De senaste åren har varit ganska speciella som börsår, vi ligger högt i börscykeln med en lång uppgång under drygt 13 år på 467 % (!!) sen senaste botten 2008 (från OMXS på 177 i nov 2008 till 1.003 i aug 2021….). Börsen står högt och vi kommer allt närmare en börs-topp. Speciellt senaste året har det varit mycket skriverier i media om ”fantastiska börsuppgångar” och ”nya börsrekord”.

Det har gjort att allt fler ”vanliga svenskar” drabbats av FOMO och TINA. Alla köper aktier och alla skall göra börsklipp. Självklart har också banker och nätmäklare som Avanza och Nordnet eldat på efterfrågan när de får fler nya aktieägare som lönsamma kunder.

En notis från Avanza…

Det som triggade det här inlägget var en notis i början av augusti från Avanza. Rubriken var ”Aktierna som fått flest nya aktieägare 2021” och det gäller naturligtvis bara nya aktieägare hos Avanza.

Det fantastiska är att på bara sju månader (från januari till och med juli 2021…) så har Avanza fått 262.000 nya kunder. Den 1 augusti 2021 hade Avanza 1.543.000 kunder varav drygt 98 % är privatpersoner. (se inlägg ”Aktier och Aktiehandel” från 2 oktober 2020….)

Senaste nytt är att det fortfarande kommer nya aktieägare till Avanza. Under augusti så fick Avanza ytterligare 24.300 aktieägare (och därmed lönsamma kunder…. 🙂 )

Jag gissar att även Nordnet, Skandia och de andra börsmäklarna har fått samma utveckling. Det är en fantastisk situation också för dem, även om Avanza har cirka 75 % av den svenska marknaden för aktiehandel med privatpersoner.

Vilka bolag….?

Självklar köper många kunder hos Avanza förhoppningsbolag och rena skräpbolag, men det bolag som fått flest nya aktieägare (89.000 hos Avanza…) var faktiskt Investor, som även är ett av Bessers favoritbolag. Som nummer två kom Volvo med 53.000 och som nummer fyra Kinnevik med 39.000 nya aktieägare. Alla tre bolagen tillhör Bessers favoriter och finns med i Bessers aktieportföljer.

Men att köpa aktier (investera eller spekulera….??) i bra bolag (på rekommendation…..?) är inte samma sak som att vara en kunnig eller erfaren aktieinvesterare….. 🙂

Nya aktieägare…

Det som främst utmärker ”nya aktieägare” är just att han eller hon saknar erfarenhet av aktier, annars är man inte en ”ny aktieägare”. Ganska självklart tycker Besser…

Besser gissar att det även saknas kunskap om aktier och börsen hos många av dessa nya aktieägare. Att köpa aktier i Investor eller Volvo är inte rocket science, den rekommendationen får man även av Avanza. ( se inlägg ”Investmentbolag” från 14 maj 2021…..) Så om man saknar kunskap och erfarenhet, och har köpt sina första aktier som TINA eller FOMO,  då faller man antagligen lättare för psykologiska fällor även när börsen går neråt. Vad händer då….??

Tre sälj case…..

Så här skriver Nicklas från Avanza…”En kuriosa är att Sveriges största investmentbolag Investor är den mest ägda aktien på vår plattform och har numera över 300 000 ägare hos oss.”

Om vi nu gör några sälj case för de 300.000 aktieägarna i Investor AB som finns hos Avanza så får vi följande gissningar från Besser. (Just det, rena gissningar men Besser är ganska duktig på att gissa men ni får själva bedöma hur troliga de här sälj casen är….. 🙂 )

Cirka 50.000 aktieägare är ”Old School”, de har haft sina aktier i minst fem år, de flesta antagligen mer än tio år, och de är alla seriösa, kloka, kunniga och erfarna aktieinvesterare. De här aktieägarna kommer inte att sälja sina aktier i panik även om börsen går ner ordentligt.

Kvar har vi då 250.000 aktieägare som alla har köpt sina aktier de senaste åren. De nya aktieägarna har aldrig upplevt en börsnedgång och de har ingen aning om vad som händer rent psykologiskt när börsen börjar gå neråt. Besser skissar på tre sälj case för den här gruppen….

Den första gruppen på cirka 100.000 aktieägare blir ”Rädda vad som räddas kan”…. När börsen går ner och även aktiekursen på Investor börjar gå stadigt neråt så gäller det att rädda den reavinst som är möjlig. Desto tidigare man säljer desto större blir reavinsten. De flesta har relativt låga inköpskurser (GAV..) och då gäller det att rädda så mycket som möjligt av vinsten och sälja av innan aktiekurserna fortsätter neråt.

Den andra gruppen på runt 100.000 aktieägare blir ”Förlora inga pengar på aktier”…. Den här gruppen är lite långsammare ur startblocken och har kanske hoppats på en vändning av börskurvan. Men när börsen ändå fortsätter neråt så gäller det att trots allt inte förlora några pengar. Det är den tydliga och vanliga ”förlustaversionen” som sätter in. Då gäller det att sälja till minst inköpskurs för att rädda sitt ego och inte förlora pengar på sina nya aktier. Det gäller att hinna sälja före alla andra aktieägare.

Den tredje gruppen på 50.000 aktieägare blir ”Vägra sälja med förlust”…. Den här gruppen är den sista att reagera på börsnedgången. När börsen redan gått ner ordentligt så blir det förluster på alla inköpskurser. Då väljer man hellre att ”vägra sälja med förlust”, man behåller sina aktier och hoppas på en vändning. Åter är det den välkända förlustaversionen som visar sig. Har man inte sålt aktierna så har man inte gjort någon förlust, ganska självklart. Men det gäller förstås att psykologiskt förstå varför man behåller aktierna.

Några i den här gruppen kommer senare att ändå drabbas av panik och sälja av aktier till ännu lägre kurser. Speciellt om man belånat aktieportföljen eller plötsligt behöver (tvingas ta fram…) kapital av andra orsaker.

Det som är avgörande för hur du handlar och hanterar dina aktier, behåller eller säljer dem, är inte vad du vill göra eller kan göra, utan det som verkligen styr dina handlingar är mest psykologi.

Eller som Morgan Housel uttrycker det….”Doing well in money isn´t necessarily about what you know. It´s about how you behave. And behaviour is hard to teach, even to really smart people”.

Gissningar igen….

Om de här tre sälj casen verkligen stämmer vet vi inte, men en avancerad gissning är att många av de senaste årens ”nya aktieägare” inte kommer att behålla sina aktier om börsen börjar gå neråt. Då spelar det ingen roll vilka bolag eller aktier det handlar om, förlustaversionen gör att de flesta säljer allt för att undvika eller minimera förluster.

Det senaste exemplet på ”Rädda vad som räddas kan” var i  den tillfälliga nedgången i mars 2020 när OMXS var nere på 479 (den 23 mars 2020…). De aktieinvesterare som hade extra investeringskapital kunde då göra ”bra investeringar i bra bolag” när många ”nya aktieägare” försökte rädda krympande reavinster.

Ett typexempel….

Ett typexempel är EQT. Aktien hade en IPO den 24 september 2019 till kursen 67 kr och klättrade sen uppåt hela tiden. Redan den 3 januari 2020 så var kursen över 110 kr och sen ”toppade” kursen på 159 kr den 3 mars. Mer än fördubbling av aktiekursen på bara fem månader…!!

Men även ett bra bolag som EQT drogs med i börsnedgången och kursen gick ner till 89 kr den 19 mars. (dvs ner 44 % på bara 2 veckor). Många av de som sålde i slutet av mars gjorde antagligen en liten (eller stor …) reavinst under devisen ”Rädda vad som räddas kan”. Besser köpte några dagar senare 250 aktier till kursen 110 kr och så här i efterhand så skulle jag naturligtvis köpt flera.

Men Besser har inga större problem med missade EQT aktier. Under Q2, 2020 så gjorde jag 13 inköp av totalt 7.500 aktier (Planning…) i ”bra bolag till bra priser”. Här ser vi fördelen med att ha ett extra investeringskapital (Preparation….) och naturligtvis också att ta chansen, vara aktiv och verkligen genomföra inköpen (Performance…)

Pris och Värde, igen….

Börskursen (priset….) på aktier är beroende av både bolag och marknad, dvs. bolagets och aktiens underliggande värde och marknadens makroekonomiska påverkan på aktien. En bra tumregel säger att aktiekursen (priset….) för större och stabila bolag på börsen är till 90 % beroende av makro och bara till 10 % beroende av bolagets underliggande värde.

Det blir ganska tydligt för typexemplet EQT. Värdet på hela bolaget EQT var inte 44 % lägre den 19 mars 2020 jämfört med värdet 2 veckor tidigare, den 3 mars 2020. EQT var fortfarande samma stora, stabila och lönsamma bolag med samma underliggande värde den 19 mars 2020 även om börsen då hade ett annat pris på aktien.

Idag (den 2 sept 2021…) så är aktiekursen (priset….) på EQT 422 kronor, men vad är värdet på aktien? Det vet inte Besser men jag gissar att värdet är en bra bit lägre än priset. Åter så är det en stor skillnad på pris och värde. Något att fundera på tycker Besser….

Slutsats….

Alla ”nya aktieägare” är inte kortsiktiga spekulanter som drabbas av panik eller går i psykologiska fällor när börsen går neråt, men många saknar både erfarenhet och kunskap om börscykler och börsutveckling, så då blir det ofta oövertänkta försäljningar styrda av börspsykologi.

 Det skapar ett säljtryck som är helt oberoende av underliggande aktiers värde och kvalite. Desto fler ”nya och oerfarna aktieägare” ett bolag har desto större blir säljtrycket och desto snabbar går aktiekurserna neråt.

Eller som Besser brukar uttrycka det…”När festen är slut och alla vill ut samtidigt, då blir det trångt vid utgången”….. J

För att kunna dra fördel av en börsnedgång (när bra aktier blir billiga…) så krävs det (enligt Besser… ) bara tre viktiga delar, Planning, Preparation and Performance. Svårare än så är det inte… J

Hur man gör i praktiken är upp till varje (seriös och långsiktig…) aktieinvesterare men det viktiga är att man tänker framåt med olika aktiviteter och utfall på börsen. Att förbereda sig både psykologiskt och finansiellt är naturligtvis också viktigt för de möjligheter som börsutvecklingen ger. Det som till sist behövs är också att vara aktiv och verkligen ta vara på de tillfällen som dyker upp.

Besser