Det här inlägget inspireras av Per Penning och inlägget om ”skulder som tynger”. Hela inlägget kan läsas här . Inlägget fick mig att köpa och läsa ytterligare en klassiker inom just privatekonomi och investeringar. Regelbundna läsare av den här bloggen vet att Besser har ett gediget bibliotek av investeringsböcker, men det var en klassiker som saknades. Nu är även den inköpt och läst. Mer info om boken kommer nedan men först några tankar om ”kunskap”.

Finansanalys ?

Kunskap och erfarenhet är viktigt för att lyckas med aktieinvesteringar, så långt är nog alla med. Men vilket typ av kunskap behövs bäst och vilken kunskap är viktigast? Många ”yngre akademiker” tror att den som kan mest om finansanalys också är den som lyckas bäst med aktieinvesteringar. Så är det inte!! Det är i många fall tvärt om. Så kallad ”värdeanalys” är bara baserad på siffror och ord i årsredovisningar och kvartalsrapporter. Som jag tidigare skrivit, man kan aldrig lita på det som sägs och skrivs av bolagets styrelse och VD i en årsredovisning.

Årsredovisningen är naturligtvis bara en partsinlaga. Där egenintresset överglänser sanningen och objektiviteten. En VD kommer aldrig att skriva i årsredovisningens ”VD-ord” att han är inkompetent eller har misslyckats och klantat sig om bolaget går dåligt. Det är alltid någon annans fel. Ofta är det ”marknaden” eller ”konkurrenterna” som inte gör som styrelsen och VD vill. Ännu värre är det med ”förhoppningsbolag” där upplägget är ett kriminellt bedrägeri redan från början. (Men de tror alla att framtiden blir bättre, bara aktieägarna betalar in mer kapital som nyemissioner till bolaget…. :-)

Alla tal och siffror i resultaträkningen är lika osäkra. Antingen fixar och trixar man med ”bokslutsdispositioner”. Det finns både lagliga och olagliga bokslutsdispositioner som är nästan omöjliga att upptäcka. Då spelar det ingen roll hur mycket företagsekonomi man läst på universitet och högskolor, det går alltid att fixa och trixa med siffrorna i årsredovisningen så att de ser bra ut.

I teorin är det alltid en revisor som skall kolla att alla siffror stämmer. I verkligheten är revisorn och revisionsbolaget bara konsulter som vill fortsätta att tjäna mer pengar på att ”hjälpa” bolagen att göra fina redovisningar. Ofta är revisionsfirman också konsulter till samma bolag. Det är där de stora inkomsterna kommer in.

Summa summarum. Lita aldrig på att styrelse, VD och revisorer arbetar för alla aktieägares bästa. Styrelsen kan vara inkompetent (Allra), VD vara halvkriminell (Eniro)och revisorn korrumperad (HQ Bank).

Styrelsen utser VD med lön och bonus och revisorn får alltid sina fakturor godkända av VD. Det är alltid bolaget (aktieägarna) som betalar styrelsens arvode, VDs lön och bonus, revisorns räkningar och revisionsbolagets vinster.

Tre klassiker

Det finns mycket att lära av historien. Det är där verkligt relevant kunskap och erfarenheten kommer in i bilden. Det fantastiska är att investeringar och privatekonomi inte är något nytt. Människor har i alla tider försökt tjäna pengar på eget kapital. Problemet är ofta att det saknas just kapital när allt annat är betalt.

Det som är viktigt i aktieinvesteringar är inte den teoretiska kunskapen utan verkliga och praktiska erfarenheter som samlats in över åren. Det är därför man kan lära sig så oerhört mycket om investeringar bara genom att läsa äldre, klassiska böcker i samma ämne.

Det blir en genomgång av tre klassiska böcker som behandlar olika delar av privatekonomi, finansbranschen och investeringar. Tre bra böcker som jag verkligen rekommenderar!!

The Richest Man in Babylon

Det här inlägget blir alltså en kort genomgång av den första av tre klassiska böcker om investeringar. Boken heter ”The Richest Man in Babylon” av George S. Classon och skrevs redan 1926. Den är på 183 sidor och går att köpa på t.ex. bokus.se  för 107.-, klart prisvärd.

Jag köpte boken på rekommendation av Per Penning, och jag måste erkänna att jag var lite skeptisk till upplägget. Det är några få enkla kapitel med berättelser av äldre typ. Historien börjar med 2 goda vänner, en vagnmakare (hantverkare) och en musiker (artist) som båda kämpar på med mycket jobb och god lön, men som aldrig ser någon ljusning i sin privatekonomi. All lön de drar in tar fort slut och det blir aldrig något över.  En ganska vanlig situation även idag för många svenskar. Men det fanns goda råd i Babylon redan för 6000 år sen. Boken är enligt baksidestexten ”a guide to financial understanding” och den levererar fantastiskt bra på den punkten. Här är mer text…

”Money is governed today by the same laws which controlled it when prosperous men thronged the streets of Babylon, six thousand years ago.”

De 183 sidorna är väl värda att läsas på allvar. Några kloka ord om boken….

”Den skrift som jag fortfarande håller högst” Per Penning

”The most inspiring book on wealth ever written”   Pengguin Books

”A wonderful, refreshing read for even the most experienced investor..”  Los Angeles Times

(Besser, som nog får räknas in i den kategorin… 🙂 kan inte annat än att hålla med.)

Varför behövs pengar?

Det är inte den som har mest pengar (eller högst lön..) som lever det rikaste livet. Men ett eget kapital ger en ekonomisk frihet som ger människor fler möjligheter att välja sitt eget liv. Boken är mycket tydlig på den punkten. Med kapital och inkomster kommer också eget ansvar, både för sig själv, sin familj och sin omgivning. Det beskriv ganska väl i alla kapitel.

Vad kan vi lära oss?

Den första lärdomen är ”A part of all you earn is yours to keep”. Betala alltid till dig själv först. Minst 10% av vad du tjänar skall gå till eget sparande. Efter ett år har du då mer än en hel (beskattad..) månadslön. Regelbundet sparande (och kunskap… :- ) )är grundläggande för alla aktieinvesteringar.

Det andra vi lär oss är ”Seven curses for a lean purse”.  Hur man börjar från noll och bygger upp en ”välskött privatekonomi”.  Ganska enkelt, men det krävs också tålamod och självdisciplin.

Det tredje vi lär oss är ” Men of action are favored by The Goodess of Good Luck”. Att förstå vad som händer och gripa tillfället i flykten. Det gäller att vet vad man vill och kunna ta vara på tillfället när det väl kommer. Det krävs både kunskap och erfarenhet. Om man väntar eller tvekar så försvinner chansen eller så är det någon annan som tar den.

Ett kapitel heter ”The five laws of gold”. Det är fem ganska enkla investeringsregler för att bli ”rik och få guld”. Jag översätter och tolkar dem till investeringsregler för aktieinvesteringar. Här är fem enkla sanningar…

1)Spara regelbundet, minst 10% av din lön varje månad, till ett eget investeringskapital. 2) Gör kloka investeringar så att kapitalet ökar över tiden. 3) Investeringar skyddas av den som är försiktig och som har både kunskap och erfarenhet. 4) Investeringar försvinner för den som inte vet vad han gör eller inte lyssnar på kloka råd (från t.ex. Besser… :-) ) 5) Investeringar försvinner för den som är girig, lyssnar på bedragare eller saknar egen erfarenhet.

Några andra kloka ord…. Om investeringar: ”Better a Little Caution Than a Great Regret”. Om personlig säkerhet: ”We Cannot Afford to Be Without Adequate Protection”. Om handlingskraft: ”Where The Determination Is, The Way Can Be found”

Det finns mycket mer att läsa i boken, inte bara om ”finansiella investeringar”, utan om hur man bör leva ”ett rikt liv”. Boken är mycket bättre än man kan tro. Läs den med eftertanke.

Nästa inlägg

Nästa inlägg blir bok nummer två. Den heter ”Where Are the Customers Yachts?” från 1940. Boken är skriven med stor humor och beskriver varför vi bör undvika fällorna i finansbranschen om vi vill göra framgångsrika aktieinvesteringar.  Grundtanken är att det är bättre att vara långsiktig och lita på sig själv i stället för att bli lurad av finansbranschen.

Slutsats

Det är inte så svårt att skaffa sig en ”välskött privatekonomi” . Alla de fundamentala delarna finns med i den här boken. Det är bara att läsa, lära och genomföra.

Enligt boken bör man även vara försiktig med skuldsättning. Även hemma i Sverige måste man (oftast…) betala tillbaka det man låna även om räntan just nu är låg. Ett av Bessers favoritordspråk har samma mening…

”Compound interest, he who understands it earns it, he who don´t pays it”  Albert Einstein

Boken kanske är lite annorlunda, det är många äldre engelska termer med ålderdomlig meningsuppbyggnad, typ bibeltext, men man vänjer sig.  Läs den själva med eftertanke, det är den värd.

Besser