Besser gillar som ni vet (??) aktier* i svenska, stora, stabila och lönsamma företag”. Speciellt aktier i banker* och den avkastning i form av utdelningar som bankerna regelbundet och långsiktigt levererar under åren. Nu blir det en specialstudie över de tre svenska** storbanker som Besser har i sin ISK portfölj (SEB, SHB, Swedbank) med avseende på tre möjliga varianter av avkastning som bankaktierna kan (skulle kunna…) leverera till aktieägarna.

*… Det är stor skillnad mellan att vara kund i banken eller aktieägare i banker… !! Självklart är det kunderna som gör bankerna lönsamma och som bidrar till avkastningen på aktierna. De tre bankerna har ganska olika profil på sina kundgrupper, både när det gäller fördelningen företag och privatkunder och även hur kunderna fördelar sig mellan Sverige och övriga utländska marknader. Alla lönsamma bankkunder är inte ”svenska bolånekunder” som media alltid tjatar om, något som är lätt att glömma…

Men för privatpersoner med sparkonto, bolån och aktiefonder gäller det att vara uppmärksam och försiktig med de tjänster man köper av banken. Välj noggrant vilka tjänster du köper och vilka banker du är kund i. Något att fundera på tycker Besser…

**… Nordea är också en bra och lönsam bank men den är inte en svensk bank (även om den är noterad på Stockholmsbörsen och Nordea ger därmed inte utdelningar i svenska kronor…) så den ingår inte i Bessers aktieportföljer…

(Notera att Nordea (och alla andra ”icke svenska” bolag på Stockholmsbörsen…) inte lyder under svensk ”Aktiebolagslag (2005:551) och det kan skapa problem om man har ”otur”…)

Ni som inte är intresserade av banker och bankaktier bör nog hoppa över det här inlägget. Det blir många detaljer och många siffror som ni antagligen inte är intresserade av. Nu är ni varnade…

Avkastning på bankaktier…

Om vi ser till avkastning på aktier (dvs bankaktier…) så finns det bara tre möjligheter: 1) Värdeökning, 2) Reavinster och 3) Aktieutdelningar. Det blir en kort repris och genomgång av ”Basics”… (som ni antagligen kan hoppa över…)

Värdeökning är ett helt subjektivt begrepp som saknar en klar och enkel definition. Självklart finns det många (teoretiska…) synpunkter på hur man kan beräkna ”värdet” på en aktie men det är inget som Besser är (praktiskt…) intresserad av. Värdet på en aktie är beroende både av bolagets (bankens…) och marknadens (finansbranschens…) utveckling och både de aktiens värde och branschens utveckling varierar med stor osäkerhet över tid, vilket vi ser nedan.

Även när det gäller ”värdet på aktier” så gäller det ”att förstå den stora skillnaden mellan önsketänkande och verklighet”.

Besser läser aldrig några årsredovisningar eller finansrapporter och gör aldrig några aktieanalyser eller värdeberäkningar. Jag är inte intresserad av (det teoretiska…) värdet eller ”värdeökningen” på mina aktier.

Reavinster är mest beroende av (förändrade…) aktiekurser och där finns det alltid objektiva och dokumenterade fakta över historiska aktiekurser som kan studeras hos Nasdaq. Men framtidens aktiekurser vet vi inget om. För att få upprepade reavinster måste man kunna gissa den framtida kursutvecklingen för de aktier man vill handla med. Dessutom måste man också vara uppmärksam, snabb och aktiv med att både köpa och sälja aktier när det blir rätt tillfälle.

Besser är ”passiv aktieinvesterare” och jag är inte intresserad av att gissa framtida aktiekurser för att få avkastning, men jag köper regelbundet allt fler aktier till mina planerade aktieportföljer. Jag gör aldrig några reavinster, jag säljer aldrig några aktier och jag får heller aldrig några reaförluster.

Aktieutdelningar är den tredje möjligheten till avkastning på aktier men den förutsätter självklart att det finns vinster och kapital från bolaget (dvs banken…) att dela ut till aktieägarna. Alla bolag är inte långsiktigt lönsamma och ger inte heller (regelbundna…) utdelningar. (Men nästan alla (stora…) banker är lönsamma, se nedan…)

Besser investerar bara i bolag (banker…) som är ”stora, stabila och lönsamma” och som också har långsiktiga huvudägare och starka balansräkningar. Den typen av bolag ger nästan alltid stabila och regelbundna aktieutdelningar. Jag är en fokuserad utdelningsinvesterare som bara räknar med utdelningar som avkastning för mina aktier.

… över tid.

Det andra som är viktigt för avkastningen är tiden och för långsiktig avkastning är regelbunden och upprepade avkastningar över tid (oberoende av vilken avkastning det gäller…) är mycket viktigt. För en stabil och hållbar avkastning går det inte att kortsiktigt hoppas på ”enstaka vinster” eller ”tillfällig värdeökning”* (som mest bara är högre aktiekurser…) för enskilda bolag under enstaka år.

Det krävs flera bolag under en lång tidsperiod för att ge ”långsiktigt stabil avkastning”. Besser väljer då att se på avkastningen under cirka tio år som lämplig tidsperiod. Det stämmer också med den ”nystart” som Besser gjorde för sina aktieinvesteringar år 2015 så det blir en uppföljning från det året.

*… Vi tar fastighetsbolaget SBB som exempel. SBBs aktiekurs låg runt 25 kr i mars 2021 och gick upp till 65 kr i december 2021. Var det resultatet av en ”tillfällig värdeökning” av bolaget (??) eller var det en ”tillfällig aktiekurs” för aktien (??). Något att fundera över… (Numera ligger aktiekursen sen maj 2023 runt 5 kr, vad värdet är på SBB har Besser ingen aning om… 😊 )

” Price is what you pay, Value is what you get” Warren Buffett (något att också fundera över…)

Tre banker…

Så för de tre bankerna SEB, SHB, Swedbank kollar vi 1) kursutvecklingen på A-aktier från 2015 fram till nu och 2) aktieutdelningarna utbetalda för senaste 10 åren (från 2015 fram till och med 2024…) Det blir också 3) en kommentar för varje bank till den utvecklingen.

SEB… Aktiekurser: I januari 2015 låg kursen på 100 kr som kort går ner till 70 kr (juli 2016) men sen håller sig under 100 kr i flera år (fram till feb 2020). Det blir en ny kort dipp till 65 kr (Corona, mars 2020) och sen en kort och stark uppgång till 141 kr (nov 2021). Men också en till dip till 99 kr (mars 2022, efter utdelning) och en andra uppgång som fortsätter upp till 156 kr (innan utdelningen, mars 2024).

Idag ligger kursen på 146.60 kr (05 maj 2024, EOD) och det är plus 27 % på 1 år, plus 38 % på 3 år och plus 74 % på 5 år.

SEB… Aktieutdelningar: För 2015 blev utbetald utdelning 5.00 kr och sen vidare… 5.25, 5.50, 5.75, 6.50, 0.00 (2020, Corona), 4.10, 6.00, 6.75 och 11.50 (2024).

SEB… Kommentarer…

För den som köpte 1.000 aktier i januari 2015 (till kursen 100 kr..) så har det funnits två bra tillfällen till reavinster (dvs juli 2016 och feb 2020…) men vid båda tillfällena var det bara 2-3 dagar som den möjligheten gällde. Hela den övriga tiden, under senaste drygt 5 år har aktiekursen legat under 100 kr. Från mars 2020 blev det två kursuppgångar som kanske kunde gett reavinster, men det förutsätter att man både köpte och sålde vid två rätta tillfällen under de senaste 5 åren. Ganska svårt att pricka in två möjliga reavinster. Kursutvecklingen för SEB under större delen av de senaste 10 åren har inte varit någon höjdare tycker Besser.

För den som köpte 1.000 aktier i januari 2015 (för cirka 100 tkr..) och sen behållit dem så har det blivit drygt 56 tkr (56 %)  i utdelningar, men om man varje år har ökat antalet aktier så har det blivit väsentligt större utdelningar. För Besser har bara de senaste 3 åren (2022, 2023 och 2024) givit drygt 107 tkr i utdelningar från SEB. Ganska självklart att Besser gillar både utdelningar och SEB.

Framtiden för SEB ser lovande ut. Även om utdelningarna kommer att sjunka till mer normala nivåer under 2025 och 2026, så kommer SEB att vara en ”stabil utdelningsaktie” även i framtiden. Styrräntan kommer sjunka och vi kommer kanske att få en mer ”normal inflation” men SEB kommer att vara en välskött och lönsam bank även med de förutsättningarna. Dessutom så har SEB gjort stora återköp de senaste åren så även aktiekursen kommer antagligen att behålla nuvarande nivå framöver. Besser har under de senaste åren köpt ganska många aktier i SEB, och kommer att fortsätta att köpa fler aktier framöver (till MWL portföljen…, se inlägg 12 april 2024 jag) (SEB hade drygt 63.000 A- aktieägare hos Avanza den 5 juni 2024, EOD)

SHB… Aktiekurser: I januari 2015 låg aktiekursen på 122 kr och det blir en kort uppgång till 140 kr (mars 2015) som följs av en kort nedgång till 92 kr (juli 2016). Det blir en ny uppgång till 136 kr (feb 2017) men sen börjar en lång nedförsbacke. Kursen ligger mest runt eller under 100 kr fram till en kort topp på 125 kr (innan utdelning, mars 2024) men redan några veckor senare är kursen nere på 96 kr (april 2024).

Idag ligger kursen på 98.56 kr (05 maj 2024, EOD) och det är plus 11 % på 1 år, plus 5 % på 3 år och plus 6 % på 5 år.

SHB… Aktieutdelningar:  För 2015 blev utbetald utdelning 9.17 och sedan… 6.00, 5.00, 7.50, 5.50 och 4.40 (2020 !!), 8.52, 5.00, 8.00 och 13.00 (2024).

SHB… Kommentarer…

För den som köpte 1.000 aktier den första januari 2015 (till kursen 122 kr…) så är de senaste årens aktiekurser en besvikelse även om de varit två bra tillfällen till reavinster. De senaste årens nedförsbacke (sen jan 2017) har dock givit bra tillfällen till inköp med låga kurser för att öka på antalet SHB aktier. Om man tycker att ”aktiekurser och värde” är viktigt så är Handelsbanken utveckling så här långt en besvikelse för de flesta aktieägare. Besser är inte intresserad av varken aktiekurser eller värde och har kontinuerligt köpt fler aktier i SHB de senaste åren.

För den som köpte 1.000 aktier den 1 januari 2015 (för cirka 122 tkr…) och därefter behållit dem så har det blivit drygt 72 tkr (59 %) i utdelningar under åren. Även här har man haft tillfälle att köpa fler aktier till (bra…??!!) priser. Det blir också tydligt att SHB själva prioriterar avkastning i form av utdelningar jämfört med att ”stötta aktiekursen”. För Besser har de senaste 3 åren givit drygt 133 tkr i utdelningar. Även om SHB inte är den fina och lönsamma bank som den en gång var så gillar Besser både SHB och bankens utdelningar.

Framtiden för SHB ser lite osäker ut. Banken är inte den välskötta bank som den en gång var och man har inte haft koll på varken kostnader eller lönsamhet de senaste åren, SHB har haft fyra VD´ar de senaste 10 åren som inte lyckats lyfta verksamheten men utdelningarna har ändå behållits höga. Aktiekurserna kommer nog inte att öka de närmaste åren, men antagligen kommer det även i framtiden att bli bra utdelningar. Kanske inte på de nivåer vi haft de senaste tre åren men det blir ändå bra direktavkastning (eller YOC…) på de inköp som görs till låga aktiekurser den närmaste tiden. Besser är försiktigt optimistisk för SHB och kommer att köpa fler aktier de kommande åren (åter igen, till MWL portföljen). (Handelsbanken hade 78.000 A- aktieägare hos Avanza den 5 juni 2024, EOD)

Swedbank… Aktiekurser: I januari 2015 låg a drygt Aktiekursen på 196 kr och det blir en kort uppgång till 221 kr (mars 2015) innan första nedförsbacken slutar på 152 kr (feb 2016). Det blir en mer stabil kursutveckling där kursen ligger över 200 kr (med snitt runt 210 kr) under flera år (från sept 2016 till feb 2019). Men sen blir det en snabb nedgång till 136 kr (april 2019) och den nedgången fortsätter ner till 102 kr (april 2020, Corona). Det blir en halvering av aktiekursen på bara drygt ett år men kursen återhämtar sig snabbt och når 194 kr (okt 2021). Sen blir det två uppgångar till, först från 129 kr (juni 2022) till 214 kr (feb 2023, innan utdelning) och från 164 kr (maj 2023) till 231 kr (innan utdelning, mars 2024). Det vi ser är en volatil aktieutveckling där kurserna för de senaste åren går upp ordentligt inför utdelningarna under mars /april.

Idag ligger kursen på 214.80 (den 05 maj 2024, EOD…) och det är plus 23 % på 1 år, plus 39 % på 3 år och plus 56 % på 5 år.

Swedbank… Aktieutdelningar: För 2015 blev utbetald utdelning 11.35 kr och sedan… 10.70, 13.20, 13.00, 14.20, 0.00 (2020, Corona), 14.55, 11.25, 9.75 och 15.15 (2024).

Swedbank… Kommentarer…

Den som köpte 1.000 aktier i januari 2015 (till kursen 196 kr…) är antagligen besviken på de senaste tio årens kursutveckling när kursen legat runt 210 kr under flera år. Aktiekursen har de senaste 5 åren varit nere på både 102 kr (maj 2020) och 129 kr (juli 2022) men för de som tänker långsiktigt och vill få bra avkastning från utdelningar så har det funnits bra tillfällen. Dock har Swedbanks kursutveckling legat under OMXS30 utvecklingen under i stort sett hela den senaste 5-årsperioden, vilket också säger lite om bolaget. Swedbank är kanske inte Bessers favoritbank (se nedan…) men jag gillar att få ordentliga utdelningar varje år, så Swedbank platsar väl i ”utdelningsportföljen”. Besser kommer att köpa fler aktier i Swedbank framöver (även de till MWL portföljen).

För den som köpte 1.000 aktier den 1 jan 2015 (för 196 tkr…) och sen behållit dem så har det blivit drygt 113 tkr (58 %) i utdelningar. Ganska fantastiskt tycker Besser, speciellt med den kursutveckling vi sett sen juli 2022. För Besser har Swedbank de senaste tre åren givit 125 tkr i utdelningar. Besser har mest köpt Swedbankaktier under de senaste åren, men kommer att köpa fler aktier även under 2025 och framöver.

Framtiden för Swedbank ser ganska ljus ut (om man är aktieägare…!!). Den huvudsakliga anledningen till Swedbanks höga utdelningar (cirka 50 % av vinsten…) är att huvudägarna (mest LO facket och Sosse-nära föreningar* typ Sparbankerna, Folksam och Robur fonder…) behöver utdelningar och kapital för att driva egen verksamhet. Det betyder också att Swedbank antagligen kommer att fortsätta prioritera höga utdelningar framför att stödja aktiekursen eller utveckla den egna verksamheten. (Swedbank har drygt 101,000 A-aktieägare hos Avanza den 5 juni 2024, EOD)

*… Det är också mest ”folkrörelse anknutna” privatpersoner som är kunder i Swedbank. De kunderna betalar bankens tjänster (t.ex fonder, bolån och sparkonton…) med höga avgifter och ger därmed löner och arvoden till ganska många föreningspampar inom facket och ”partiet”. Något som många av Swedbanks kunder kanske inte inser. Men det finns också många ”LO pensionärer och gammelsossar” som är aktieägare i Swedbank och de är glada för utdelningen som varje år kommer in i privatkassan. Swedbank kommer aldrig att dra ner på utdelningarna, bara av den orsaken.

*… Swedbank delar ut drygt 17 miljarder 2024 och av den utdelningen får ”Sparbanksgruppen” drygt 2 miljarder, Folksam drygt 1,2 miljarder och Robur drygt 650 miljoner. Det räcker till ganska många anställda tjänstemän, ombudsmän och utvalda styrelsemedlemmar med höga löner, arvoden och bonusar…

*… Besser har också (av en slump…) koll på Folksam och kan bekräfta att de har höga löner och ännu högre pensionsavsättningar. Swedbanks utdelningar betalar en (stor…) del av dessa…

Disclosure…

Nej, Besser köpte aldrig 1.000 aktier i någon av bankerna i januari 2015. Nystarten på mina aktieinvesteringar under våren 2015 blev bara 800 inköpta aktier på helår och utdelningarna för 2015 blev totalt 1.625 kr. Ganska långt från de senaste årens siffror.

Jag har främst köpt fler bankaktier under de senaste fem åren och ofta passat på att köpa vid dippar i aktiekurserna. Mina GAV-värden för aktiva aktieportföljer är… SEB 95 kr, SHB 99 kr och Swedbank 164 kr. Under de senaste tre åren har det blivit 365 tkr i utdelningar från de tre bankerna. Bara för info…

Utdelningar i framtiden…??

Hur blir bankernas utdelningar 2025 och i framtiden? Det vet vi inte eller hur? Men… ”Man kan alltid gissa” som Besser brukar säga. Så nu blir det några ”kvalificerade gissningar” från Besser…

Bankerna kommer fortfarande att vara ”mycket lönsamma” under första hälften av 2024 och ”hyfsat lönsamma” under andra halvåret så det blir bra utdelningar även under 2025. (SEB 9.50, SHB 10.50 och Swedbank 12.00…??). Men sen blir det mer normala vinster, även om vinsterna också kommer att öka framöver. (För 2026 blir utdelningarna… SEB 8.00, SHB 7.50 och Swedbank 9.50, bara en gissning igen…).

Men gissningar spelar egentligen ingen roll, det som gäller är verkligheten och hur den blir vet vi först om några år. Det som däremot gäller även idag är ”den stora skillnaden mellan ”önsketänkande” och ”realistiska gissningar”. Något att fundera över…

Fullinvesterad…!!

En av anledningarna till att Besser skriver det här inlägget är att jag vill ”kolla i backspegeln” nu när jag är fullinvesterad i min ISK portfölj för de tre bankerna. Det finns idag 6.000 aktier i SHB, 5.000 aktier i SEB och 4.000 aktier i Swedbank. Totalt finns det alltså 15.000 bankaktier som kommer att ge bra utdelningar i framtiden (även om utdelningarna antagligen minskar med cirka 25 till 30 % under 2025 och 2026…).

Men Besser har också (som ni vet ??, se inlägg 12 april 2024…) en ny ”planerad och passiv men ändå påbörjad MWL portfölj” och även där finns de tre bankerna planerade med 500 aktier var. Den portföljen beräknas ta 3 till 4 år innan den blir fullinvesterad. ”Vi får väl se hur det går” säger Besser som vanligt… 😊

Slutsats…

Sett till den höga lönsamhet som de svenska storbankerna har haft under de senaste 10 åren så är det ganska otroligt hur dålig kursutvecklingen varit i jämförelse med de flesta framgångsrika bolag i andra branscher. Min tolkning är att bankerna har prioriterat utdelningar som avkastning till sina aktieägare jämfört med att öka värdet på (investera i…) bolagen eller (med återköp…) stödja ökande aktiekurser.

I början av maj gjorde DI en analys av de svenska storbankerna och konstaterade samma sak som Besser, aktiekurserna ligger still och vinsterna minskar antagligen i framtiden. Slutsatsen från DI blev…När vinsterna minskar bli utdelningar och återköp allt viktigare för bankernas aktieägare.”

Kanske kommer även SHB (och Swedbank…?) att följa SEB och göra återköp av aktier under 2025 för att få upp de låga aktiekurserna. För mig får de gärna låta bli….

Som avslutning kan jag bara konstatera… ”Som fokuserad utdelningsinvesterare gillar Besser låga aktiekurser och höga aktieutdelningar” . ”Något att fundera över…” säger Besser en gång till… 😊

Besser