Hur gör man för att investera i aktier? Det finns inget ”rätt svar” men det finns några tankar och erfarenheter även om det här. Besser har gedigen erfarenhet av både aktier, jobb, sparande och investeringar och dessutom synpunkter som han som vanligt gärna delar med sig av…. 🙂

Det var ”Snickarn” som inspirerade mig till det här inlägget. Hur är det? Har Besser en avslappnad inställning till jobb, investeringar och livet som helhet? Svaret är nog ja….. Det har gått bra hitintills och  jag gillar inte att jobba alltför mycket .

”Det är bättre att jobba smartare än att jobba för mycket” som jag brukar säga..  🙂

Inlägget är kanske inte så märkvärdigt, men det finns några lärdomar och insikter att ta med sig även den här gången….. (Besser som nästan alltid är en Besservisser (därav namnet…), har ofta synpunkter men också kunskap om nästan allt. Speciellt när det gäller investeringar…..  🙂 )

Den enkla sanningen är att det krävs tålamod, kunskap och erfarenhet för att lyckas med aktier.

Det finns andra alternativ…

Men det finns naturligtvis andra vägar att snabbt bli rik. Då behövs varken tålamod, kunskap eller kompetens. Här är två enkla genvägar…

Att vinna stora pengar på nätpoker eller nätcasino..…  Ett enkelt och smart (??) alternativ. Då behöver man varken kunskap eller erfarenhet. Om man spelar smart och stort så måste man vinna någon gång. Eller hur? Varför inte spela nätpoker, då vinner alltid den smartaste spelaren och att lära sig några pokertermer kan väl inte vara så svårt? Det finns alltid nya chanser att vinna stort varje dag. Det är bara att satsa hårt och köra igång direkt!

Att göra jätteklippet på aktier i små fantastiska förhoppningsbolag….  Ett smart sätt om man verkligen är duktig på finansanalys och Excel-kalkyler. Då behöver man bara leta efter rätt siffror i årsredovisningen så kan man hitta nästa globala framgångsbolag. Det har bevisligen fungerat bra förut. De som satsade stort från början i t.ex. Google och Facebook har blivit riktigt rika på sina aktieinvesteringar, eller hur. Det är bara att göra om det tricket, hur svårt kan det vara?

Work, Save, Invest

Om man läser investeringsböcker och amerikanska bloggar så beskrivs ofta den andra vägen till ”ekonomisk frihet” i begreppet ovan. Det är mer naturligt att ta hand om sin egen ekonomi i USA, speciellt behöver man spara inför studier och pensionen, men även i Sverige inser nu allt fler (både äldre med låga pensioner och yngre med dystra framtidsutsikter) att man måste ta egna initiativ för att få en bättre privatekonomi, både när man studerar, jobbar och när man blir pensionär.

Att jobba

Hur mycket skall man egentligen jobba och arbeta för att tjäna sitt uppehälle? En ganska klurig fråga. Det kräver lite eftertanke (och erfarenhet..?) innan man svarar på hur det optimala svaret skall bli. Att leva ett gott liv och ha en bra social situation, det vill nog de flesta. Speciellt de som läser den här bloggen vill gärna ha ”allt” (tror jag…??). Så hur mycket behöver man egentligen jobba för att få ”ett gott liv”?

”Att jobba för mycket” … skall man inte göra (!!), även om det är svårt att få livspusslet att gå ihop. Många jobbar alldeles för mycket idag. Det är 150% tempo som gäller när man tar med  sig jobbet hem och fortsätter även på kvällarna när barnen gått och lagt sig. Att vara duktig och ”göra karriär” blir det allra viktigaste för många. Då finns det ingen tid till vila och eftertanke. Det gör att många inte hinner planera inför framtiden, varken för sparande eller investeringar.

”Att jobba lagom mycket”…  Besser har själv alltid ”jobbat lagom mycket”, men det är en svår konst och avvägning.  Det blir en ganska avslappnad livsstil där man hellre ”jobbar smartare” än att ”jobba för mycket”. En grundläggande tanke är att hög lön är OK, men ökad lön ger stora marginaleffekter (upp till 65 % marginalskatt…). Att ”jobba åt sig själv” är både mer lönsamt och ger (ofta..?) en större tillfredställelse. Det gäller att även lägga tid på egna aktieinvesteringar, dock inte för mycket tid om man gör det smart.

”Att jobba tillräckligt mycket”…..   blir gärna en livsstil med lägre inkomster men också lägre utgifter. Helt OK för många som inte vill vara med i ”the city rat race”. Då bor man på landet och har en lugn och (förhoppningsvis..?) harmonisk livsstil. Kanske blir det inte så mycket aktieinvesteringar, men livet har också andra värden. Man kan förhoppningsvis behålla sin harmoniska livsstil också som pensionär. Men då behövs fortfarande ett kompletterande privat pensionssparande.

”Att jobba i onödan”….  Det är ganska vanligt att man prioriterar fel när det gäller ”jobbet”. Då ger arbetet inte ett ”optimalt resultat” och man blir bara besviken efteråt. Det kan bero på externa faktorer men i många fall har man inte tänkt igenom ”alternativa utfall” av sina egna beslut och andra möjligheter med sitt eget jobb. Att jobba i onödan bör man undvika i det längre perspektivet. Det är lite som att jobba för mycket, det negativa resultatet visar sig tyvärr för sent, först när man blir äldre.

”Att inte jobba alls”… Många tror att det bästa livet är då man inte behöver jobba alls. Då är man fri att göra som man vill . Men det är bara i teorin som det gäller. I verkligheten är de sociala kontakterna och självkänslan att man verkligen gör något bra som gör hela livet värt att leva. Vad man än jobbar med så finns det en anledning. Att vara en ”resurs för andra”,  dvs att göra ett bra jobb är något som känns bättre i längden. Det gäller oberoende av vilket jobb man har. Att jobba och vara en del av gemenskapen i det sociala samhället är en fantastisk förmån, oberoende av viket jobb du har.

Att spara

Hur mycket skall man (och behöver man..) spara? Även här finns det olika synpunkter. För mig är det samma typ av fråga som jobba. Lagom är bäst!  Det bästa sparandet är det som verkligen blir av, spara regelbundet, börja tidigt och tänk långsiktigt redan från början.

Svaret är olika för varje individ men man bör alltid ha ett regelbundet sparande. Bankerna säger att du bör spara 5% av din inkomst, men jag tycker nog att 10 till 25 % är mer realistiskt. Självklart beror det på utgifter och social situation. Har man barn hemma är livet tuffare, men ”innan och efter barnen” bör man nog klara upp mot 25 % och ändå ha ett bra liv.

PerPenning är ett bra exempel där livet verkar fungera bra. Han lever gott utan att snåla men kan ändå spara regelbundet. Det samma gäller för Besser där barnen (2 st) redan flyttat hemifrån men där inkomsterna fortsätter att växa. Då blir det en ordentlig sparkvot.

Det är det regelbundna sparandet som blir huvudstommen till det investeringskapital som behövs för att kunna investera framöver.

Att investera

Det finns egentligen bara två vägar att investera i aktier, antingen köpa andelar i aktiefonder eller att köpa egna aktier. Vad man väljer är en smaksak. Det funkar bra i båda fallen, men det finns några fallgropar att se upp med.

Fallet Skagen…  Skagen Fonder var ett mycket känt och framgångsrikt fondbolag för några år sen. De hade flera aktiefonder som alla gick bättre än sina index. De tre grundarna blev också ”aktiekändisar” och framträdde mycket i media. Men sen blev bolaget lite för stort. Det blev inte samma fokus, kostnaderna ökade och fondutvecklingen blev allt sämre. Under åren 2014 till 2017 tappade Skagen 76 miljarder (48%) av sitt fondkapital  och i oktober 2017 blev de helt uppköpt av norska försäkringsbolaget Storebrand. Framtiden ser inte så ljus ut för Skagen Fonder. Bolaget blir bara ytterligare ett litet, dyrt, olönsamt och misslyckat fondbolag som styrs av giriga försäkringsbolat. Ett fondbolag man helst bör undvika.

Fallet H&M…..   I centrala Stockholm finns ett litet antal fondförvaltare, som hanterar alla ”dolda indexfonder” i storbankerna, i försäkringsbolagen och i fondbolagen. Det är samma gäng av ”finansförvaltare” där alla känner varandra, ofta äter lunch ihop, går på samma seminarier och på samma fester. Ibland byter man arbetsgivare men det är samma tankar som följer med. Det gäller att aldrig riskera för stora förluster jämfört med index, då kanske man blir utbytt eller inte får ett nytt jobb. Resultatet blir en samling aktiefonder med höga avgifter som mest följer index.

Här är också anledningen till H&Ms fall hösten 2017 och vintern 2018. Det har varit ett stort utbud av aktier, men det var i stort sett bara de stora aktiefonderna som sålde av aktier. Huvudägarna, familjen Persson, har istället köpt drygt 28 miljoner aktier under andra halvan av 2017. Småspararna har både köpt och sålt aktier men det stora utbudet från fonderna har tryckt ner kursen ordentligt. Hur det verkligen går för H&M i framtiden har inget med dagens aktiekurser att göra. Skall man köpa aktier i H&M så gäller som vanligt att köpa ”lagom mycket” och att köpa till rätt pris.

Besser har just ”lagom mycket” aktier i H&M och jag bry mig inte så mycket om dagens situation. Det som är ganska fantastiskt är att familjen Persson och många andra som driver bolaget också jobbar åt mig, så att min privatekonomi hela tiden blir bättre när utdelningarna betalas ut varje år. Här är också anledningen till att antalet aktier spelar roll vilket några (yngre teoretiker…?) kanske inte inser.

Regelbundna inköp i indexfonder

Den enklaste vägen (??) att investera i aktiemarknaden är att regelbundet (och under lång tid…) köpa andelar i aktieindexfonder med låga kostnader. Det låter enkelt, men man måste fortfarande ha tålamod att alltid köpa varje månad, oberoende av börssvängningar eller privatekonomi. Och man får fortfarande med alla skräpbolag (typ Eniro och Fingerprint…) som ingår i index.

En riskbegränsad och diversifierad aktieportfölj

Den andra vägen är att själv bygga upp en bred och riskbegränsad aktieportfölj som väl speglar börsen, men som inte helt följer index. Det är vad jag försöker göra. Min ”aktiefond” innehåller bara ”stora, stabila och lönsamma bolag” och jag investerar bara på OMXS LC och MC. Min aktieportfölj är fortfarande under uppbyggnad, men den är redan stabil och ger bra (och ökande…) utdelningar varje år.

Jag vill bara ”jobba lagom mycket” så då får mina aktier istället jobba för mig. Utdelningarna kommer för varje år att bli en allt större del av mina totala inkomster.

De viktigaste investeringarna

Som jag skrivit tidigare så är ”aktieinvesteringar” bara en hobby för mig. Jag vet att jag är privilegierad när det gäller mycket här i livet, men det är också till stor del resultatet av egna beslut och ”sunt förnuft”.  Just ”investeringar” är så viktigt för mycket av det som händer i livet…. 🙂

De viktigaste och bästa investeringarna jag gjort hitintills är: investeringar i kärlek (familjen, fru o barn), investeringar i vänskap (vänner o gemenskap), investeringar i utbildning (bra o stimulerande jobb), investeringar i hälsa (välbefinnande o livskvalité) och investeringar i boende (ett trivsamt hem). Att investera i kunskap och erfarenhet är två andra investeringar som jag verkligen rekommenderar.

I relation till ovanstående blir kursutvecklingen på några enstaka aktier bara futtigt. Det gäller att alltid prioritera rätt (”sunt förnuft” igen…) här i livet.

”Life planning”

Att ”investera i själva livet” är naturligtvis viktigast. Eller annorlunda uttryckt, en bra sammanfattning som jag nyligen läste i en amerikansk blogg…

 ”But living a life of purpose and meaning isn’t something that’s likely to happen on its own. It requires desire and the discipline to pull it off. And even more important some foresight and advance planning.”        (realdealretirement.com)

Slutsats

Det finns två (relativt….) säkra vägar att bli framgångsrik på aktieinvesteringar. Vilken väg man väljer är en smaksak, men tålamod och sunt förnuft behövs alltid. Eller som Warren Buffett säger…

”Alla kan bli rika på aktier, bara man inte har för bråttom”

När det gäller jobb, sparande och investeringar så är det inte kvantiteten som är avgörande. Det som gäller är alltid kvalitet. Några viktiga frågor blir då….  Vad skall jag jobba med? Hur mycket skall jag spara? Vilka investeringar skall jag göra?

När det gäller investeringar är alltid slutresultatet som är viktigast. Vad vill du uppnå? Vad måste du göra för att uppnå målet? Vilka risker finns det för att uppnå målet? Hur gör jag i praktiken?

Just när det gäller aktieinvesteringar så är det en oväntad stor skillnad mellan teori och praktik. Se till att dina aktieinvesteringar blir framgångsrika i praktik och verkligheten.

Det är många svåra frågor, men det lönar sig att tänka till ordentligt innan man investerar, både i aktier och i allt annat här i livet.

Besser