Det blir en ny aktieportfölj igen. Även Besser blir påverkad av psykologi, men det är inte ”vanlig börspsykologi” (typ ”Geed & Fear”), något som man alltid bör undvika enligt Besser.

Besser startar alltså en ny ”passiv men påbörjad portfölj” bara för att kunna köpa fler aktier när det blir ”bra pris på bra aktier”. Det låter kanske konstigt men här kommer lite bakgrunds info…

Planning, Preparation, Performance…

”3P” är något som Besser tjatat om i många år och för aktieinvesteringar kan det också översättas med Mål + Resurser = Resultat.

Mina aktieportföljer skall innehålla planerade aktier och antal (dvs Mål…) där det krävs investeringskapital och tålamod (dvs Resurser…) för att senare få en fullinvesterad aktieportfölj med inköpta aktier som ger avkastning med aktieutdelningar (dvs Resultat…).

Processen kan också beskrivas i tre steg som tre enkla frågor… Vad vill jag uppnå? (dvs Mål…) Vad behöver jag? (dvs Resurser…) och Vad får jag? (dvs Resultat…)  

Besser tycker att det här med att ha mål och resurser för att få ett önskat resultat är ”En logisk process som är enkel att förstå och lätt att genomföra”.

”Alice teorem”…!!

Hela det här resonemanget leder fram till Bessers helt egna ”Alice teorem”, men vad menas med det teoremet?

”Alice teorem” är Bessers benämning och det logiska beviset (dvs teorem…) för ovanstående process med mål som med resurser leder till ett resultat. Den processen kan också beskrivas som ett mer allmänt konstaterande med negativa förtecken…

”Om man inte vet vad man vill uppnå och inte har några planer, så vet man heller inte vilka resurser som behövs eller hur lång tid det tar och inte heller när eller hur man verkligen uppnått det önskade slutresultatet” Ganska självklart tycker Besser…

Alice teorem” kommer från klassikern ”Alice Adventures in Wonderland” som Lewis Carroll skrev redan 1865. När Alice ramlar ner i hålet till underjorden så träffar hon ”Cheshire Cat” och frågar … Which way ought I go from here? ”. Cheshire Cat svarar då … Where do you want to go? och här kommer de klassiska replikerna…

 “I don’t much care where-” said Alice. “Then it doesn’t matter which way you go,” said the Cat.

95 % av alla…

Besser gissar att 95 % (??) av alla som ”investerar i aktier” inte förstår eller ens följer en logisk process där det finns ett specifikt och väldefinierat mål för investeringarna. Det som då kan hända (dvs nästan alltid händer när man inte har några specifika mål…) är att man (oplanerat, oövertänkt och ostrukturerat…) hoppar på bolag och aktier när man ser ”nya möjligheter” (typ SBB, Viaplay och Intrum…) till ökat värde eller nya vinster. Då är det också lätt hänt att man inte ser (eller inte förstår…) de risker som finns med ”nya möjligheter

Aktieinvesteringarna” blir ofta att gå ”från möjliga förhoppningar till nästa besvikelse” där urval och inköp av nya bolag och aktier saknar en planerad och logisk process eller en klar strategi. Besser skulle kunna uttrycka det som…  ”Man tror att man investerar i nya möjligheter men i verkligheten blir det bara nya risker och nya förluster”.

Det som gäller är att redan från början veta vad man vill uppnå. Här kommer Bessers eget ”Alice teorem”…

”Om du inte vet vilka aktier du vill ha så spelar det ingen roll vilka aktier du köper” Ett teorem som är ganska självklart och logiskt. (…tycker Besser… 😊 )

Fler aktier…??

För Besser är aktieinvesteringar alltid lite annorlunda. Hur gör man om man redan uppnått sina mål, använt sina resurser klokt och fått ett önskat slutresultat? (dvs fullinvesterad i flera bolag och aktier…)?

Jag har använt mina resurser väl de senaste åren och redan köpt ”rätt antal aktier i rätt bolag” i flera av de bolag som ingår i mina två aktiva aktieportföljer. Hur gör man då för att köpa fler aktier i de bolagen när det blir ”bra pris på bra aktier”?

Besser drabbas aldrig av ”Alice teorem”. Jag vet vad jag vill ha och planerar bara för en ny aktieportfölj, med nya mål, nya resurser och nya resultat. Svårare än så är det inte att investera i fler aktier… 😊

Möjligheter & Risker…

Men det måste självklart vara en långsiktig och seriös aktieportfölj och det gäller också att inte göra misstaget att tro på orealistiska möjligheter när man ”investerar i aktier”. Tyvärr är det ganska vanligt att ”nya aktiesparare ” (som saknar ”kunskap och erfarenhet”…) gör just det.

Då är det vanligt att man vill ha stor värdeökning och många vinster när man planerar och bygger en aktieportfölj när väljer bland börsens bolag och aktier. Det kan straffa sig ordentligt om man har ”otur”.

Men, ni vet väl att…  ”Otur i aktieinvesteringar inte är en stokastisk process” som Besser också brukar säga… 😊

Besser brukar beskriva det som …

”Även för aktier och investeringar gäller att förstå den stora skillnaden mellan önsketänkande (orealistiska möjligheter…) och verklighet (stora och dolda risker…)” En favorit i repris…

Ni som läser den här bloggen vet självklart bättre än så. Ni har inget ”orealistiskt önsketänkande” i era aktieinvesteringar, eller hur…??… 😊

MWL portföljen…??

Den nya passiva ”MWL portföljen” var tänkt att ersätta ISK portföljen när den blir fullinvesterad om några år, men när det blev ett tillfälle att köpa fler H&M aktier (där Besser redan var fullinvesterad med 6.000 aktier…) till bra pris efter senaste kvartalsrapporten (31 januari 2024), så då ”påbörjades” MWL portföljen lite tidigare än det var tänkt från början. Första köpet i MWL portföljen blev alltså 200 nya H&M B-aktier.

Så vad är MWL portföljen egentligen? Självklart har Besser redan sen 2023 planerat och dokumenterat den nya och passiva, aktieportföljen enligt standard ”3P process” med mål för både ”urval av aktier” och ”antal aktier

Det blir en udda men enkel och långsiktigt lönsam aktieportfölj. Bloggens läsare får gärna kopiera hela eller delar av ”urval av aktier” i portföljen. Kanske behöver ni också välja egna ”antal aktier”, men här kommer Bessers dokumentation av den nya aktieportföljen…

Bessers MWL portfölj…!!

MWL portföljen, dvs ”Modifierade Wallenberg Lundberg Portföljen”, är baserad på ett koncentrerat och modifierat urval av branscher, bolag och aktier från aktieinnehaven i finansfamiljerna Wallenberg och Lundbergs egna aktieportföljer.

MWL portföljen började planeras redan under slutet av 2023 för att bli aktiv och ersätta ISK portföljen när den blir fullinvesterad under 2026 eller 2027. Inköp kan dock påbörjas redan 2024.

Portföljen har fokus på avkastning i form av aktieutdelningar och planeringen görs enligt tidigare med 3P process Planning, Preparation, Performance som här översätts med Urval, Kapital, Inköp.

Urval…

Urval till MWL portföljen är i huvudsak planerad efter familjernas investmentbolag och egna ägarbolag med underliggande innehav av branscher, bolag och aktier. De två familjerna är familjen Wallenberg med Investor och FAM och familjen Lundberg med Industrivärden och Lundbergföretagen.

Dessutom kompletteras urvalet med två aktier med låg värdering inför 2024, (P/E < 10 …) dvs Swedbank A (7.3) och NCC B (9.2).)

Urvalet kompletteras ytterligare med en aktie från en långsiktig ägarfamilj. Det blir familjen Persson med H&M B. Alla tre aktierna är inkluderade i den tidigare ISK portföljen.

Portföljbolagen skall även uppfylla mina egna investeringskrav, där alla bolag skall vara stora, stabila och lönsamma, vara svenska bolag noterade på OMXS Large Cap och ge regelbundna aktieutdelningar.

Antalet planerade aktier blir 500 aktier per bolag, och alla aktier inköps löpande tills varje bolag är investerat fullt ut.

MWL portföljen planeras därmed för totalt 7 Branscher, 16 Bolag och 8.000 Aktier

Följande urval av Branscher, Bolag och Aktier ingår därmed i MWL portföljen….

Bank (3): SEB (SEB A), SHB (SHB A), Swedbank (Swedbank A), Telecom (1): Ericsson (Ericsson B), Fastighet (1): Hufvudstaden (Hufvudstaden A), Bygg (2): Skanska (Skanska B), NCC (NCC B), Skog (1): SCA (SCA B), Verkstad (6): Atlas Copco (Atlas Copco B), Epiroc (Epiroc B), SKF (SKF B), Volvo (Volvo B), Sandvik (Sandvik) Alleima (Alleima), Konsument (2): H&M AB (H&M B), Essity (Essity B). 

Kapital…

Investeringskapital till MWL portföljen finansieras främst med aktieutdelningar från ISK portföljen när den blir fullinvesterad 2026 eller 2027. Aktivt investeringskapital beräknas bli cirka 400 tkr första året och därefter öka för varje år.

Inköp…

Inköp av aktier kommer att främst göras med regelbundna och planerade inköp under första veckan i varje kvartal. Även oplanerade inköp kan göras vid tillfällen där ”bra bolag blir billiga”. De inköpen kan bara göras av aktier som är fullinvesterade i ISK portföljen och med max ett inköp om 30 tkr per kvartal under 2024 och 2025.

När nya MWL portföljen blir aktiv beräknas det ta cirka 3 till 4 år för att få den fullinvesterad med 8.000 aktier.”

Mer dokumentation än så behövs inte men det är fortfarande viktigt att hela processen med Mål, Resurser och Resultat verkligen finns kvar om (när…!!) man behöver kontroll och uppföljning att man följer sina egna investeringsregler.

”Att följa andras regler är ibland viktigt, men att följa sina egna regler är alltid viktigare” som Besser brukar säga… 😊

Planerade inköp…

En kanske okänd fördel av att redan från början ha planerade inköp av ”angivna bolag, aktier och antal” är att det inte blir några spontana eller oplanerade inköp när ”alla andra” skall köpa de mest populära aktierna. Besser hänger med i affärsmedia och följer nyheter om aktier och investeringar, men jag gör aldrig några inköp baserat på nyheter i media, av bolag som är populära eller på rekommendationer och investeringstipps i bloggar eller media

Att redan från början veta och bestämma vilka bolag och i vilka antal aktier men vill ha i sin aktieportfölj gör att Besser heller aldrig köper aktier i bolag som SBB, SAS, Viaplay eller intrum, för de finns inte med bland mina ”planerade aktier”. Ganska enkelt och lönsamt tycker Besser… 😊

Tre enkla strategier…

Besser har som ni vet (??) bara tre enkla strategier för sina aktieinvesteringar. Hur klarar den nya ”MWL portföljen” att följa upp de 3 strategierna? Vi gör en koll med texten ovan…

Buy & Hold… Jag köper bra aktier och behåller dem. Allt blir så mycket enklare om man redan från början väljer ”rätt aktier och rätt antal” i portföljen. Här blir ”Alice teorem” en självklarhet.

Contrarian… Jag gör inte som ”alla andra”. Jag planerar ett urval av aktier redan från början och jag drabbas aldrig av ”nya fantastiska möjligheter” när alla andra köper aktier i IPOs eller förhoppningsbolag.

Compounding…. Jag återinvesterar utdelningarna i nya aktier. Det fantastiska med aktieutdelningar är att jag inte behöver ha något eget sparande eller investeringskapital. Jag kommer att få ut cirka 400 tkr varje år från utdelningarna i ISK portföljen, ett kapital som helt används för att köpa nya aktier till MWL portföljen.

Slutsats…

Det blev kanske en (onödigt…??) lång och heltäckande förklaring, men Besser tycker alltid att dokumentation är viktigt. En logisk planering som man kan gå tillbaka till när och om det behövs.

Om man någon gång under åren framöver funderar på vilka bolag och aktier man skall köpa och investera i så har den dokumenterade portföljen svaret på alla frågor.

Besser avslutar med ”Alice teorem” en gång till. Det teoremet är både enkelt och viktigt… ”Om du inte vet vilka aktier du vill ha så spelar det ingen roll vilka aktier du köper”.

Gäller för alla aktieinvesteringar och alla aktieportföljer. Något att fundera över tycker Besser… 😊

Besser