Välkomna till en ny termin med ännu flera udda inlägg och föreläsningar om investeringar, aktier och utdelningar. Besser hoppas att även de kommande inläggen ger kunskap, insikter och funderingar. Nu kör vi…

Behöver man samla sina aktier i en aktieportfölj? Hur bygger man en aktieportfölj? Svaret är som vanligt, ”Det beror på”…

Det finns många bland bloggens läsare som har stora och omfattande aktieportföljer men är de också stabila och lönsamma? Vi får väl se… 😊

Ni som inte är intresserade av Bessers märkliga och udda tankar om aktieportföljer kan hoppa över det här inlägget men för er andra kommer lite mer info…

Behöver man en aktieportfölj…?

Vi börjar med första frågan, Behöver man verkligen en aktieportfölj? Vi tar några exempel…

Ingen aktieportfölj… Om man bara har några få aktier, 2 eller 3 bolag, så behöver man ingen aktieportfölj. Även upp till 5 bolag kan man hålla reda på sina aktier utan en aktieportfölj, men det blir en Stor risk att bara ha några få bolag och aktier. Speciellt om man går ”all in” och lägger hela sitt investeringskapital på några få småbolag där man hoppas på stora och snabba värdeökningar eller vinster. Kan lätt bli en tanke- och värdefälla. Rekommenderas inte av Besser…

En aktieportfölj…. Det här är den vanligaste och bästa lösningen. Man bör ha många aktier i minst 10 bolag i flera branscher. Den främsta anledningen är Riskspridning där några få misstag inte förstör hela portföljen. Men självklart skall man också begränsa risken i ingående branscher och bolag. Det spelar mindre roll hur många ”Branscher, Bolag & Aktier” man har, en stabil aktieportfölj växer också över åren med återinvesteringar av utdelningarna. Rekommenderas av Besser…

Två aktieportföljer… Det här är mest överkurs när man lite spretigt har riktigt många aktier, bolag och branscher. Det finns alltid några aktier som har lite sämre avkastning, lite större risk och lite högre skatt. Då kan det vara lämpligt att dela upp aktierna i en ISK portfölj och en Depå portfölj. Det är främst Skatteplanering som man vill uppnå. Skatten på aktier har en stor inverkan på Nettoavkastningen och då är det lätt hänt att man betalar onödigt mycket skatt. Rekommenderas också av Besser…

(I mitten av oktober (när Q4-värdena är klara…) så kommer ett inlägg och analys av ISK-skatt och Depå-skatt. Rekommenderas starkt för de som har stora (och spretiga…) aktieportföljer…)

Lite aktieägarinfo…

Om vi ser på senaste aktieägarinfo från Euroclear och SCB för 2022 så ser vi att totala antalet aktieägare fortfarande ökar men att andelen minskar bland de yngre aktiesparare. Besser gissar att den trenden fortsätter under 2023 när räntorna går upp, ekonomin blir sämre och börsen blir mer volatil.

Under 2022 gick det genomsnittliga* antalet bolag per aktieägare för första gången över 5 (5.27 bolag) och andelen aktieägare med endast ett bolag minskade för första gången till under 38 % (37.6 %). Men det betyder också att drygt hälften* av alla svenska aktieägare har en stor risk i sina begränsade aktieinnehav. (*Notera skillnaden mellan ”medel” och ”median”…)

Medianportföljens värde ligger på strax över 50 tkr och totalt fanns det 2.32 miljoner ”svenska privata aktieägare”. Besser gissar att bara är cirka 25.000 (1 %) av dem som är utdelningsinvesterare.

Hur bygger man en aktieportfölj…?

Den andra frågan har också flera möjliga svar. Besser går igenom några av sina egna synpunkter i ämnet.

I princip är det bara aktieinvesterare med många aktier i många bolag och många branscher som kan behöva Planera sin aktieportfölj. Men det blir också psykologiskt lättare att både Förbereda och Genomföra inköpen om man redan från början har bestämt vilka bolag och antal aktier man vill ha i portföljen.

Realistiska portföljer…

Det första man inser när det gäller Planering, är att en aktieportfölj också måste vara Realistisk.  Det gäller både vilka branscher, vilka bolag, antal aktier och möjligheten (dvs investeringskapital och tidplan…) att både finansiera och genomföra de önskade aktieinköpen

Den bästa aktieportföljen är den som redan från början planeras för många år framåt och som egentligen är ett pensionssparande för framtiden. Men även då är det viktigt (eller ännu viktigare… ) att man tänker till ordentligt från början både med planering, förberedelser och genomförande.

Även för aktieportföljer gäller det att förstå den stora skillnaden mellan önsketänkande och verklighet”. Något som Besser kanske förklarar lite bättre här nedan.… 😊

Mål + Resurser = Resultat

Det finns många fördelar med ”3P” (Planning, Preparation, Performance…) som Besser alltid tjatar om och det kan också skrivas som ”Mål + Resurser = Resultat”. De fördelarna passar också in på Bessers aktieportföljer. Vi tar dem i ordning…

Mål…  En aktieportfölj skall alltid ha tydliga och realistiska mål.

Då vet man redan från början vad slutresultatet skall bli, att resultatet är mätbart och att resultatet också är möjligt och realistiskt att uppnå. Det gäller både för enskilda bolag och hela aktieportföljen.

ResurserDe resurser som behövs är främst investeringskapital och tålamod.

Det här är den svåra biten. Det tar lång tid att få ihop en hyfsat bra aktieportfölj och det kräver långsiktigt sparande och tänkande redan från början. Det blir också lättare att planera portföljer om man har realistiska förväntningar på både eget sparande och tidplan.

Resultat…. Det slutliga resultatet blir en riskbegränsad, stabil och realistisk aktieportfölj.

 Med ”rättbranscher, bolag och aktier så ger aktieportföljen stabila och ökande aktieutdelningar både idag och i framtiden.

Det fantastiska är att utdelningar betalas ut även innan portföljen är färdig och fullinvesterad. Dessutom betalas utdelningarna också ut varje år som regelbundna och realiserade inkomster rakt in på bankkontot (ISK eller Depå…) helt utan några egna beslut eller aktiviteter från aktieägarens sida.

Att vara ”utdelningsinvesterare” (som Besser… ) ger många (oväntade…??) fördelar. Något att fundera över… 😊

Tips i praktiken…!!

Det blir lätt teoretiska resonemang om ”Mål, Resurser & Resultat” och det är väl OK att man tänker och planerar aktieinvesteringar i teorin, men hur gör man i praktiken? Även här har Besser några tips och kloka råd för hur man gör. Ni har antagligen läst dem förut

Även i praktiska tillämpningar kan man använda ”3P” men då blir det ”Urval, Kapital & Inköp”. Här kommer några praktiska tips från Besser…

Urval av aktier…. Besser väljer bara aktier i bolag som är ”stora, stabila och lönsamma”. Helst skall bolagen också ha ”långsiktiga huvudägare” och en ”stark balansräkning”. Den typen av bolag ger också regelbundna (och ofta ökande…) utdelningar över tid. Vad betyder det i praktiken?

Stora (svenska…) bolag finns på OMXS Large Cap (eller ev. på Mid Cap…) Stabila bolag har varit börsnoterade på OMXS LC i minst 25 år (och helst i 50 år…) Lönsamma bolag har en lång historik av lönsamhet (även om vissa år kan vara förlustår…) Långsiktiga huvudägare är ofta investmentbolag eller familjebolag (med samma ägarfamilj i flera generationer…) och en Stark balansräkning är detsamma som låg belåning (eller en soliditet på minst 70 %…). Alla bolag har självklart vuxit och gett aktieutdelningar under lång tid, även om utdelningarna vissa år kan minska eller utgå.

Svårare än så är det inte att välja aktier till en utdelningsportfölj….

Kapital till inköpDet här är den svåra biten.För att få Kapital måste man ha Tålamod och tänka långsiktigt redan från början. Helst bör man börja spara regelbundet från tidig ålder. Det är det regelbundna sparandet som ger det huvudsakliga investeringskapitalet. När man väl börjar jobba så bör man (enligt Besser…) spara minst 10 % av nettoinkomsten varje månad till sig själv och det kapitalet lägger man undan på ett extra bankkonto i en nischbank med IG och hög ränta.

Man bör också spara alla ”oplanerade extra inkomster” (t.ex. skatteåterbäring, bonus och retroaktiv löneutbetalning…) på samma konto för att ha ett ”extra kapital” när det blir ”speciella tillfällen” på börsen och ”bra bolag blir billiga” (Självklart köper man bara de aktier och de antal som redan finns planerade i aktieportföljen…)

Inköp av aktier… När man vet vilket mål och vilka aktier man vill ha (Urval…) och har de resurser som behövs (Kapital och Tidplan) så är det ”bara” att skapa resultat och genomföra aktieinvesteringen (Inköp…) enligt planeringen. Även inköpen bör göras regelbundet men bara koncentrerat till en gång per kvartal eller halvår.

Besser gör sina inköp första veckan i kvartalet, där jag köper de aktier i mina portföljer (som inte är fullinvesterade och…) som ser ”prisvärda” ut. Det blir bara 4 inköpsveckor varje år men det blir fortfarande bra genomsnittliga inköpskurser (GAV, Genomsnittligt Anskaffnings Värde) under en börscykel.

Varje år får man också aktieutdelningar (mest under Q2…) som också återinvesteras. Efter några år blir utdelningarna ett substantiellt extra kapital för ökande inköp.

Två fördelar…

En stor fördel med utdelningsinvesteringar är att man inte behöver bry sig om ”värde” (dvs aktiekurser…). Rent generellt bör man dock hålla koll på börsutvecklingen (börsindex…). När hela börsen går ner och ”bra bolag blir billiga”, så kan ett extra investeringskapital komma väl till pass.

En annan fördel med utdelningsinvesteringar är att man inte behöver bry sig om ”vinster” (dvs sälja aktier…). Om alla aktier ger bra och regelbundna utdelningar så är det smartare att behålla alla aktier och i stället köpa fler aktier när man får möjlighet. Ganska självklart tycker Besser…

Skiftar fokus…

Besser kommer från nu (augusti 2023) att skifta fokus från Portföljer (Planning…) till Branscher & Bolag men också på Avkastning, Risker och Skatt. (Performance…). Orsaken är dels att jag redan har drygt 66.000 aktier i 33 bolag fördelade på 9 branscher men också att mitt Aktiva investeringskapital (Preparation…) kommer att minska ordentligt under 2024. Det blir färre och mindre inköp per tillfälle men mer fokus på avkastning och skatter.

Det blir att ”trimma portföljen” och överföra de Branscher & Bolag som inte platsar på mitt ISK-konto (med ISK skatt…) till ett nytt Depå-konto (aktiedepå med kapitalskatt…) Det är främst tre branscher (Riskkapital, Fastigheter, Investment) med elva bolag som har lite lägre avkastning, lite större risk och lite högre skatt som har flyttats över till en Depå-portfölj (i aktiedepå…).

Det här är ingen katastrof, alla bolag är ”Stora” och ligger på OMXS Large Cap, men både lönsamhet stabilitet är osäker för några bolag. Det blir en överföring men ingen försäljning (Buy & Hold…). Några Branscher & Bolag passar bättre i en aktiedepå, mer än så är det inte. Mer info i ett kommande inlägg i oktober.

Hemligheten med aktier….

Det finns många som frågar vad hemligheten är för att få bra avkastning från sina aktier. För Besser är det här en icke-fråga eller som PH Börjesson uttryckte det… ”Hemligheten med aktier är att det inte finns någon hemlighet”. Besser kan bara hålla med…

Men det gäller naturligtvis att skydda och bevara kapitalet…

First priority is return of capital. Second priority is return on capital” eller som Warren uttrycker det… “Rule No.1 is “Never lose money”. Rule No.2 is ”Never forget Rule No. 1”.

Ganska självklart, har man inget kapital kan man inte heller investera i nya aktier.

Det gäller också att riskbegränsa i aktieportföljen eller som Besser rekommenderar….

Köp många aktier i flera utvalda branscher och bolag under lång tid, där alla bolag ger bra utdelningar och har låg risk. Behåll alla aktier och återinvestera utdelningarna i ännu fler aktier.

Svårare än så är det inte att få en stor och ökande avkastning från sitt aktiesparande. ”Det behövs inga komplexa finansteorier och värdemodeller för att lyckas med aktier” säger Besser som avslutning… 😊

Slutsats…

Varje aktieportfölj bör vara både planerad (dvs väl genomtänkt…), riskbegränsad (redan från början…) och realistisk (dvs möjlig att uppnå och slutföra inom planerad tid…). Ganska självklara krav tycker Besser…

Det fantastiska är att ”Planning, Preparation & Performance” kan användas både i teori och praktik bara man vet hur man skall anpassa modellen…

Det gäller också att förstå när (netto- …) avkastningen (Performance…) blir viktigare än planerade inköp (Planning…), och Besser har nu nått den punkten. Fördelningen mellan avkastning, risk och skatt blir då ännu viktigare. Mer info följer…

Det andra man bör komma ihåg är att det inte får vara för stor skillnad mellan teori och praktik. ”Även teoretiska resonemang måste ge praktiska resultat…” som Besser brukar säga…

Eller som Besser också brukar uttrycka det…”Det gäller att förstå den stora skillnaden mellan önsketänkande och verklighet”. (favorit i repris…!!) Gäller för allt och alltid!!

Något att fundera över igen…  😊

Besser