag aldrig använt de analyserna eller de teorierna i mina privata investeringar eller i jobbrelaterade arbetsuppgifter, men jag har lyckats ganska bra i livet ändå….. 🙂

Det som Peter Lynch tydligt observerar är ”den stora skillnaden mellan teori och praktik”. Det han visar är att aktier och börsutvecklingen som kan analyseras i teorin ändå inte kan förutsägas i praktiken. En ganska avgörande observation enligt Besser… 🙂

Det PL mest förespråkar i boken är ”stock picking” baserat på främst konsumentbolags och marknadsutveckling som man kan observera i sin lokala närmiljö. Om ett bolag är framgångsrikt i en stad eller en stat i USA så kan bolaget lätt använda ”advantage of scale” både för affärsutveckling, marknadsutveckling, företagsekonomi och lönsamhet. (Typ att köpa aktier i McDonalds på 1960- talet när hamburgarna bara fanns i Kalifornien. Det hade räckt om de bara växt inom USA, för att vara en bra investering….)

I slutet av 1980-talet fanns det cirka 8.000 börsnoterade aktier på NYSE och Nasdaq börserna i New York, men det fanns också cirka 10.000 aktier som handlades på lokala kapital marknader, sk ”OTC  Markets” (OTC, Over The Counter).

Det var en annan tid och en annan marknad. Det fanns inget internet och all aktieinformation fanns i några få, udda TV program eller i enstaka tidningar (WSJ) och tidskrifter som alla koncentrerade sig på de stora börsbolagen på de etablerade börserna i New York.

Om ett litet OTC bolag då var framgångsrikt i en stat (typ McDonalds i Kalifornien…) så fanns det ytterligare 49 stater med 250 miljoner potentiella kunder som alla levde i en relativt homogen marknad. Det var miljontals hushåll med ganska lika privatekonomi, alla pratade samma språk, hade samma grundinställning, läste samma annonser, såg samma TV program och hade samma livsstil. (Och som alla gillade samma typ av hamburgare och snabbmat…..)

USA (liksom Sverige…) var ett framgångsrikt, positivt och relativt homogent samhälle i slutet av 1980-talet.

För innovativa bolag med framgångsrika affärsmodeller gick det snabbt att expandera över hela USA och därmed mångdubbla omsättning och vinster. Självklart följde aktiekurserna efter när bolaget börsnoterades på NYSE eller Nasdaq. Många lokala konsumentbolag kunde lätt 10 till 20 dubblade aktiekursen på bara några år när man expanderade över hela USA.

Hur ser det ut idag?

Idag har de flesta fondförvaltare smart SW, algoritmbaserade datorprogram och numera även AI för att scanna årsredovisning)ar, resultaträkningar och balansräkningar. Som vi numera vet (??) är det omöjligt att vinna över en dator när det gäller att gå igenom stora mängder siffror och hitta ”hidden gems” bland både små och stora bolag. Här är en anledning till att Besser aldrig tittar i årsredovisningar och aldrig analyserar några siffror i varken resultat- eller balansräkningar. Det finns numera massor av datorprogram (och finansanalytiker…) som gör allt det mycket bättre än Besser….. 🙂 .

(Skall man välja aktier till sin aktieportfölj får man leta bland andra parametrar. Besser investerar (som ni vet ??) bara i bolag som är ”stora, stabila och lönsamma och som dessutom har en stark balansräkning och långsiktiga huvudägare”.)

Det Peter Lynch beskriver är en helt annan tid och andra möjligheter, men boken har ändå ett gediget värde och det finns mycket att lära här. (Googla gärna Peter Lynch för mer info….)

Boken finns att köpa på bokus.com och på adlibris.com för 176 kr (häftad, upplaga 2000). Det är väl använda pengar den borde vara en standardläsning för seriösa aktieinvesterare. Betyg 5 av 5 möjliga. (Besser har boken i originalupplaga (USA), tryckt 1990 och den är på 312 sidor)

En favoritförfattare….

Den tredje boken är helt ny och är från en av Bessers absoluta favoritförfattare. Boken heter ”The Psychology of Money” av Morgan Housel och kom ut i oktober 2020. Det är egentligen en samling av 19 korta historier i ”Behaviour Finance” om hur de flesta människor tänker och handlar när det gäller pengar, sparande och investeringar.

Underrubriken är ”Timeless Lessons on Wealth, Greed and Happiness” och det är just den psykologiska sidan av finansiella investeringar som Morgan Housel (MH) alltid har skrivit om.

MH är från början en ekonomijournalist som startade sin karriär på Wall Street Journal (WSJ) och som sen under många år skrev artiklar för Motley Fool. Numera är han sen hösten 2016 partner i ett mindre riskkapitalbolag och skriver inte längre några publika artiklar i media.

MH är främst känd för att säga grundläggande, och ibland obekväma, sanningar, främst om finansindustrin. Lite som Besser försöker göra, och jag har just Morgan Housel som en av mina läromästare sen många år. Jag har också skrivit om honom i mina inlägg. Senast den 24 maj 2019 där det blev en repris på hans ”Iron Rules of Money”, läs gärna den en gång till…. 🙂

Här kommer ännu ett av de Basics som även Besser skriver om, men som alltid kan sägas bättre av Morgan Housel. ”Doing well in money isn´t nescessarily about what you know. It´s about how you behave. And behaviour is hard to teach, even to really smart people”

Det här är grunden till det som Besser också brukar skriva…. ”Erfarenhet och tålamod är alltid bättre än komplexa finansanalyser.”   🙂

Boken finns att köpa på både bokus.com och adlibris.com för 154.- (häftad, på engelska) eller översatt till svenska för 189.- (”Pengars psykologi”, häftad). Besser rekommenderar originalutgåvan på engelska. Då blir det både kunskap, bra underhållning och en lektion i engelska på en och samma gång…. J. Betyg 5 av 5 möjliga.

Skagen Fonder, ett oslagbart bottenrekord?

Lite Off Topic, Besser har länge varit mycket skeptisk till det norska försäkringsbolaget Storebrand. Senast så skrev jag om bolaget i ett inlägg den 2 oktober 2020, läs gärna det inlägget för mer info.

 Storebrand är ett försäkringsbolag som genom uppköp och omorganisation av andra finans- och försäkringsbolag, typ SPP, Vardia och senast Skagen Fonder, förstört både rykte och värde på alla nivåer i de köpta bolagen.

Ett exempel är Skagen Fonder som under början av 2000-talet var ett växande och framgångsrikt fondbolag med flera högkvalitativa aktiefonder.  Nu går utvecklingen åt andra hållet, och idag finns bara riktigt dåliga och underpresterande aktiefonder kvar.

I senaste redovisningen för december 2020 så har 5 av 6 (kvarvarande….) fonder sämre utveckling än sina index. Det gäller både under senaste helåret (2020) och under de senaste fem åren. Det betyder att sen 2015, då Storebrand tog över bolaget och aktiefonderna med i många fall ersattes med nya och egna fondförvaltare så har de sex fonderna förlorat 9 gånger av 12 möjliga utfall mot sina respektive index. Ganska fantastiskt tycker Besser….

Under åren 2015 till 2020 så har Skagen Fonder också tappat kunder och fondkapital från 178 miljarder 31/12 2015 till (senaste uppgift för….) halvåret 2020 på 54.5 miljarder den 31/6 2020. Det betyder minus 69 % på bara 4.5 år eller att det nu finns mindre än 1/3 kvar av fondkapitalet jämfört med 31/12 2015. Ganska fantastiskt tycker Besser igen….

Slursats

De ovan recenserade 3 böckerna är ganska olika men fortfarande bra läsning beroende på vad man letar efter. Just mer (relevant….) kunskap är ”alltid bra att ha”. Att (o)regelbundet läsa några fler böcker är också en investering, det som Besser brukar kalla ”en investering i kunskap…”

Det fantastiska är att man också kan få erfarenhet genom att läsa böcker. Det finns massor med fällor och fallgropar att undvika om man bara läser rätt böcker.

Eller som John C. Bogle (1929 – 2019) uttryckte det….”Learn every day, but especially from the experiences of others. It´s cheaper”.

Besser