Besser gillar som ni vet Warren Buffett (WB) och han har som vanligt några kloka ord och tips om hur man bör agera även när börsen börjar gå neråt. Det blir inga nyheter här, det är bara fem enkla tips för aktieinvesterare om vad man bör tänka på… 🙂

Nu (den 14 okt 2022…) när börsen (OMXS…) varit på nedgång sen 4 jan 2022 så är det kanske lite sent att fundera på vad man bör göra (borde ha gjort….) men Besser gissar att det finns mer nedförsbacke kvar innan vi når börsbotten (under våren 2023…??).

Ni som följt den här bloggen sen länge kan hoppa över det här inlägget. Ni har redan (liksom Besser…) gjort det man skall göra om man är en seriös och erfaren aktieinvesterare….. 🙂

Men kanske kan man ändå lära sig något av Bessers kommentarer och att få en påminnelse om hur man borde göra (ha gjort…??.). Det är alltid nyttigt med en repetition men ni väljer själva….

Bakgrund…

De fem tipsen kom WB med redan i juni 2022 i en föreläsning som även filmades och finns upplagd på youtube. Då hade S&P 500 i USA redan gått ner ordentligt och WB fick frågor om hur man bör (borde….) göra i en börsnedgång.

Här kommer ”Fem tips i en nedförsbacke….” eller som Warren säger ” 5 Rules for Investing in Stock Market Crashes….”

#1 Avoid panic selling a good business….

Det WB argumenterar för är att man inte bör sälja bra aktier som har ett långsiktigt högt värde bara för att marknaden i en börsnedgång rent generellt sätter ett lägre pris på alla aktier.

 WB ger ett exempel i ett parallellt case. Om du just köpt ett hus för 800.000 USD (typiskt villapris ”in urban US”…..) så säljer du inte huset bara för att någon som kommer förbi och bjuder 750.000 USD för att köpa det. Det blir inte annorlunda om någon lite senare skulle bjuda bara 500.000 USD för huset. Har man köpt ett bra hus och boende där man trivs så är bästa valet att bo kvar där så länge man kan och vill.

För Besser är det här inget problem. Jag investerar bara i bra bolag (Stora, Stabila och Lönsamma bolag….) och Besser säljer aldrig några aktier alls (Buy&Hold…) varken i uppgång eller nedgång. Som utdelningsinvesterare så är det alltid bättre att ha många aktier (som alla ger bra aktieutdelningar….!!). Ganska självklart och enkelt tycker Besser… 🙂

#2 Stock market crashes are opportunities in disguise….

WB säger här att de värsta felbeslut han gjort, var vad han inte gjorde när han hade chansen. Det är när ”speciella tillfällen” dyker upp som man skall agera både aktivt och med kraft. Självklart gäller det att agera inom den egna ”Circle of competence”, men den behöver inte vara speciellt stor. Det gäller bara att ”veta vad du vet” och att ha självförtroende nog att agera på den kunskapen. Det är inte den som vet mest (eller är smartast…. !!!) som blir mest framgångsrik med aktier. Speciella tillfällen återkommer ganska sällan (14 år sen sist….) så det gäller att ta chansen när den kommer. Något att fundera på…

För Besser är även det här en självklarhet. Det som gäller för Besser är att han redan från början planerar (Planning…) vilka aktier man vill ha i aktieportföljen (Circle of competence…) och sen är det bara att göra inköpen. Men det förutsätter naturligtvis att man har förberett sig (Preparation…) med ett ordentligt investeringskapital (och tålamod….!!). Besser har alltid ett väl tilltaget Aktivt investeringskapital redo för att kunna göra både regelbundna och oregelbundna inköp (Performance…) när det blir ”speciella tillfällen”. En enkel strategi redan från början…. 🙂

#3 Know your ”Circle of competence” and stay within it……

WB har redan tagit upp ämnet. Det gäller att förstå de bolag som man investerar i. Man behöver inte kunna produkter eller tjänster i detalj, men det gäller förstå bolagets marknad, dess konkurrenter och affärsmodellen. Det är omöjligt att känna till alla branscher och alla marknader, så det viktigaste är att själv veta var man har sina begränsningar. Investera bara i bolag där du kan göra en hyfsat säker bedömning av hur bolaget kommer att utvecklas i framtiden.

För Besser är det här inga nyheter. Besser har en mycket bred kunskap och erfarenhet av svenskt näringsliv, men det finns massor av marknader, branscher och företag som jag inte vet något om. Därför investerar jag inte heller i de branscherna, oberoende av hur bra och framgångsrika de bolagen är. Det finns så många andra ”bra bolag” på börsen och man behöver bara välja ut några få av dem för att bli långsiktigt framgångsrik med aktier….. 🙂

#4 Prioritise quality business over cheap business….

Det WB säger här är något som gäller även i normala tider, men när hela börsen är på nedförsbacke blir det extra viktigt att välja rätt bolag. ”Stay clear of falling knives”* är ett vanligt uttryck i USA. När aktiekursen går ner för en aktie så kan det vara av flera anledningar och det gäller att förstå varför det sker. Det är inte ”billiga bolag” som man skall investera i utan i ”billiga aktier” där värdet på bolaget är högt men aktiekursen är låg och nedpressad. Eller som WB brukar säga. ”Price (dvs aktiekurs….) is what you pay, Value (dvs andel av bolaget…) is what you get”. Något man alltid skall komma ihåg……. 🙂

För Besser är även det här självklart och Besser behöver inte ”leta efter bra bolag”. Den hemläxan har Besser redan gjort sen länge, för flera år sen. I mina planerade aktieportföljer har jag redan valt ut de ”kvalitetsbolag” som jag vill investera i. Då är det bara att vänta på ”rätt pris” att köpa aktierna för. Men ”rätt pris” är inte billigaste pris, det räcker med att priset på aktien (i dag….) är ordentligt mycket lägre än det långsiktiga värdet på aktien (i morgon…) …..

(*… Om man försöker fånga fallande knivar kan lätt skada sig, gäller även finansiellt…… 🙂  )

#5 Always stay focused on the long term…..

Det WB argumenterar för här är egentligen något som bara behöver påpekas för de investerare som ”letar efter aktier”. Om man inte vet vilka aktier man vill ha så är det självklart viktigt att fokusera på”aktier med långsiktigt värde”. Men det är svårt att vara långsiktig när börsen går upp (som 2020 och 2021…) och ”alla andra” gör snabba vinster (TINA och FOMO….).  Det WB pekar på här är ganska enkelt. Om man undviker att ”följa marknaden” (dvs börsen….) och inte köper när alla andra köper och sen inte säljer när alla andra säljer så kommer man enkelt att ”bli framgångsrik med aktier” utan större problem eller ansträngning. Det är rätt ”mind set” som är viktigt.

För Besser är det här helt OK. Besser köper aktier både regelbundet (i uppgång och nedgång….) och oregelbundet (bra pris på bra bolag…) men alla mina aktieinvesteringar är alltid i bolag som har ett långsiktigt värde.

Sammanfattningsvis, Besser köper bara aktier i bra bolag, behåller alltid alla aktier och får långsiktig avkastning med aktieutdelningar från alla sina aktier. En ganska enkel strategi tycker Besser…. 🙂

Några kloka ord som passar in här är…. ”Time in the market beats Timing the market” (Kenneth Fisher, Fisher Investment….)

Slutsats….

De här fem tipsen är egentligen ganska självklara om man är en utdelningsinvesterare men för Besser var det här inlägget en mycket nyttig repetition. Det är så lätt att glömma vad som är viktigast med aktieinvesteringar om man inte blir påmind med jämna mellanrum…..

Besser gör inte som Warren Buffett (värdeinvesteringar….) och har inte heller samma mål och investeringsstrategi som Warren. Det beror främst på att Besser är lat och bekväm men också på att Warren Buffett är så mycket klokare, kunnigare, smartare och en mer erfaren aktieinvesterare än Besser. (Det gäller antagligen för de flesta aktieinvesterare, även de som följer den här bloggen… 🙂 )

Då är det bara dumheter att försöka kopiera WBs aktieinvesteringar. Man skall alltid lyssna på WB som har kloka ord och goda råd, men man kan aldrig investera som honom.

 Eller som Besser brukar säga….. ”De som tror att man investera som Warren Buffett är bara idioter som inte förstår den stora skillnaden mellan önsketänkande och verklighet”

Eller också….”Det gäller att förstå sina egna begränsningar…..”

Hur går det för Bessers inköp av aktier under 2022 Hur många aktier har Besser vid årets slut? Hur stor blir Bessers avkastning 2022 från utdelningar? Det vet vi inte men svaret kommer i början av januari 2023 när det blir avstämning för börsåret 2022,. Kan bli intressant att följa…. 🙂

Besser

Advertisement