Besser kommer att avslöja en liten hemlighet (??) igen, men först lite info om ISK som kan vara bra att känna till.

Ni som följer den här bloggen vet att Besser skriver ett nytt inlägg var annan vecka, oftast på fredag morgon. Men nu är det bara en vecka sen sist, så vad har hänt? Besser skall resa bort dit det inte finns något internet (men mycket sol och fri horisont…)och då blir det ett inlägg även innan nästa fredag. Nästa inlägg kommer fredag den 21 december. Då blir det som vanligt fler kloka ord och goda råd… 🙂

ISK skatten 2019

Vi får en ny skattesats på ISK konto för 2019. Skatten på ISK för kommande år bestäms av värdet på slr (statslåneräntan) den sista fredagen i november året innan (fredag 30/11 för 2018). Värdet på slr var igår 0.51 % (och medelvärdet för 2018 är 0.47 % hitintills) vilket gör att skattesatsen för varje kvartals kapitalunderlag under 2019 blir: (0,51 % + 1,00 %) x 0,25 x 30 % = 0,11325 %. För 2018 var motsvarande värde 0, 11175 % vilket betyder en skatteökning på 1.3 %. Inte så farligt, kunde varit värre…. 🙂

Att ha sin aktieportfölj på ISK konto kommer att löna sig även 2019. Om vi räknar på en årlig avkastning från utdelningar på lågt räknat 5 % och en ISK skatt på 0,453 % (1.51 % x 0.30 %) så ser vi att skatten blir runt 10 % av avkastningen (9,06 %) i stället för 30 % skatt på inkomst av kapital som är den vanliga kapitalskatten. Läs även vad Claes Hemberg skrev om ISK redan 2015 här nedan….

Hemligheten…

En av mina favoriter i finansbranschen är Claes Hemberg, f.d. Avanza. Numera behöver Claes inte jobba på Avanza längre, han har en aktieportfölj som försörjer honom mer än väl. Claes är idag oberoende konsult, men jag gissar att han mest hanterar sin egen aktieportfölj på dryga 25 miljoner.

Om vi räknar lite med samma låga siffror som ovan så ser vi att Claes får ut minst 1,125 miljoner netto efter skatt bara under 2019 från sin aktieportfölj. Antagligen får han ut ännu mer. Om man jämför med inkomst som vanlig lön så krävs en månadslön på drygt 210.000.- för att få samma netto. Ganska bra gjort av en enkel journalist och bankman på Avanza… 🙂

Det var en av hans krönikor från november 2015 som blev lite av en ögonöppnare och jag gjorde ett inlägg på samma tema i september förra året. Rubriken var….

”De rikas hemlighet…”

Jag gissar att Claes numera själv följer de kloka råd han gav redan 2015. Här avslöjar Claes Hemberg hemligheten en gång till. Läs & Lär… som Besser brukar säga   🙂

”De rikas hemlighet… Ja, den kallas så ibland. Och tyvärr stämmer det. Metoden är inte svår att inse eller förstå. Den fäster bara inte på vanliga sparare tycks det. Än så länge. Låt mig försöka igen:
Det finns närmast säker avkastning att hämta på börsen. Direkt i handen. Det gäller utdelare.

Många rika har bara sådana aktier. Och dessa aktier är särskilt intressanta så här års. Själv köpte jag Telia senast. Några förebilder är här Aktiestinsen, Buffett och Szombatfalvy.

Det är dessutom två enkla steg för att hitta rätt:

Steg 1) Undvik heta bolag! 

Många nya aktieköpare vill ha snabba heta växande papper. Raketer som +213% låter ju imponerande. Där syns ju vinsten varje sekund.

De med stora pengar tänker tvärt om. De söker närmast säkra vinsterna som de lönsamma bolagen delar ut till sina aktieägare varje år. Det blir snabbt stora pengar.

Att spara på börsen förknippar proffsen inte i första hand med högre aktiepriser. Det är för osäkert. Proffsen vill se den säkra avkastningen i handen.

Steg 2) Välj stabila avkastare!

Det finns bolag som varje år oavsett börsen närmast garanterar samma kronor till dig i handen. Ja, många sparare har samtidigt lite grand missa den ”stabila avkastningen” som finns i flera bolag.

Rika svenskar har mycket pengar här. Det prioriterar bolag som har stabila eller växande utdelningar. Här kan vi år efter år vänta oss 4-7 % i handen. Du får pengarna i april varje år. Och har du aktierna på ISK-konto får du dessutom skattefritt.

Du behöver nu inte alls vara lika orolig för att börsen ska gå ned, eftersom utdelningen är satt i kronor. Du får säg 7 kr per år från en viss aktie. Alltså spelar det mindre roll om den kostar 100 eller 90 om ett år. Eftersom det är utdelningen per aktie de är ut efter. Den är avkastningen de fokuserar på.

Sedan ska de ha kvar aktien i många år, så dagspriset är de inte så intresserade av, utan de 7 kronorna är grejen. Har du köpt aktien för 100 kr där du får 7 % utdelning och kursen stiger. Så har du alltjämt 7% i utdelning på ditt insatta kapital! Samma sak om kursen faller. Förutsägbarhet är nyckeln (om vi nu väljer just stabila bolag med stabil utdelning).

Och rätt konto är förstås ISK-kontot. Där får du ju utdelningarna skattefritt på kontot. Ett drömkonto för en utdelningssparare.

Sammanfattning

Ska du ta detta budord på riktigt allvar, behöver du minst 4-5 olika utdelare i lite olika branscher så blir du extra tålig. I min Folkaktieportfölj hittar du både Unibet, H&M, Telia, Scandi med några 2-7 % i utdelning.

De sparare som väljer utdelare som taktik har plötsligt vänt ut och in på en vanlig bild av sparare på börsen. För utdelnings-investerare blir börsen inte någon ojämn aktiekurs i första hand, nej de kan smått strunta i den. Utan för utdelnings-ägaren är aktiekursen bara närmast en bonus.

När är det köpdags? Särskilt så här års är bolagen med bra utdelning extra intressanta. För utdelningen är nu mindre än ett halvår bort, vilket brukar märkas i aktiekursen närmaste månaderna. Aktier med bra utdelning brukar därför gå extra bra under vinterhalvåret. Så ska du välja dem, kan det vara bra köptid nu.

Bolagen som har bra utdelningar är bland andra byggbolagen, telekom, it-konsulter, Astra, Atlas men också H&M… H&M har också en genuin tillväxt i sina butiker. Inte konstigt att den är aktien med flesta nya aktieägare senaste året. Bankerna är jag däremot försiktig med. Så många nya regler stormar mot dem att de riskerar att tappa rejält.

Och självklart alltsammans på ett ISK-konto.”

Hur gör Besser?

Ja, det finns många likheter ovan med hur Besser ser på aktieinvesteringar.  Om vi tar punkterna i ordning så blir det följande kommentarer….

Avkastning på aktier kan fås på många olika sätt. 90 % av alla svenska aktiesparare tror på ”snabb värdestegring” och köper aktier i ”förhoppningsbolag” . Tyvärr blir de flesta besvikna när aktiekursen i stället går neråt och det behövs löpande nyemissioner med mer kapital för att täcka bolagets alla förluster.

Besser har bara fyra enkla krav på avkastningen från sina aktier. Avkastningen skall vara Realiserad (pengar i handen), Regelbunden (utbetalas varje år), Passiv (ingen egen aktivitet) och Riskbegränsad (aldrig minska i värde).  Svaret på de fyra kravet är en stor och diversifierad aktieportfölj med utdelningsaktier. Svårare är det inte… 🙂

Val av aktier till aktieportföljen kan man göra på olika sätt. 46 % av alla svenska aktiesparare har bara aktier i ett enda bolag. Ofta har man gått ”all in” på en IPO i något mindre bolag med ”billiga aktier”. Då är det tänkt att bolaget skall göra fantastiska vinster någon gång i framtiden. Men det finns också många äldre aktiesparare (c:a 400.000 aktieägare) som sitter fast med förluster från sitt enda innehav i Telia (från IPO i juni år 2000).

Besser har några enkla krav på sina aktier. Jag köper bara aktier i ”Stora, Stabila och Lönsamma” bolag. Gärna bolag med ”Långsiktiga huvudägare” och en ”Stark balansräkning”. Det finns massor av bolag på OMXS LC som alla uppfyller mina krav. Då är det ingen svårighet att få ihop en stor, diversifierad och riskbegränsad aktieportfölj.

Inköp av akter till aktieportföljen kan man också göra på flera olika sätt. Det vanligaste är att man går in med hela investeringskapitalet på en gång. Antingen man fått en oväntad större eller mindre summa pengar från arv, spelvinst eller någon försäljning så vill man satsa stort redan från början.  Utan kunskap och erfarenhet köper man aktier i ett (oftast bara ett…) bolag som man tror skall öka i värde framöver.

Besser bygger upp sitt investeringskapital genom regelbundet sparande. När man fått ihop en lagom kapital så köper man regelbundet aktier varje kvartal eller varje månad beroende på kapitalstorlek. Självklart sprider man sina inköp i en diversifierad aktieportfölj. Men det kan också vara bra att spara lite av investeringskapitalet för att ha till reserv när börsen går ner och ”bra bolag blir billiga”… 🙂

Slutsats…

Det finns många sätt att bli framgångsrik med aktier. Men några investeringsstrategier är mer framgångsrika än andra. Utdelningsaktier från stora, stabila och lönsamma bolag är en effektiv och framgångsrik investeringsstrategi. Den enklaste vägen är få en bra avkastning på aktier är att följa Claes Hembergs råd i ”De rikas hemlighet”.

Även Besser satsar på utdelningsaktier. Kanske med lite mer detaljerade krav på både avkastning, aktieportfölj och inköp av aktier. Det är inte heller någon svår och komplex metod, det är istället en både enkelt och effektiv aktiestrategi .

Besser

Advertisements