Den här bloggen handlar främst om investeringar, också i ett brett perspektiv.  Men vad är investeringar och vilka typer eller slag av investeringar finns det ?

De flesta inläggen i bloggsfären handlar om finansiella investeringar. Mest är det mycket snack om aktier och börsutveckling (även i den här bloggen…. 🙂 ) men Besser skriver också om andra och framförallt viktigare investeringar. Då handlar det inte om fonder, obligationer, guld, konst eller andra finansiella investeringar utan de investeringar som ger glädje och tillfredsställelse och som gör livet värt att leva.

Det har blivit några inlägg om det här ämnet  (Investeringar i livet kan vi väl kalla dem…. 🙂 ) under årens lopp men nu är det dags för en uppdatering och en sammanfattning.

Vad är en investering ??

Det finns ingen formell definition på vad en investering är. Dels kan man läsa i wikipedia att ”en investering är en kapitalinsats som väntas leda till framtida avkastning”. Men wikipedia säger inget om sannolikheten för resultatet (väntas leda till…) eller beräknad storlek på utfall (avkastning…) och inte heller när utfall förväntas ske (framtida…..)

Eller också kan man kolla i SASO (Svenska Akademins Svensk Ordbok (2009)) och där säger man att en investering är ”en satsning av ekonomiskt värde med grundad förhoppning om avkastning, vanligen i produktiv nyttighet och så att pengarna binds en längre tid”. Åter så sägs inget om sannolikhet (grundad förhoppning…) eller förväntad storlek på utfall (avkastning…), men det nämns dock långsiktighet (längre tid…)

Besser har (som vanligt… :-)) en egen definition. ”En investering är en handling som är långsiktig, riskbegränsad och där resultatet kan beräknas med hög sannolikhet.”  Den definitionen passar för nästan alla typer av investeringar, även för icke finansiella investeringar

Andra investeringar ??

Det finns naturligtvis många investeringar som gör att livet blir både bättre och mer meningsfullt. Kanske tänker man inte på de här delarna som just investeringar, men det finns också mycket i livet som inte uppfyller Bessers kriterier för just investeringar. De aktiviteterna är därmed varken långsiktiga eller riskbegränsade och då blir just det förväntade resultatet inte heller vad man hoppats på eller tänkt sig från början.

Man skulle kunna säga att det är aktiviteter som är kortsiktiga, riskfyllda och oförutsägbara. Den typen av aktiviteter bör man vara försiktig med om man vill leva ett bra och bekvämt liv, speciellt om utfallet kan ha allvarliga konsekvenser…. (Kloka ord från Besser igen… :-))

Eller som Besser också brukar säga när det gäller alla typer av verksamhet och aktiviteter, ”Det gäller att förstå den stora skillnaden mellan önsketänkande och verklighet”…

Vi tar några Andra investeringar i blandad ordning….

Investera i Hälsa…

Att investera i hälsa är en av de klart bästa investeringar man kan göra enligt Besser…:-) . Det mesta är ganska enkelt och självklart….

Motion och fysisk aktivitet är viktigt, och var gärna utomhus när solen skiner. Vardagsmotionen är enklast och ger bäst resultat. Både ”kropp och knopp” behöver återhämtning. Vila behövs framför allt från ”daglig digital stress” med egen tid utan mobil, surfplatta eller dator. En ordentlig och regelbunden sömn behöver vi alla. Om man inte kan få sovmorgon så får man väl lägga sig lite tidigare, ganska enkelt och självklart. Ät sunt, regelbundet och i lagom stora portioner, och välj rätt dryck. Öl, vin, alkohol o kaffe är helt OK om det inte blir för mycket och för ofta. Håll koll på vikten (och kolla i spegeln…) och borsta tänderna regelbundet, hur svårt kan det vara? Tänk positivt och var en optimist, tillbringa mer tid tillsammans med andra personer i positiv social samvaro.

(Alla tips ovan kommer från en liten, tunn bok som Besser starkt rekommenderar. Den heter ”10 tips, må bättre och lev 10 år längre” av Bertil Marklund. Kostar 169.- inbunden och 55.- som pocket på bokus.com och är en utmärkt investering i ”kunskap”…. 🙂 )

Att investera i hälsa är helt enkelt att lägga sig till med rätt vanor. Då behöver man aldrig tänka på hälsa som en investering utan det blir en rutin och vana som man gör varje dag utan ansträngning och planering. Allt från lunchpromenader till extra B-vitamin är enkla vanor som ger bättre hälsa. Bra mat är viktigt, ät mer grönsaker och frukt, och hoppa över skräpmat som pizza, hamburgare, kebab och pommes.

Men hälsa är också socialt välbefinnande, man får ta ett extra fikabröd (eller tårtbit…) till fredagsfikat och en (eller flera…) öl eller några glas (eller dela på en flaska…) vin med vännerna till helgen. Livet skall också vara skönt att leva.

Men att leva livet mest på bildskärmar, köra snabba bantningsmetoder eller utöva spännande extremsporter är inte ”investeringar i hälsa”. De blir varken långsiktiga, riskbegränsade eller har förutsägbara resultat. Något att tänka på….

Investera i Kunskap…

Att investera i kunskap är en annan smart investering. Det spelar ingen roll vilken typ av kunskap, bara den är relevant och användbar till de delar av livet som räknas. Det kan vara allt från matlagning till spädbarnsvård eller från IT-kurser till företagsekonomi.

Man kan dela upp kunskap i två områden, jobbrelaterade och privatrelaterade

Dels behövs jobbrelaterad kunskap som gör att du kan få ett bra jobb. Det spelar ingen roll vilket jobb du har, det behövs alltid kunskap och utbildning. Det är något som man lär sig i skolan, på kurser eller genom att läsa böcker. Kunskap som behövs för att göra ett bättre jobb helt enkelt. Men det behövs också kunskap för att utvecklas på jobbet och för att få nya och kanske andra arbetsuppgifter i framtiden. Att ha ett bra jobb som man klarar av och trivs med är en förutsättning för både privatekonomin och för livsglädjen…. !!

Dels behövs privatrelaterad kunskap som gör att du får ett bra liv. Det är kunskap till både nytta och nöje. Ett område är just hälsa, med mer kunskap om din kropp och din hälsa så lever du ett bättre liv som vi skrev ovan. Ett annat viktigt kunskapsområde är privatekonomi där just finansiella investeringar är en viktig del av privatekonomin. Mer kunskap får man både i böcker och i bloggar som den här….. 🙂

Men att läsa bloggar och media är inte alltid investeringar i kunskap eller ger relevant kunskap. Bessers goda råd är att spendera mindre tid på Facebook (mest onödigt skvaller….) och Youtube (mest onödigt tidsfördriv….). Lägg mer tid på att aktivt läsa bra fackböcker och lägg mindre tid på sociala media med passiv underhållning på bildskärmar (mobil, surfplatta, dator…). Kloka ord från Besser som vanligt…… 🙂

Investera i Vänskap….

En kanske oväntad investering är vänskap. Det behövs både tid och engagemang för att behålla existerande vänskap eller för att få nya sociala relationer och kontakt med nya vänner. Just att tillbringa positiv tid med andra i social samvaro är också viktigt för hälsan som vi såg ovan.

Det är så lätt att få vänner när man är yngre och studerar men det är ganska vanligt att man tappar kontakten när livet rullar vidare. Samtidigt är det svårare att få nya vänner när man blir äldre. Visst får man arbetskamrater på jobbet men det blir ovanligare att man också träffas utanför jobbet när man stadgat sig och bildat familj. Småbarnsåren kräver så mycket tid och energi att det inte blir något över till vännerna. Efter att man slutat jobba blir det ännu svårare att vara aktiv och ta initiativ för att få nya vänner och sociala kontakter.  Många av dagens pensionärer lever i ofrivillig ensamhet och isolering.

Även att investera i vänskap kan delas upp i två huvudområden, att behålla vänner och att skapa nya vänner.

Dels gäller det att behålla och utveckla vänskap från tidigare i livet. Det kräver att du har både intresse och avsätter tid för dina vänner. Du väljer själv vilka vänner du vill kontakta och ha fortsatta relationer med. Det kan vara allt från barndomskompisar till grannar och tidigare arbetskamrater som man trivts med. Enklast är att kolla upp adress och mobilnummer och sen helt oplanerat ringa upp. Hur svårt kan det vara? Vad har hänt sen sist? Vad gör du nu? Har du hört något från andra vi känner? Kan vi träffas för en lunch eller ta en öl på stan?

Får du rätt respons så går man vidare och träffas, annars så ringer man någon annan. Det fantastiska är att du själv är den som sitter i förarsätet. Du avgör vem du vill ta kontakt med och du avgör när och hur det sker. Det är en fantastisk fördel som du du bör använda dig av. Vad är det värst som kan hända? Att någon inte vill ta upp kontakten? Sorry för den personen, det finns alltid flera kontakter att ta tag i.

Dels bör man aktivt söka nya vänner och sociala kontakter. Det är helt individuellt var du vill börja. Besser rekommenderar kontakt med grannar, föreningar och klubbar i din lokala närhet, då blir det enklare att även träffas i verkliga livet. Det behöver inte vara så märkvärdigt, fråga om du kan hjälpa till. Kontakta intresseföreningar eller idrottsföreningar och erbjud dig att hjälpa till i med något i verksamheten. Alla föreningar blir glada för extra hjälp, även om det bara är liten del från din sida.

Investera i Bostad…

Det här kanske låter lite konstigt, men att investera i en bra bostad blir allt viktigare för att leva ett bra liv i Sverige. Dels behövs mer fokus på bostaden beroende på hur samhället har utvecklas och dels på grund av vårt bistra klimat. I det här sammanhanget är bostaden inte en finansiell investering (även om ”en bra bostad” ofta kräver kapital till investeringen…) utan en fristående och långsiktig investering för att få ett bra, tryggt och säkert liv.

Man kan investera i en ägd bostad, (typ BRF lägenhet, radhus eller villa) eller välja att bo i en hyrd bostad (oftast hyreslägenhet i flerfamiljshus). Det spelar kanske mindre roll var och hur man bor när man är ung och i början av arbetslivet, men Besser rekommenderar starkt att man så snart som möjligt börjar planera med sparande och investeringar för att på sikt kunna äga sin egen bostad.

De tre viktigaste aspekterna för att välja bostad är (enligt mäklarna….) ”location, location and location”. Besser håller med, i dagens Sverige är en bra bostad i rätt bostadsområde och med rätt grannar viktigare än någonsin. Det spelar mindre roll om man bor på landet, i en småort eller i stan, det viktiga är att bo i ”rätt område”. Med en ägd bostad kan man själv också förändra och anpassa bostaden efter familjens behov utan att vara beroende av en hyresvärd, oberoende av om det är en privatvärd eller en offentlig hyresvärd.

Besser rekommenderar att man tänker sig noggrant för när det gäller var och hur man vill ha sin bostad i relation till jobb, social service, infrastruktur och kommunikationer. Det klassiska ”jobba där du bor eller bo där du jobbar” gäller tyvärr inte längre, men om man måste välja så är bostaden viktigare än jobbet i dagens samhälle. Det finns en tredje väg, att pendla till jobbet, på annan ort eller utanför stan.

Om man har begränsade ekonomiska resurser (vilket vi alla har….!!) så är det idag bättre att pendla till jobbet än att bo kvar i ”fel bostad i fel område”. Det oberoende om bostaden är för dyr, för liten, har fel grannar, ligger i fel område eller har något annat fel. En stark rekommendation från Besser…. 🙂

Samhällsutvecklingen….

Besser tycker att samhällsutvecklingen gått åt fel håll de senaste åren. Det är mycket som har förändrats sen 2010 i Sverige. På bara 10 år har vi fått allt från utländska tiggare utanför ICA till segregering och kriminalitet med invandrare i förorterna som inte fanns 2010. Det är både våldtäkter, gängskjutningar och förnedringsrån som vi sett den senaste tiden.

Sverige har blivit ett delat land, och tyvärr blir det inte bättre i framtiden. Även här är det en stor skillnad på önsketänkande och verklighet.

Det spelar ingen roll vad du tycker, vad du tror, vad du tänker eller vad du vill. Det spelar heller ingen roll hur samhället borde vara. Önsketänkande är inte en smart strategi eller en förnuftig väg framåt.

Vad skall man göra då?

Det som är viktigt är att bli så självständig mot samhällsutvecklingen som möjligt. Det gäller både i tanke och handling. Tag ett eget ansvar och planera så att du och din familj kan leva ett bra liv som möjligt. Då är både bostad, jobb, fritid, hälsa och socialt umgänge viktiga, och ofta (men absolut inte alltid…) krävs det finansiella resurser för att få livet som man vill ha det. Planera mer för ditt eget liv och lägg mindre tid och energi på den negativa utvecklingen i samhället.

Det är mest elände och olyckor i både etablerade och sociala media. Då är det lätt att bli deppad och dyster. Lägg mindre tid på media och mer egen tid på positivt socialt umgänge med vänner och familj.

Hur ser samhället ut om 10 år när det blir år 2030? Se dig omkring idag. Kommer den offentliga sektorn (t.ex. skola, vård och omsorg…) att bli bättre? Kommer samhället (t.ex. polis och rättsväsende….) att vara tryggt och säkert för alla? Det vet vi inte, men Besser rekommenderar att man planerar för verkligheten och inte tror eller litar på önsketänkande.

Eller som Besser skrivit tidigare…..”Plan for the worst and hope for the best” (Benjamin Disraeli, 1804 -1881)

Varning, Varning, Varning……

Senaste nytt på bedrägerifronten var ett brev som Besser helt nyligen fick med posten. Det visade sig vara ett ”erbjudande” att teckna aktier i ett bolag som heter ”Circular Water”. Hur har man fått tag i Bessers adress? I följebrevet skriver man…”Du får detta brev för att du är eller har varit ägare i ett svenskt publikt bolag.”. Det här bluffen har tydligen gått ut till många svenska aktieägare och några kommer att falla i fällan. Se till att det inte bli en av dem…

Det är den ökända bedragaren Aapo Sääsk som startar ett nytt bluffbolag och skickar ut brev till alla (nya…?) aktieägare i (utvalda….?) bolag som är registrerade hos Euroclear. Besser är aktieägare sen många år och har bara aktier i stora och stabila bolag på OMXS LC så att Besser fått brevet verkar lite konstigt. Kanske går brevet ut till alla 55+ are som ofta är lättlurade och blåögda, vad vet jag? Men även andra yngre bloggläsare har fått samma brev, så det är nog många fler aktiesparare som bör vara försiktiga….

Det här nya bolaget är samma bedrägeri som tidigare bolag HVR Water Purification AB och Xzero AB. Vill ni veta mer så har Besser skrivit några tidigare inlägg som beskriver bedrägeriet i detalj. Se ”Nyemissioner, igen…” 29 nov 2019, ”Investeringsbedrägerier….” 20 dec 2019 och ”Att fixa ett aktiebedrägeri…..” 17 jan 2020.

Tyvärr kommer också många av de 80.000 nya och oerfarna aktieägare som tillkom under 2020 (enl. SCB, och kanske även många andra…) att falla för erbjudande och teckna sig för mini beloppet på 8.000 kr. Det är antagligen också samma personer (mest lättlurade pensionärer eller oerfarna och optimistiska yngre aktiesparare….??) som skulle kunna ha bättre användning av dessa 8.000 kronor. De kommer alla att lära sig skillnaden mellan önsketänkande och verklighet den hårda vägen. Många kommer att bli brända för alla framtida aktieinvesteringar.

En dyster och tråkig aktieutveckling tycker Besser, när just eget (långsiktigt….) pensionssparande blir allt viktigare för att få ett hyfsat bra liv i framtiden.

Mer info….

Bara som info så har ”Circular Water Technologies AB” (CWT) adress Vasagatan 7 i Stockholm. Där ligger också 95 andra bolag, de flesta är skal- och bluffbolag som inte har någon verksamhet alls. Av de bolagen har 61 bolag inte ens ett telefonnummer att kontakta. Även Aapo Sääsk övriga bolag ligger på den här adressen.

Huset är ett modernt kontorshus med kontorslokaler för några få etablerade bolag. Det fantastiska är att Aapo Sääsk även som privatperson är mantalsskriven på samma adress trots att det inte finns några lägenheter i huset. Det finns också flera andra personer inom CWT som är skrivna här.

I går, torsdag den 18 mars, så hade SvD en helsida med en annons för nyemissionen i CWT. Det fantastiska här var att Aapo Sääsk namn inte nämdes alls. Det var nu en helt vanlig blond och blåögd svensk i 50-årsåldern med kostym, vit skjorta och slips och med ett fint svenskt namn som berättade om vilken fantastisk framtid som CWT hade. Typiskt är att man i annonser i SvD nu inte ens vågar visa ett ökänt namn som redan har ett dåligt rykte i stora kretsar av aktieägare, där många SvD läsare ingår.

Dessutom så kom igår (18/3) emissions prospektet även med som bilaga till ”Ny Teknik”, en tidning som läses av 206.000 tekniskt intresserade ingenjörer. De flesta har antagligen ingen aning om vem som står bakom CWT och några (många….??) av dessa ingenjörer kommer tyvärr att teckna aktier i det här ”fantasibolaget”.

I aktieprospektet finns foto på 15 personer. Det är 5 personer i styrelsen, med Aapo som ordförande, och 4 personer som anställda i bolaget. Dessutom finns 6 stycken ”Externa permanenta rådgivare” som antagligen fakturerar CWT för sina tjänster. Om vi räknar på en ”snittersättning” (löner, ersättningar, arvoden, bonusar och sociala kostnader)  för dessa 15 pers på 60 tkr per månad och person så behöver CWT dra in 900 tkr varje månad. Det blir nästan 11 miljoner om året som någon annan skall betala.

Emissionen drar in 24.5 miljoner, (om den blir fulltecknad…) 10.5 miljoner går till ett EU-projekt och resten av kapitalet går till ”förberedelser”, ”emissionskostnader”, ”löpande kostnader” och ”administration”. Det här kapitalet kommer inte att räcka länge och det blir antagligen (som vanligt…) en ”ny” nyemission om drygt ett år. Vi får väl se hur det går….

Slutsats….

Som vanligt har Besser många goda råd och kloka ord som passar även till livets andra investeringar. Här kommer några vanor som ni bör tänka på om ni vill leva ett rikt, tryggt och säkert liv…

”Lev livet med mindre skärmtid och tillbringa mer tid utomhus i naturen”…..

”Lev livet med mindre passiv underhållning och lägg mer tid på aktivt lärande”…..

”Lev livet med mindre stillasittande och rör på dig mer med daglig motion”…..

”Umgås mindre via sociala media och träffa fler positiva människor i verkligheten”……

”Ta fler egna initiativ till sociala kontakter och få fler vänner och mer positivt umgänge”….

”Ett bra liv kräver en bra bostad, var selektiv när du väljer område och grannar där du skall bo”….

Den stora skillnaden mellan önsketänkande och verklighet gäller inte bara för aktieinvesteringar, utan gäller även för framtiden och samhällsutvecklingen.

När önsketänkandet kolliderar med verkligheten brukar verkligheten vinna. Allt fler svenskar, eller någon som de känner, kommer själva att förr eller senare få känna av den verkligheten. Det tar kanske lite längre tid för några dagdrömmare, men till slut inser allt fler att det bara är verkligheten som finns kvar. Då är det ofta försent….

Det är bättre att redan i dag planera för utvecklingen i morgon. Optimist eller Pessimist? Besser rekommenderar att man alltid är lite Optimist men mest Realist…. 🙂

Besser