Besser är som ni vet (??) intresserad av alla typer av aktier, bolag och investeringar, även ”förhoppningsbolag”. Själv skulle jag dock aldrig investera, spekulera, handla eller köpa aktier i den typen av bolag.

Men att studera vad som kan hända (gissningar…) och vad som sen också händer i verkligheten (fakta…) är grundläggande för att få mer kunskap och framför allt få mer erfarenhet i alla sammanhang. Det gäller speciellt för ”Aktier och Investeringar” där man med sitt aktiesparande riskerar att förlora både 1) avkastning och 2) kapital.

Att se hur gissningar (osäker framtid…) korrelerar mot fakta (dvs utfall i verkligheten…) ger förhoppningsvis erfarenheter som gör att framtida ”gissningar” blir mer relevanta, dvs man gör säkrare och bättre förutsägelser om vad som kan (och kommer att…) hända i framtiden.

Framtiden…??

Den grundläggande tanken när det gäller aktieinvesteringar och urval av aktier är trots allt att gissa vad som händer med bolaget och aktien i framtiden. Det spelar ingen roll vilken typ av avkastning man vill få ut av sina aktieinvesteringar (dvs Värdeökning, Reavinster eller Aktieutdelningar…), man vet aldrig vad som händer med bolag och aktier i framtiden.

Just därför är ”gissningar” så viktiga för att bli framgångsrik med aktier och investeringar. Och för att bli duktig på att ”gissa vad som händer i framtiden” behövs både analys, kunskap och erfarenhet. Men som tur är behövs det inte alltid egen erfarenhet, man kan också lära sig mycket av andra. (Som att läsa inlägg i den här bloggen… 😊 ). Eller som Jack Bogle uttryckte det…

” Learn every day, but especially from the experiences of others. It´s cheaper” (John C Bogle (1929 – 2019), Vanguard Group, favorit i repris av Besser…)

Så… Vad kan vi lära oss av Viaplay? Besser går kort igenom vad som hände med bolaget under de senaste åren…

Varning: Innehållet i det här inlägget kan upplevas som obehagligt för känsliga bloggläsare. Besser rekommenderar att ni hoppar över den här texten om ni äger (ägde…) aktier i Viaplay. Nu är ni varnade… 😊

Viaplays historia…

Viaplag Group AB (tidigare NENT Group AB) bildades 1 juli 2018 när MTG avknoppade TV- och studiodelen till ett eget bolag. Viaplay börsnoterades den 28 mars 2019 på OMXS Large Cap till IPO kursen 228 kr och påbörjade 2020 en internationell expansion. Bolaget bytte namn från NENT till Viaplay den 18 maj 2022

Idag består Viaplay av stremingtjänster, reklamfinansierad TV och radio, betal TV kanaler och produktionsbolaget Viaplay Studios. Viaplay är främst ett svenskt eller nordiskt mediabolag och det finns både lokala och större internationella konkurrenter.

Några lokala exempel är TV4 Media, C More och SvT men också internationella jättar som Netflix, HBO Nordic, Disney och Discovery. En mycket tuff marknad med flera stora och starka konkurrenter.

Problemen började när Viaplay våren 2020 beslutade att de skulle konkurrera med Netflix, HBO och andra streamingbolag med en internationell expansion. Viaplay expanderade till flera nya länder utanför Norden och skrev under 2020 på flera uppblåsta och överprisade sportkontrakt med kända sportligor.

Det började gå utför redan under hösten 2022, och i juni 2023 (i samband med Q1 rapporten…) kommer en ny VD in som skall reda upp problemen. Lite senare får man också en ny styrelseordförande, men Viaplay har redan för många och allvarliga svagheter. Den stora smällen kommer med Q3 rapporten fredagen den 1 december 2023 när hela korthuset rasar.

Kommentarer i media den 1 december 2023…

Efter att Q3 rapporten offentliggjorts på morgonen den 1 december (runt 07.00 i god tid innan börsen öppnade 09.00…) blev det många kommentarer i media under dagen. Här kommer några av dem…

Grunden till problemen var kända… ”Viaplay har 38 miljarder i fasta rättighetskostnader – i avtal skrivna i dollar och euro”… Får man då dessutom vikande intäkter blir det kärvt att driva bolaget framåt.

”Viaplay kollapsar idag på börsen efter nyheten att de ämnar ta in 4 mdr kr i en blandning av riktad nyemission och företrädare.”

Nytt kapital behövs och de två nyemissionernas villkor blir kända… ” Teckningskursen i båda emissionerna är 1 kr per aktie.”…  Viaplays slutkurs på OMXS fredag den 1 december blir 6.06 kr.

Viaplay vill även… ” skriva ned skulder motsvarande 2 miljarder kronor, varav 0,5 miljarder ska konverteras till aktier.”

Viaplay planerar också att… ”ändra och förlänga bank- och obligationsåtaganden om totalt 14,6 miljarder kronor.”

Men Afv skriver också… ”om emissionen inte fulltecknas eller om Viaplay inte lyckas säkra annan finansiering kan det bli fråga om en framtida insolvens.”…  Dvs bolaget riskerar att gå i konkurs.

Aktiekursen rasade och under fredagen 1 december betalades B-aktien från min 4.92 till max 6.25 med en slutkurs på 6.06 kr

Viaplays aktieägare…

Det är alltid intressant att kolla på antal och utveckling av antalet aktieägare, speciellt för bolag som har förhoppningar om en framtida stor och snabb expansion. Där blir ofta expansionen, både genom egen utveckling och expansion genom förvärv, viktigare än lönsamheten. Den grundläggande tanken är att lönsamheten och vinster (automatiskt…??) kommer lite senare när omsättningen har ökat ordentligt.

Det här betyder också att den typen av bolag får många nya aktieägare som gärna vill vara med på den resan när (eller helst innan…) både omsättning och vinster ökar som förhoppningsvis också ökar värdet på bolagets aktier.

Här kommer lite info från de två senaste årsredovisningarna…

Den 1 januari 2022 hade Viaplay totalt 50.731 aktieägare varav de 10 största stod för 49 % av antalet aktier och 48 % av rösterna. 80 % av aktierna ägdes av fonder och finansbolag och bara cirka 9 % av privatpersoner. Det betyder att det då fanns cirka 4.600 privata aktieägare.

Den 1 januari 2023 hade Viaplay totalt 48.800 aktieägare varav de 10 största stod för 52 % av antalet aktier och 51 % av rösterna. Cirka 82 % av aktierna ägdes av fonder och finansbolag och cirka 10 % av privatpersoner. Det betyder att det då fanns cirka 4.900 privata aktieägare. (en ökning med 6.5 %)

Notera att totala antalet aktieägare minskade med 2.000 aktieägare (vilka aktieägare…?) men att antalet privata aktieägare ökade med 300. Det fanns tydligen cirka 2.300 (kloka…!!) aktieägare som hoppade av redan under 2022 när de första varningstecknen visade sig.

Vi vet inte vilka de 2.300 aktieägarna var, men Besser gissar att det var både privata och institutionella aktieägare som lämnade bolaget och hellre tog en snabb förlust (kusen mer än halverades under 2022…) när de valde att lämna Viaplay under 2022.

Om vi ser på den senaste kvartalsrapporten (från fredag 1 dec 2023…) så anges inga värden för antalet aktieägare så vi kan gissa att det idag (torsdag 14 dec 2023…) finns många, många fler privata aktieägare. Det totala antalet privata aktieägare har ökat ordentligt under 2023 men vi vet inte exakt hur mycket. Det officiella svaret får vi först i Viaplays årsredovisning i början av (mars…??) 2024.

(Ägardata kan man också få från ”Holdings” men de data har Besser tyvärr inte tillgång till.)

Nätmäklare…

Men lite mer info om antalet aktieägare kan man få från de två stora nätmäklarna Avanza och Nordnet. Båda nätmäklarna redovisar på daglig basis antalet aktieägare de har för varje aktie och bolag. Då får vi också några andra (annorlunda…!!) och mer aktuella siffror. Notera att alla andra aktieägare som är registrerade hos svenska banker eller andra aktiemäklare inte finns med i den här beräkningen…

Avanza hade lördagen den 2 december 2023… 19.231 ägare av B-aktien och 1.151 ägare av A-aktien. Totalt 20.382 aktieägare i Viaplay.

Nordnet hade lördagen den 2 december 20236.712 ägare av B-aktier och 270 ägare av A-aktier. Totalt 6.982 aktieägare i Viaplay.

Det blir 27.364 aktieägare i Viaplay bara hos de två nätmäklarna (efter att all handel slutförts 17.30 fredag den 1 december…).

Om vi gissar att 1) alla aktieägare av A-aktier också äger B-aktier (bara B-aktier räknas), att 2) cirka 2 % av Avanza´s och Nordnet´s kunder är företag (98 % är privatpersoner) och att 3) inga av Viaplay aktieägare har aktier hos både Avanza och Nordnet (ömsesidigt uteslutande…) så medför det att…

Det fanns cirka 18.800 privata aktieägare i Viaplay hos Avanza och 6.500 hos Nordnet. Totalt blir det drygt 25.000 privata aktieägare kvar hos de två nätmäklarna i början av december 2023.

Viaplays aktiekurs…

Det som naturligtvis också är intressant är hur Viaplays aktiekurs utvecklats de senaste två åren.

Vi börjar den 1 januari 2022 (med 4.600 privata aktieägare). Då låg kursen (på B-aktien…) på 463 kr. Under hela 2022 så går aktiekursen något ostadigt och ojämnt neråt till 198 kr den 30 december 2022. Det blir minus 57 % under ett år (2022).

Den 1 januari 2023 (med 4.900 privata aktieägare) börjar alltså med en aktiekurs på 198 kr. Aktiekursen håller sig mellan 200 kr och 284 kr med ett snitt runt 250 kr under första delen av 2023 och når fredagen den 2 juni den 225 kr.

Men sen blir det ett oväntat fall, onsdag den 5 juni går kursen ner till 65.60 kr. Det blir minus drygt 70 % på bara 3 dagar. Kursen fortsätter neråt under resten av sommaren och hösten och når 35.20 kr onsdagen den 11 oktober. Det blir minus drygt 46 % på 4 månader.

Besser gissar att det under våren, sommaren och hösten 2023 kommer allt fler nya aktieägare till Viaplay. Det är naturligtvis lockande att under våren köpa aktier för runt 250 kr när kursen bara drygt ett år tidigare låg över 400 kr. Det var många som då ansåg att det var ”rea på Viaplayaktier”.

Men det finns också många som väntar på ännu lägre aktiekurser. När aktiekursen går från 65 kr i början av juni till 35 kr i början av oktober så är det ännu fler ”aktieinvesterare” som hoppar på tåget och vill göra vinster som aktieägare i Viaplay. Då har man gjort ”ett riktigt klipp” när man kan köpa aktier för runt 50 kr som innan sommaren kostade över 200 kr.

Det kommer allt fler nya aktieägare även under oktober och november, och då kan man köpa aktier från 36 kr (måndag 2 oktober) till 26 kr (torsdag 30 november). Det är många ”aktieintresserade Avanza- och Nordnet-kunder” som chansar och gör inköp av nya och fler aktier i Viaplay till kurser runt 30 kr.

Att köpa aktier i ett spännande mediabolag när aktiekursen ligger på botten kommer att ge fantastiska vinster i framtiden”. En självklar sanning enligt många Avanza- och Nordnet-kunder

Fredag den 1 december rasar aktiekursen ytterligare 76 % och fredagens slutkurs blir 6.06 kr. Då finns det drygt 25.000 privata aktieägare i Viaplay bara hos Avanza och Nordnet där många (de flesta, drygt 20.000…) köpt aktier under 2023 till aktiekurser mellan 225 kr och 25 kr.

Det är ganska fantastiskt hur snabbt aktiekursen förändrats för Viaplay. Den 1 januari 2022 låg kursen på 463 kr och 1 december 2023 låg kursen på 6.06 kr. Det blir minus 98.7 % på mindre än 2 år. Att det här kan hända för ett stort bolag på OMXS Large Cap är verkligen något att fundera över tycker Besser.

Turn around…??

Vad händer med Viaplays aktiekurs i framtiden? Det vet vi inte eller hur? Idag (14 december 2023…) är slutkursen 6.15 kr och det ser inte så ljust ut för framtiden. Den senaste tiden mellan 1 till 14 december har kursen legat mellan 4.81 kr och 8.89 kr. Det är nog bara ”riktiga optimister” (eller aktiespekulerare som saknar kunskap och erfarenhet…) som köper aktier mellan 5 till 8 kr när det blir en ordentlig utspädning i Viaplays nyemission i januari 2024.(se nedan)

Kanske kan aktiekursen för Viaplay bli ett ”turn arond case” men det är nog inte troligt för befintliga aktier med tanke på de problem som finns. Det blir antagligen mer som ett ”SAS case” där nytt kapital och nya ”emissionsaktier” tar över värdet från befintliga aktieägare och aktier.

Det vi kan lära av Warren Buffett är… “Turn arounds seldom turn” (favorit i repris…).

”Vi vet inget om framtiden så vi får väl se hur det går” säger Besser som vanligt, men Besser gissar att Viaplay blir en dyster historia för de flesta av dagens drygt 25.000 privata aktieägare.

Aktiefonder…

Men det fanns (finns…!!) naturligtvis många fler svenska privatpersoner som äger fondandelar i fonder som också investerat i Viaplay. Bland de 10 största ägarna 1 januari 2023 fanns tre svenska banker med egna fonder och ett försäkringsbolag med privata livförsäkringar. De är…

Nordea med 6.9 % av antalet aktier (5.39 miljoner aktier), Handelsbanken med 6.5 % (5.08 milj), Swedbank med 5.7 % (4.90 milj) och Skandia Liv med 2.2 % (1.85 milj).

Det betyder att det också finns ganska många svenskar (dvs okänt antal, drygt miljonen…??) som äger fondandelar i de tre bankernas fonder som tillsammans omfattar 15 miljoner 370 tusen aktier (15.370.000 aktier…!!).

Vilka aktiekurser bankerna och fonderna köpte de drygt 15 miljoner aktier för vet vi inte, men Besser gissar att de flesta köptes vid IPO den 28 mars 2019 till en kurs av 228 kr. Under resten av 2019 låg kursen mellan 214 kr och 302 kr (31 december 2019). Under ”Coronaåret” 2020 så varierade kursen mellan 192 kr (19 mars, ”Coronadippen”) till 481 kr (31 december 2020)

Det betyder också att svenska fondandelsägare i de tre bankernas (bland-, index- och aktiva aktie- -…) fonder äger 19.1 % av Viasats aktier. Hur fördelningen av bankernas aktieägande ser ut 1 januari 2024 får vi vänta på några månader innan vi vet något om det, men det spelar ingen roll. Det som räknas är hur många aktier bankernas fonder ägde den 1 december men det skiljer sig antagligen inte så mycket från 1 januari 2023. Hur som helst, något att fundera över…

Hur mycket har de tre bankernas fonder (med bara 19.1 % av aktierna…) betalt för drygt 15 miljoner Viaplay aktier? Det vet vi inte heller men Besser gissar (dvs ”antar”…) att snittkursen låg runt 230 kr för de flesta inköp under 2019 och 2020. En enkel multiplikation ger svaret… drygt 3.5 miljarder.

Det blir ganska mycket pengar som förlorats för de ”pensions- och fondsparare” som köpte fonder i Nordea, Handelsbanken och Swedbank. Något att också fundera på…

Ni som lämnar över ert spar- och pensionskapital till aktiefonder i banker och fondbolag och som tror att ”smarta fondförvaltare” bara gör smarta och kloka aktieinvesteringar får nog tänka om. ”Tänk till en gång till” som Besser brukar säga… 😊

Ett av fondbolagen…

Det finns självklart flera (mindre…) fondbolag som också äger (ägde…) aktier i Viaplay och först ut bland fondbolagen att hoppa av var Lannebo Fonder som den 4 december meddelade att man sålt hela sitt innehav på 4 miljoner aktier den 1 december.

Till vilken aktiekurs sålde man sina aktier?

Det anger inte Lannebo Fonder (kanske lite pinsamt…?) men Besser kan meddela att högsta kurs för Viaplay den dagen var 6.25 kr. Det blir en summa intäkt på max 25 miljoner kr

Till vilken aktiekurs köpte man sina aktier?

Det anger inte Lannebo Fonder heller. Men Besser kan berätta att… redan 1 januari 2020 ägde Lannebo 1.89 miljoner aktier med en gissad inköpskurs på 228 kr. (Som också var IPO kursen, absolut lägsta aktiekurs 2019 var 214 kr). Det blir en summa på cirka 430 miljoner kr.

Men Lannebo Fonder fortsatte att köpa och sälja fler Viaplay aktier under de närmaste åren. Till vilken aktiekurs köpte man de övriga 2.11 miljoner aktierna (för att få totalt 4 miljoner aktier)?

Inte heller det vet vi något om men Besser gissar att Lannebo under våren fram till 1 juni 2023 gick in och köpte allt fler aktier till kurser runt 250 kr. (Snittkurs våren 2023 var runt 250 kr och maxkurs var 284 kr.). Det blir en summa på cirka 525 miljoner kr.

Det betyder att Lannebo köpte Viaplay aktier för cirka 950 miljoner och se sålde dem lite senare för max 25 miljoner. Det blir en förlust på 925 miljoner bara för ett av (de mindre…!!) fondbolagen.

Vem betalar för den smällen? Det blir alla fondsparare som får ta den förlusten, men fondavgifterna till fondbolaget får man fortsätta att betala ändå. Bolaget Lannebo Fonder AB, med alla fondförvaltare, företagsledning med VD och styrelse kommer inte att förlora några löner, arvoden eller egna pengar på dåliga aktieaffärer. Något att fundera på för alla fondsparare….

Vilka är då Lannebo Fonder… ??

Så här beskriver Lannebo Fonder sig själva på sin hemsida med rubriken… ”Lannebo Fonder – Fonder för framgångsrikt sparande” och sen… ”Lannebos fonder förvaltas av erfarna team som aktivt väljer ut och följer upp investeringarna”.

Vidare… ”Vårt mål är att skapa värde genom att vara en aktiv ägare som får dina investeringar att växa genom att hjälpa företagen vi investerar i att lyckas.” och mera ” För oss handlar investeringar om att ta ansvar för ditt sparande och en hållbar framtid.

Något att fundera över om man vill ha ett ”framgångsrikt sparande” där ”erfarna team” i ett mindre fondbolag ”aktivt väljer ut” investeringar, bolag och aktier. Fonder som vill ” hjälpa företagen vi investerar i att lyckas” och ” ta ansvar för ditt sparande”.

Det vi kan lära oss här är att Lannebo Fonder mest är ”mycket snack och lite verkstad” och att man inte skall tro på allt man ser, hör och läser, speciellt inte inom finansbranschen…

Egna aktier vs. Aktiefonder…

Här är också en av anledningarna att både blandfonder, indexfonder och aktiva fonder (med höga fondavgifter…) i de flesta fall presterar sämre än en egen (stabil och riskbegränsad…) aktieportfölj (med utdelningsaktier…).

Besser menar att med en egen riskbegränsad aktieportfölj (”koncentrerad aktiefond”…) kan man undvika alla förhoppningsbolag (typ SBB, SAS och Viaplay m.fl…) som finns med i både indexfonder och de flesta ”aktiva aktiefonder” (som i verkligheten mest är ”dolda indexfonder”…).

Notera också att de här tre ”förhoppningsbolagen” inte är några udda och obetydliga småbolag, de är alla stora och etablerade bolag som är noterade på börsens stora lista (OMXS Large Cap) och som finns i många fler (pensions-…) fonder än bara fonderna från de tre bankerna ovan. Något att fundera över igen

Eftersnack…

Det blev en vecka med eftertanke för många som både trodde på Viaplay och som köpt aktier i bolaget. En av de som ”tänkt till” var Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson som den 8 december publicerade en krönika i tidningen. Där skriver han bl.a.

Viaplays styrelse försöker smita men de måste hållas ansvariga för miljardkatastrofen de förorsakat. Om styrelsen går vidare med den föreslagna riktade emissionen så bör de nekas ansvarsfrihet och stämmas på allt de äger och har. Skadan för aktieägarna motsvarar lågt räknat 21 kr per aktie, motsvarande cirka 1,7 miljarder kronor.”

Besser har svårt att förstå resonemanget. Det var ingen som tvingade någon att köpa aktier i Viaplay. Det var något som varje aktieägare valde att göra helt på egen hand och då har man också ett eget ansvar för sina inköp. Det tycker i alla fall Besser.

Kanske var det några av aktieägarna som trodde på den analys som Affärsvärlden skrev om Viaplay (Nent…) redan den 25 september 2020…

Sett i backspegeln var tråkstämpeln lite oförtjänt. Nent har på ett förtjänstfullt sätt antagit utmaningen om att gå från ett reklamfinansierat och traditionellt TV-hus till att bli en modern streamingaktör. Även om abonnemangsintäkter från tredjepartsförsäljning är störst så växer andelen intäkter från streamingtjänsten Viaplay”

Vi kan också konstatera att det fanns många aktieinvesterare som valde att inte köpa aktier i Viaplay. Två av dem var t.ex. Jacob Wallenberg (med Investor…) och Fredrik Lundberg (med Industrivärlden…). Vi vet inte varför de valde att inte köpa aktier i Viaplay, men vi kan gissa… 😊

Besser köpte inte heller några aktier i Viaplay. Jag har inte samma kunskap, erfarenhet eller resurser som de här två investerarna, men om Viaplays aktier inte platsar i varken Investor eller Industrivärden så är det en ”liten varningsklocka” tycker Besser.

Det hela mynnar ut i vad man skall tro på när det gäller aktier och investeringar. Skall man tro på floskler i fondbolagens egna annonser, dålig och slapp bolagsanalys i media eller på investmentbolag med bevisade resultat sen många år? För Besser är svaret självklart.

Utspädningen…

En av Bessers käpphästar är att man skall undvika nyemissioner, oftast är det bara att ”kasta pengarna i sjön” (”throw good money after bad…”). När det gäller Viaplay blir det 98 % utspädning av nuvarande aktieägares aktievärde genom en ganska ”smart lösning” av Viaplays styrelse.

Det blir dels 1) en riktad nyemission till två större aktieägare (Canal+ och PPF) på 3.1 miljarder, dels 2) en skuldkonverteringsemission där skulder konverteras till aktier och dels 3) en företrädesemission870 miljoner (till tuffa villkor och emissionskurs 1.00 kr…) för resten av aktieägarna. Det blir bara 2 % kvar av dagens aktievärde.

Styrelsen hotar också med att om inte ”alla andra aktieägare” går in med mer kapital fullt ut (dvs de 870 miljonerna…) så avbryts ”hela räddningsaktionen” (dvs även den riktade nyemissionen och skuldkonverteringsemissionen…) och bolaget riskerar då att gå i konkurs. Det betyder i så fall att alla dagens aktier blir i det närmaste helt värdelösa. Ingen positiv valsituation för Viaplays aktieägare.

Framtiden…

Viaplay är ett typiskt förhoppningsbolag där framtida vinster skulle komma från reklam och dyra streaming abonnemang baserade på extremt dyra, lånefinansierade sporträttigheter och egna film- och serieproduktioner för streaming och TV kanaler. Framtida intäkter var mycket osäkra men planerade kostnader var höga och fasta med både kontrakterade sporträttigheter och påbörjade egna filmer och TV serier.

”Viaplay har idag 38 miljarder i fasta rättighetskostnader – i avtal skrivna i dollar och euro” som en person med insyn noterade.

Att satsa på framtiden är helt OK enligt Besser (det gör även Investor och Industrivärlden… 😊 ) men då gäller det att bolaget har en stark balansräkning och göra kloka investeringar och satsningar. Och har man ”en stark balansräkning” så har man redan bevisat att bolaget har den förmågan att göra just kloka, smarta och lönsamma investeringar sen många år tillbaka.

Stora, stabila och lönsamma bolag behöver inte chansa med vinster från osäker försäljning och dyr och lånefinansierad produktion. Där finns det redan både stabila kundrelationer och eget kapital för långsiktigt planerad expansion. Även det något att fundera över… 😊

Slutsats…

Det vi kan lära oss här är flera saker…

1) Förhoppningsbolag som satsar stort med lånat kapital och osäkra intäkter kan lätt drabbas av bakslag när marknaden förändras (höjda räntor, priskänsliga kunder och/eller stora, starka och aggressiva konkurrenter…).

2) Aktiekursen för förhoppningsbolag är mycket känslig för både positiva och negativa nyheter. En enda kvartalsrapport kan höja aktiekursen eller förstöra hela aktiecaset.

3) Om man vill riskbegränsa sina aktieinvesteringar bör man välja aktier och bolag med hög soliditet, stark balansräkning, stabila kundrelationer och marknadsledande produktutbud. Inget av det här gäller för Viaplay.

Besser skulle aldrig komma på tanken att investera i Viaplay (eller något annat bolag inom media…). Dels för att jag saknar intresse, kunskap och erfarenhet om mediabranschen, och då investerar jag heller inte i några mediabolag. Dels för att jag inte investerar i bolag som saknar en lång historik av lönsamhet och därmed har låg soliditet med hög belåning (dvs ”en svag balansräkning”)

Det är kanske enkelt att säga men Besser anser att man inte bör investera i branscher eller bolag där man saknar intresse, kunskap och erfarenhet. (Nu har Besser fått lite mer kunskap om Viaplay, men just därför blir det ändå inga investeringar i det bolaget… 😊 )

Det som också blir ganska självklart är att aldrig lita på allt som sägs och skrivs i finansbranschen, av fondbolagen och av affärsmedia. Det är mest tomma floskler och slapp, dålig och okunnig journalistik.

Egentligen ganska självklart men tyvärr är det många som inte ”inser och anser” samma sak. Om man nu inte tycker som Besser (vilket är helt OK…) så kommer här ändå några kloka ord som avslutning. Det här gäller för alla typer av investeringar….

”Investigate before investing” (favorit i repris, gäller även för Viaplay… 😊 )

Det här blir sista inlägget för 2023 och nästa inlägg kommer fredag den 5 januari 2024 med en avstämning av investeringsåret 2023. Tills dess önskar Besser alla bloggens läsare en God Jul och ett Gott Nytt År.

År 2024 blir det fler goda råd och kloka ord, främst om aktier och investeringar men också om livet i övrigt. Och mer unik info om bolag och aktier som ni inte hittar i andra media. Det blir också mer av kunskap och erfarenhet från Bessers egna aktie- och utdelningsinvesteringar med nya inlägg varannan fredag som vanligt. Något att se fram emot…?? 😊

Besser… som ibland kallas för ”utdelningsfundamentalist” 😊