Välkomna tillbaka alla bloggläsare, hoppas ni haft en skön sommar. Det har Besser haft även om det som vanligt också varit lite underhållsjobb på sommarstugan. Men nu startar vi upp bloggen och det blir som vanligt flera långrandiga inlägg och besserwisseraktiga föreläsningar under den kommande höstterminen…. 🙂

Besser är som ni vet (??) mycket  intresserad av skatter, det har blivit många inlägg om just skatter de senaste åren, och nu blir det ett till….. 🙂

Bakgrunden…

Besser har en mycket trevlig ”sommarstuga” vid havet som han pysslar om varje år. I år var det två stora träd som skulle fällas relativt nära ett av husen och även om Besser både har motorsåg och själv är ganska händig så var de här träden lite för stora och lite för svåra svåra för att kunna tas ner av Besser själv.

Så Besser kontaktade en god vän bland lokalbefolkningen, vi kan kalla honom Gunnar, för att få hjälp med trädfällningen.

Gunnar är lite av en lokal  ”alltiallo”, som tidigare hade ett mindre servicebolag, men som nu har pensionerat sig. Det bolaget var väl ingen större finansiell succé och gick nog mest jämt upp. Men Gunnar bor på landet i ett fint hus som han byggt på den gård som han ärvt av föräldrarna och han är självförsörjande på det mesta. Han odlar egna grönsaker, frukt och bär på en stor tomt med många landen, tar ved för uppvärmning av huset på vintern från egen skog och har också helt egen elproduktion på helår via solceller på taken på flera gårdsbyggnader. Så Gunnar har inga större levnadsomkostnader, det är en ganska vanlig situation om man bor på landet.

Visst fick Gunnar ut lite kapital när han sålde firman, men pensionen är låg. Gunnar är pigg och frisk och alla småjobb som ger extra tillskott är välkomna.

Trädfällningen…

Den stora dagen var inne, Gunnar kom med lilla lastbilen och motorsåg efter lunch. Det gick lätt att fälla träden när man var 2 personer. Besser hjälpte till och Gunnar kapade upp båda träden i lagom stora längder för vedklyven. Det hela tog drygt två timmar och sen fick vi en trevlig fika tillsammans.

Gunnar fick också ta med sig veden hem från båda träden, han har ju egen uppvärmning på vintern med vedpanna och vedkaminer, och Besser behöver inte mer ved.

Sommarstugan är oisolerad men det finns två mindre hus som är vinterbonade och som har vedkamin, så Besser åker gärna ut till havet även på vintern. Då är det mysigt att elda i kaminen, men i vedskjulet finns det redan huggen ved så det räcker för många vintrar framåt…. 🙂

Skatteeffekter…

Så hur blir nu skatteeffekterna av den här trädfällningen? Besser fick efter några dagar en snygg faktura, Gunnar har fortfarande egen firma för alla småjobb, och fakturan var på 2 timmar á 400 kronor per timme + moms med 25 %. Totalt betalade Besser 1.000 kronor för 2 timmars jobb á 500.-

Om vi börjar med skatten för Besser, så räknar vi med vanlig kommunalskatt och lite extra skatt för inkomster över brytpunkten. Total räknar vi lågt med 35 % i snitt som Besser betalar i skatt på inkomst av tjänst och pension.

Det betyder att Besser måste tjäna in 1.538.- för att betala fakturan för trädfällningen. Besser har ”en välskött privatekonomi” så det det var ingen stor sak, även om det nästan alltid är ”bättre och billigare” om man gör saker själv, inte minst skattemässigt. Skatteverket fick in 538.- för att Besser skulle kunna betala 1.000 kronor för trädfällningen. Mer om det nedan….

Hur blev skatter och inkomst för Gunnar? Fakturan på 1.000.- för 2 timmar var från den egna firman och då måste man betala sociala kostnader för att kunna ta ut lön. Gunnar följer alla skatteregler och hans fru har dessutom en egen ”redovisningsfirma” så allt redovisas alltid i rätt ordning.

Om vi börjar med momsen på 25 % så går den helt bort som skatt. Det är bara att betala in skatten på 200.- och se glad ut. Det blir ingen direkt egen fördel eller förmån av inbetalning av moms. Moms är visserligen avdragsgill för firman men den skall alltid betalas och administreras som skatt. Kvar är då 400.- per timme i inkomst till firman.

På den lön som firman betalar ut till Gunnar tillkommer sociala kostnader på drygt 31 %. Även om Gunnar äger firman så är det skattemässigt firman och inte Gunnar som har tjänat ihop 400 kronor per timme. Om Gunnar vill ta ut riktig lön, och det vill hans fru att han skall (…. J ), så måste firman betala in 31 % på lönebeloppet. Kvar till Gunnars lön blir då 304.- per timme.

Men även Gunnar betalar inkomstskatt som alla andra. Ute på landet är kommunalskatten ofta högre är i städerna, men Gunnar har tur och betalar bara 32 % i kommunalskatt. Det är nog all skatt han betalar på sin magara inkomst från pension och extraknäck. Kvar till Gunnar själv blir då bara 207.- per arbetad timme netto. Det är inte så mycket kanske, men det är alltid välkommet som extra inkomst utöver den magra pensionen.

Ny motorsåg…

Men om Gunnar måste köpa en ny motorsåg så blir det skatteeffekter också där, även om han tar kostnaden på firman.

En bra motorsåg för proffs kostar cirka 5.000.- och företaget får in 400.- per timme netto som Gunnar jobbar åt sin egen firma. Då måste Gunnar jobba drygt 12 timmar för att firman skall kunna köpa en ny motorsåg. Det blir många småjobb under lång tid bara för att kunna köpa en ny motorsåg som behövs för firman. Firman behöver (precis som löntagare….) alltid inkomster för att kunna betala sina utgifter och kunna göra avdrag på moms.

Men även Gunnars firma måste betala 25 % moms på motorsågen. Det blir 1.000 kronor i skatt som firman betalar och då är plötsligt Gunnars ”nettotimmar” bara värda 300.- . För att firman skall kunna göra fullt momsavdrag på 1.000 kr så måste Gunnar jobba 10 timmar med 100 kr moms per timme i ingående moms skatt.

Det blir inga stora inkomster för de flesta småbolag, även om man har egen firma och företaget kan göra avdrag för ingående moms.

Totalkalkylen…

Det är skatteverket som är den verkliga vinnare på den här trädfällningen. Besser är nöjd, för nu är träden är borta och Gunnar är också nöjd, han har fått både extra inkomst och gratis ved till vintern, men det har betalats en hel del skatt också…..

Besser betalade 538.- i inkomstskatt, moms på fakturan var 200.-, Gunnars firma betalade 192.- i sociala kostnader och Gunnar själv betalar 194.- i vanlig inkomstskatt. Totalt blir det 1.124.- i skatt och 414.- i nettoinkomst till Gunnar

ROT och RUT…

Men kan man inte få RUT avdrag på trädfällning? Jo det kan man om det är specat på fakturan och företaget lämnat in en anmälan till Skatteverket. Tyvärr glömde både Besser och Gunnar den detaljen, så vi vet inte hur det går med RUT avdraget för år 2021. Vi får se om det kan fixas i efterhand…

Trädfällning ingår som möjlig avdragsrätt inom RUT avdraget sen 1 augusti 2016, men avdraget gäller inte för alla typer av tjänster. Till exempel ingår inte anläggning av gräsmatta, skadedjursbekämpning, plattläggning av gång och uppfart, plantering av växter och träd, rådgivning och trädgårdsdesign och kostnader för maskiner som gräsklippare eller traktor. Det är mycket att hålla reda på med alla skatter, tydligen svårt även för Besser… J

Generellt gäller att det är företaget som anger avdraget på fakturan och både anmäler och administrerar alla ROT och RUT avdrag direkt till skatteverket. Vi får se om Gunnars firma kan fixa en rättelse för Bessers trädfällning.

Det som skiljer ROT och RUT avdrag från de flesta andra skatteavdrag, typ reseavdrag mm, är att det inte är ett avdrag på den beskattningsbara inkomsten utan en ren skattereduktion med 30 % av arbetskostnaden för ROT jobb och 50 % av arbetskostnaden för RUT jobb. Det totala skatteavdraget gäller upp till 75.000.-  varav max 50.000.- för ROT för och dras i första hand direkt från kommunalskatten i deklarationen för inkomståret.

Det betyder att Besser, om han får rättelse av fakturan, får tillbaka halva kostnaden (500 kronor…) som reducerad skatt vid nästa års deklaration. Vi får se hur det går….

Oklarheter…

Ett av de stora problemen med vårt skattesystem är just oklarheten och osäkerheten. När det gäller ”trädfällning” så kan det jobbet tolkas som både ROT och RUT avdrag men just ”trädfällning” är inte godkänt som ROT avdrag. De flesta svenskar har inte koll på den skillnaden, och gör man då ROT avdrag (i stället för RUT avdrag….) så blir det direkt avslag från skatteverket på  deklarationen. Ganska fantastiskt tycker Besser…. 🙂

Det finns också en tredje typ direkt skatteavdrag från den 1 januari 2021, nämligen ”Grön teknik”. Alla de tre ”direkta skatteavdragen” har helt olika krav och begränsningar på både arbete och material. Det finns 14 olika jobb som gäller för RUT, 9 olika jobb som gäller för 3 olika (bostads….) typer av ROT avdrag och 3 olika jobb som gäller för Grön teknik. Totalt blir det 44 olika, mycket detaljerade avdragsmöjligheter som man måste gå igenom. Och då har vi ändå inte tagit upp de noggranna villkoren på skattebetalare för att få skatteavdraget.

Nej, inte alla skattebetalare får göra ROT och RUT avdrag. Det finns krav på både ålder (!!) bostadsort (!!) och inbetald skatt (!!) för att få göra skatteavdrag. Ganska fantastiskt tycker Besser igen…. 🙂

Skatter….

Det vi ser på beräkningen ovan är att det blir en ”skattekil” (dvs skatt i relation till totalkostnad….) på fantastiska 73 %. Besser måste öka sin inkomst med dryg 1.500 kronor för att betala 2 timmars jobb som någon annan gör. Då blir det ganska självklart att man gör jobbet själv, om man kan göra det och har tid att göra det.

Annars kan man alltid betala billigt till någon gästarbetare från Baltikum eller Ryssland. Det finns gott om den typen av både duktiga och billiga hantverkare runt våra storstäder. Det går att ordna med helt OK avdragsgilla fakturor även om man anlitar utländsk arbetskraft om man bara vet hur man gör. Men då blir det inga skatteinkomster till Sverige.

För Besser som är händig och har gott om tid så är det här inga problem. Att ta ner några ”vanliga träd” är inte svårt och ger både motion och ved till vinterbrasan. Men framför allt är det mycket lönsamt även för ”en helt vanlig skattebetalare” som helst vill undvika att betala höga skatter….. 🙂

Effekter….

Den här typen av ”skattekilar” gör att många svenskar med vanliga inkomster gör (eller försöker göra…) så mycket vanligt underhållsjobb som möjligt, både på villan, sommarstugan, bilen och båten. Det blir för det mesta alldeles för dyrt att låta någon annan göra jobbet, även om det går snabbare och (i några fall…??) blir bättre gjort.

Vad ger den här typen av skatter och skattetryck för effekter på samhället?

Om vi börjar med Besser, ”en helt vanlig skattebetalare” så blir kostnaderna för köp av tjänster, oberoende av vilka tjänster (hantverkare och servicetjänster…) ofta alldeles för dyra och Besser gör det flesta jobben själv. Är man händig och har tid så blir eget jobb både hög (bättre…) kvalité och mycket lönsamt.

Men det här betyder också att skatteverket går miste om skatteintäkter. När allt fler ”vanliga svenskar” betalar svart eller gör jobbet själva för att just skatterna (”skattekilarna”.… ) är för höga så blir höga skatter en minusaffär för samhället. Lägre skatter på hantverkartjänster ger inte lägre totala skatteintäkter, något som införande av ROT och RUT visar. ”Det finns en Lafflerkurva även för tjänsteskatter” som Besser bruka säga…

Vi går vidare till Gunnar, ”en annan helt vanlig skattebetalare” så blir intäkterna alltid låga, det är mest egen firma med ströjobb och låg statlig pension. Då betalar man ändå minst kommunalskatten (32 %…?) på alla låga inkomster och extra företagsskatter på egna firman, även om den också ger avdragsmöjligheter. Om man betalar full kommunalskatt även på låga inkomster så blir det också självklart att inte betala fler och mer andra skatter än nödvändigt.

Även här missar skatteverket många skatteintäkter. Gunnar betalar inga energi- eller miljö-skatter (eller moms…) för uppvärmning av huset eller energiskatter på egen använd el. Han undviker även mycket moms och skatt på mat och dryck när man odlar egna grönsaker, brygger egen öl och jäser eget vin. Vill man gå vidare så kan man också bränna egen sprit, men det tror jag inte att Gunnar gör….. 🙂

Jag gissar att Gunnar lever ett fullt och bra liv, och det finns många andra i samma situation på landet, men det blir inte några stora skatteintäkter för skatteverket på den livsstilen. Skattekilen ovan visar att också Gunnar tjänar på att göra så mycket som möjligt själv eller att ”byta tjänster” med andra grannar i lokalbefolkningen.

Det blir också allt fler svenska som aktivt väljer att leva ett annat liv än att göra karriär i stan med högre löner, högre skatter och dessutom högre levnadsomkostnader. Då blir det inga pengar kvar att spara och ingen tid kvar att leva. Den alternativa livsstilen lockar allt fler. Men det betydrer också att det blir allt mindre skatteintäkter till staten.

Lafflerkurvan…

Det som vi ser i Sverige är att många nya och höga skatterna inte lönar sig för samhället. Sverige har redan några av värdens högsta skatter, och Lafflerkurvan visar att högre eller nya skatter inte ger staten ökade totala skatteinkomster.

Tvärt om så försöker allt fler svenskar att helt undvika skatter och många av de som fortfarande tvingas betala höga skatter på lön väljer att inte anstränga sig med extra jobb eller övertid. Det lönar sig inte skattemässigt helt enkelt. Då är det bättre att ta ut mer ledighet med vänner och familjen eller göra enkla jobb år sig själv.

Det finns en ”Lafflerkurva” för alla typer av skatter, inte bara inkomst av tjänst. När skatten blir för hög så löser man problemen på egen hand så att den totala skatten minskar. Då blir också samhället förlorare på alltför höga skatter.

Hur gick det sen….

Efter några mail (och koll med skatteverket…) så ändrade Gunnar fakturan till RUT avdrag, och då blir kostnaden för trädfällningen bara 500 kronor, dvs 50 % avdrag, även på momsen. Skattekilen blir något lägre, bara 40 %, men det är fortfarande skatteverket som får in 624 kronor i skatt när Besser betalar inkomstskatt på 269 kronor och fakturan på 500 kronor och Gunnar får 414 kronor i handen.

Så långt är allt bara bra, men tänk om Gunnar hade hjälpt till med att anlägga en gräsmatta eller plantera några buskar och träd åt Besser. Då gäller inte RUT avdrag och skattekilen hade fortfarande varit 73 % med inbetalning på 1.124 kronor i skatt till skatteverket. Åter så visar det sig hur höga skatter vi har och hur komplext vårt skattesystem är.

Skatteverket skickade efter någon vecka ett brev som meddelade att Besser fått ”Preliminär skattereduktion för rutarbete” så vi hoppas det blir en reduktion även i deklarationen 2022….. 🙂

Mer om skatter…

För Besser är skatter främst en hobby, där det finns både kunskap och erfarenhet, men för de bloggläsare som vill veta lite mer om just svenska skatter kan jag varmt rekommendera en relativt färsk bok. Den heter ” Allt du behöver veta om skatter” skriven 2021 av Jakob Lundberg, och finns att köpa häftad på t.ex. bokus.se för 99.- . Det är mest en bok om skatter ut ett nationalekonomiskt perspektiv som går igenom hur skatter påverkar samhället, arbetsvilja och privatekonomin.

En väl investerad hundralapp för ännu mer kunskap om skatter” tycker Besser…. 🙂

Slutsats…

Med ett av värdens högsta skattetryck och med skattekilar som gjorde svartjobb och egenjobb till mycket lönsamma verksamheter så var politikerna tvungna att göra något. Svaret blev RUT och ROT avdrag.

RUT avdrag infördes 1 jan 2007 och ROT avdrag infördes från 1 juli 2008. Det senaste avdraget ”Gröna tjänster” gäller från 1 jan 2021. Det fantastiska är att all tre avdragen har helt olika avdrag, krav och begränsningar, som naturligtvis ändras löpande under åren. Det gäller att varje år läsa på ny detaljinfo hos skatteverket för att vara säker på att avdraget går igenom……

Det fantastiska är att några av våra politiker fortfarande tror att man enkelt kan höja skatterna för att få in mer skatt till skatteverket.  Men Besser tror att det finns en Lafflerkurva för alla typer av skatter, allt från inkomstskatt (svartjobb, kompisjobb och eget jobb) till spritskatt (hembränt, smuggelsprit och tax free köp).

Att läsa på lite mer om just skatter är en lönande verksamhet därför att skatter är en så stor del av vår vanliga privatekonomi. Det gäller både inkomster, utgifter och investeringar. Något att fundera över tycker Besser…..

Besser

Advertisement