Holliday Magic och andra bedrägerier.

De flesta som läser den här bloggen har antagligen inte hört talas om Holliday Magic (??) men det betyder inte att man inte kan lära sig av något som hänt förut ”för länge sedan”…. 🙂

Vi ser fortfarande många nya bedrägerier (inte bara aktiebedrägerier….) och det vara på sin plats att påminna om ett av Sveriges första och största bedrägerier. För er som är unga så blir det en viktig ny kunskap och för er som var med ”redan på den tiden”…. 🙂 blir det en nyttig repetition.

Godtrogna svenskar…

Det mest fantastiska är att så många svenskar fortfarande blir lurade av bedragare. Det är mest godtrogna och blåögda pensionärer som växte upp i ett helt annat Sverige. Ett Sverige med stort förtroende för allt och alla, där staten tog ansvar för de gemensamma delarna av samhället, och där man kunde lita på sina grannar och medmänniskor. Ärlighet var en svensk dygd, på landet behövde man inte låsa ytterdörren om man åkte bort och i stan så var alla portar olåsta och helt öppna.

(Besser kommer ihåg en tid då även portarna till de stora privathusen på Strandvägen i Stockholm var helt olåsta, numera  har alla nybyggda hus i Stockholm, även i förorten både kodlås och heltäckande brytbleck på ytterporten.)

Det var en samhällsstruktur byggd på förtroende och tillit och den strukturen var också en av de viktigaste orsakerna till att Sverige blev ett mycket framgångsrikt samhälle under 1900-talet. ”Folkhemmet” skapades av alla de ”vanliga svenskar” som jobbade, betalade skatt och skötte sig. Visst fanns det kriminalitet och bedragare även förr, men de var ganska få och polisen kunde effektivt hantera de fåtal begränsade bedrägerifall som behövdes tas om hand.

Det var också den ”lutherska arbetsmoralen” som gjorde sitt till.  Det stora flertalet svenskar jobbade inte bara för själva utan också för utvecklingen och gemenskapen i det ”svenska samhället”. Det var familjen, vänner, grannar, facket, idrottsföreningar och den lokala gemenskapen som också höll koll på vad enskilda personer gjorde . ”Kräv din rätt och gör din plikt” var ett vanligt uttryck i det samhället.

Ett förändrat samhälle…

Det som förändrade bilden var inte bara invandring av andra kulturer med annan moral och andra vanor. Det var också urbaniseringen där kontroll och gemenskap i små lokalsamhällen byttes ut mot anonymitet och isolering i större städer. Där blev det lättare att smita undan jobb och ansvar, men också mer av olika bidrag från samhället som ersatte arbete och löner, och kontrollen saknades även där. Det blev också allt fler bidragsbedrägerier och det fortsätter än mer i dagens samhälle.

En stor del av förändringen de senaste åren är spridningen av information om enskilda människor i olika register, både offentliga och hos företag. I princip kan man säga att ”Alla vet allt om alla och alla kan nå alla”. Allt går att Googla och allt du har, allt gör och allt köper finns registrerat hos någon myndighet eller något företag. Och all information kan alltid missbrukas…..

Det fantastiska är också att många svenskar själva delar med sig av privat information som kan användas till bedrägeri eller kriminalitet. Det är info om både var man bor, när man är bortrest, vad man gör och vilka värdesaker man har hemma. Det blir både inbrott, bedrägerier, rån och kriminalitet som resultat av helt vanliga inlägg i sociala media.

Det här är grunden till att Besser alltid varnar att man aldrig bör skylta med var man bor, vad man gör eller vad man äger. Det finns alltid andra som vill utnyttja den informationen. ”Fly below the radar” som Besser brukar säga…

Kan man undvika att få all samhälles info publicerad i offentliga register? Kan man undvika att privat info om boende, kapital och investeringar går vidare till allmänna register, till företag och bedragare?

Ja, det finns flera vägar att undvika spridning av privat info, och Besser har (som vanligt…. 🙂  ) några tankar (och även kunskap och erfarenhet*…!!) om ”privata begränsningar i offentliga register….”. Men det får (kanske….) bli en annan gång….. J

(* Besser jobbade i många år med ”säkerhetsrelaterade tjänster och produkter” och kan nog betecknas som ”säkerhetsmedveten”, men den här bloggen handlar ju inte om säkerhet…)

Varning för bloggare och oseriösa investeringsråd….

Det som är så fantastiskt är att just sociala media och även bloggar kan användas till att lura av (äldre och yngre….) okunniga och oerfarna svenskar det kapital de sparat ihop under många år eller kanske fått i arv eller som gåva.

Det är mest de svenskar som oväntat fått ett kapital (arv, gåva, lottovinst…) och som saknar just kunskap och erfarenhet av finansiella investeringar eller i några fall inte ens kan sköta sin vanliga privatekonomi. Tyvärr är det de (mest äldre…) svenskar som har den sämsta privatekonomin som oftast och enklast blir lurade av bedragare.

Men det finns även kloka och smarta yngre personer med både kunskap och erfarenhet som blir lurade. Då är det den välkända girigheten som slår till. Som Besser skrivit många gånger, så bör man hålla sig borta från ”Geed & Fear”, inte bara när det gäller aktier och investeringar.

”Det är inte den som är smartast eller vet mest som lyckas bäst, det är den som planerar, förbereder sig och genomför planerna som lyckas bäst med aktier och investeringar” som Besser brukar säga…. J

Eller som Morgan Housel uttrycker det… Doing well in money isn´t necessarily about what you know. It´s about how you behave. And behaviour is hard to teach, even to really smart people”. (favorit i repris…. J  )

Två undantag….

Det har blivit skrivande om både Holliday Magic och bloggare men ingen konkret info om någondera. Besser har normalt inga länkar från sin blogg men nu blir det två undantag.

Besser kan inte berätta eller skriva det bättre själv, så här kommer länkar till två mycket bra beskrivningar som ger den bästa informationen…..

Den första länken handlar om det första stora svenska bedrägeriet (pyramidspelet….) Holliday Magic och hur den utvecklades i Sverige. Läs & Lär som Besser brukar säga….. här  finns mer info…..

Den andra länken handlar om ett lite nyare pyramidspel och aktiebedrägeri Better Globe, men där en finanskändis och en känd ekonomibloggare figurerar.

Det här fallet visar sig att det ofta finns dolda motiv på sociala media och bloggar. Kanske inte en nyhet för de flesta, men här kommer en mycket bra (men lång…!!) artikel om ett aktiebedrägeri av Annelie Östlund.

Det fantastiska är att det kom stora varningar för Better Globe redan i december 2010 med reportage i både DN och Aftonbladet. Det hade varit enkelt att Googla Better Glob innan man ”investerade” i deras finansbedrägeri, men flera tusen personer betalar okritiskt varje år in tusentals kronor utan att undersöka vart pengarna tar vägen. Stackars godtrogna svenskar…..

 Läs gärna hela artikeln från Affärsvärden 2019, det tar lite tid men kan kanske bli en väckarklocka för några läsare…. Läs vidare här

En bra bok…

Annelie Östlund är en mycket bra ekonomijournalist på Realtid (tidigare både Affärsvärden och SvD Näringsliv) som specialiserat sig på aktiebedrägerier. Hon har (tillsammans med Per Agerman…) också skrivit bra bok om just detta.

Boken heter ”Insiders” och beskriver tre olika aktiebedrägerier på några av småbolagsbörserna. Boken är visserligen från 2010 men man kan lära sig mycket av det som hänt även då.  Besser har självklart boken i bokhyllan sen länge och rekommenderar att man läser den innan man ”investerar i nya, spännande framtidsbolag på Aktietorget”….. 🙂

Det trista är att aktiebedrägerier alltid kommer tillbaka. Det finns alltid nya godtrogna och lättlurade ”aktieinvesterare” ( i verkligheten ”aktiespekulerare”…..) som alla kommer att förlora mer kapital i nya aktiebedrägerier. Följer man Bessers blogg så minskar risken för att bli lurad av nya ”förhoppningsbolag”….. 🙂

Slutsats…

Bedrägerier och lurendrejerier blir allt vanligare i dagens samhälle. Men det finns också motmedel för att undvika bli bedragen och lurad. Det viktigaste är att vara medveten om de risker och tillfällen som finns till bedrägerier.

Genom att läsa på om andra bedrägerier kan man få både kunskap och erfarenheter som hur man bör agera i liknande fall, där pyramidspel är bara en variant av många bedrägerier. ”Gå inte på eller med i ”pyramidspel” över huvud taget” …. Ett tips från Besser….. 🙂

Om du får ett erbjudande ( i t.ex. i annonser, bloggar eller sociala media…) att köpa aktier i ett bolag du inte känner till, så är det med stor sannolikhet också en typ pyramidspel. Det finns oftast några grundare till bolaget som har aktier och optioner till låga kurser och som sen ser till och manipulerar så att aktiekursen stiger. De småsparare som sen köper aktier till höga kurser, samtidigt som grundarna säljer av, blir de som förlorar när sen bolaget får problem och måste ut med flera nyemissioner eller går i konkurs.

Det är helt enkelt det gamla klassiska ”Pump & Dump” där allt fler godtrogna småsparare hänger på och när bubblan spricker så blir det förlust av både kapital, självförtroende och självkänsla. Många blir ”brända” och tar avstånd till alla former av sparande med aktier. Ganska trist tycker Besser…

Finns det en dold agenda bland bloggare och i sociala media? Ja, det är nog vanligare än man tror. Om någon bloggare tycker att du skall köpa något (t.ex. aktier i okända ”framtidsbolag” …..) eller vill sälja något (t.ex. kurser, böcker eller konsumentprodukter …..) så bör man avstå från den möjligheten och undvika den bloggaren. Ett enkelt tips från Besser igen…. 🙂

I ett kommande inlägg blir det lite mer om ”Finansbedrägerier och Media”, ett inlägg som Besser också rekommenderar….. 🙂

Besser

Advertisement