Som ni vet (??)… så läser Besser regelbundet allt fler böcker om investeringar i allmänhet och i synnerhet gärna om investeringsbedrägerier. Det är bland annat den kunskapen som gör att Besser slipper ”otrevliga överraskningar” när han investerar i aktier på börsen…. 😊

Besser har också en egen samling av finansbedrägerier (”Lessons Learned” …) där jag sen många år samlat info om olika svenska scams allt från ”Countermine till 24Money”. Det är flera fantastiska historier som man kan lära sig mycket av (och som redovisats i flera inlägg under åren…) men nu har jag läst en hel bok som bara handlar om finansbedrägerier som skall recenseras och sammanfattas.

Boken…

Det är samma bok som jag skrev om (och köpte…) i inlägget om ”How to wreck a pension fund…” (3 Feb 2023)

Boken heter ”Don´t fall for it – A short history of financial scams”, och är skriven av Ben Carlson. Den är tryckt 2020, är inbunden, har 179 sidor och kan beställas från bokus.com för 230 kr inklusive frakt. Som hittat tycker Besser…

Det är väl värda pengar för att lära sig lite mer om finansbluffar och finansbedrägerier. Besser rekommenderar att man köper boken (och läser den….!!) med här blir det också några citat och en kort sammanfattning av varje kapitel.

Rent generellt kan man säga att boken är både underhållande, tänkvärd och upplysande. Det är mycket man känner igen (i alla fall mycket som Besser känner igen… 😊) men det är också många delar av boken med ny kunskap som förklarar historiska bedrägerier ur en annan, amerikansk synvinkel.

För Besser var boken mest en strukturerad och nyttig repetition. Man behöver alltid en påminnelse om vad som kan hända om man inte tänker sig för….

(Besser drabbas aldrig av finansbedrägerier och det beror inte på så mycket på teoretisk kunskap om aktier och investeringar utan mer på praktisk erfarenhet och hur jag planerar, organiserar och riskbegränsar mina aktieinvesteringar…)

Don´t fall for it…

Här kommer en sammanfattning, flera kloka ord och några bra citat från varje kapitel….

1) ”No one sells miracles” 

”Tro inte på allt du hör och läser!!!” och ”Allt kan bevisas med statistik!!!…”

Data will tell you anything if you torture it long enough” and “Miracles may in fact exist, but don´t expect someone to sell them to you

Correlation Does Not Imply Causation”. Även om det ser ut att finnas ett samband mellan olika företeelser så är det inte alltid så. Tro inte på osäkra samband och statistik är budskapet i kapitel ett…

2) “How to Sell Anything”

Kapitel två handlar om säljteknik, en kunskap som alltid är användbar även om man inte är säljare. Vi är alla konsumenter och kunder som över tid köper (och lockas att köpa…) både varor och tjänster. Här handlar det om ”finansiella tjänster”…

En vanlig säljteknik i finansbranschen är ”Help, Inspire and Reassure” där man hjälper kunden att nå sina önskningar (snabba vinster…) genom att inspirera med berättelser (där andra också har lyckats…) och sen försäkra att allt detta är möjligt att uppnå även för dig genom att visa förtroende och tillit (dvs ”en sympatisk och förstående finansiell rådgivare”…)

Besser har några grundläggande goda råd…

Om du blir oväntat kontaktad (telefon, mail, brev, annonser i tidningen…) av okända personer som 1) vill hjälp dig att bli rik genom att du skall köpa något (produkter, typ aktier…) eller vill att du skall göra något (tjänster, typ gå in på ditt bankkonto…) och 2) sen berättar en fantastisk historia om framtida lönsamhet där just du blivit utvald och 3) dessutom förklarar att det är bråttom och allt måste ske på en gång för att möjligheten skall kunna förverkligas eller för att ditt bankkonto skall kunna räddas. Då är det med stor sannolikhet en bluff och ett bedrägeri.

Gör aldrig något oväntat och oplanerat som okända personer vill att du skall göra. Lägg på luren direkt, öppna inte mailet, kasta brevet direkt i papperskorgen, strunta i stora, fina annonser och öppna inte dörren för okända.

Varje gång du träffar på en ”rådgivare eller konsult” av den här typen så är det bättre att ta ett steg bakåt, hämta andan, sök mer info på webben och tänk till en gång extra. ”Don´t fall for it…” (en uppmaning en gång till, det är också den som är bokens titel !!)

3) ”Fast Money”

Det här kapitlet handlar om ”Easy come, Easy go”, dvs när man snabbt blir rik utan att ha kunskap och erfarenhet av hur man hanterar ”rikedom”. Det gäller allt från lottomiljonärer till unga (amerikanska…) sportstjärnor som tjänar många miljoner dollar. 

Då är det många ”finansiella rådgivare” som ”vill hjälpa till”, allt från kriminella bedragare till de vanliga storbankerna. Det som oftast utlovas är “stora vinster med liten ansträngning”, men det slutar nästan alltid med att den utlovade avkastningen aldrig dyker upp och att det investerade kapitalet snabbt försvinner. (En stor varning även för svenska banker med ”diskretionär kapitalförvaltning”, som ofta är ”dyrt & dåligt”…)

Wealth is simply the difference between what you make and what you spend”. Svårare än så är det inte. Om du under lång tid med löpande inkomster och bygger upp ett eget sparkapital så håller du samtidigt koll på kostnaderna. Då blir bra koll på både kostnader och intäkter en naturlig del av en ekonomiskt sund livsstil.

Men med snabba och enkla inkomster (framför allt i unga år när man saknar kunskap och erfarenhet…) så ökar ofta kostnaderna snabbare än inkomsterna. ”Lätt fånget, lätt förgånget” som vi säger hemma i Sverige…

4) ”It´s the End of the World…”

Det handlar om “”Cognitive Dissonance”. Vad är det? Det skulle kunna översättas med ”Motstridiga intressen” eller ”Tankemässig oenighet”.

Om man tror något starkt och har två olika tankar som inte kan kombineras med varandra så blir det ”tilt” i hjärnan och psyket vill då rensa bort en av tankarna. Man bortser helt enkel från den ena tanken och klassar den som ”fel”, ofta helt utan vidare analys av varför de två tankarna inte fungerar ihop.

Det här medför att många som har en stark övertygelse följer felaktiga tankar och idéer trots att man borde förstå (eller trots att man mentalt verkligen förstår…) att något inte stämmer och då ger helt fel resultat. (gäller även udda och konstiga konspirationsteorier på webben…)

Det går inte att resonera med personer som har format en så stark tro och övertygelse även om det finns starka bevis för en motsatt uppfattning. Det här utnyttjas naturligtvis av finansiella bedragare…

Det gäller främst historier om att man detaljerat kan förutsäga framtiden. Har man bara lyckats övertyga någon (eller en grupp människor…) att man vet vad som händer i framtiden med börsen eller enskilda aktier, så kan en skicklig bedragare få övertygade människor att göra vad som helst.

Det gäller även för styrelser och VD´ar som säljer in sitt bolag till giriga men okunniga aktiespekulanter… (typ SBB…)

Den enkla sanningen är att ingen kan förutsäga vad som händer i framtiden, varken för aktier, bolag, börsen eller något annat. Om någon (dvs sektledare…) säger att de vet datum när ”syndafloden” kommer eller att de ”kan gå på vatten” så är de bara vanliga bedragare.

Som tur är så är den typen av sekter och religiös övertygelse ganska ovanliga i Sverige. Men det finns många oseriösa bolag och VD´ar som med orealistiska antaganden lovar fantastiska resultat i framtiden. (SBB är bara ett exempel...)

5) ”Sleight of Hand”

Det här kapitlet handlar om (psykologisk…)  “fingerfärdighet” och bedrägerier. Om man är rik (och godtrogen…) så vill man gärna 1) dels visa upp att man är rik och 2) dels bli ännu rikare genom ”lite jobb och stora vinster”.

Åter igen så handlar det om personer som blivit framgångsrika (och rika…) inom ett område (typ spel, media, sport eller företagande…) som vill bli ännu rikare inom ett område de helt saknar kunskap och erfarenhet av (t.ex ”investeringar och finansiella transaktioner”).

Kort sagt, det handlar mest om klassiska ”Ponzi schemes (Googla…!!)”, där man använder insatser från ”nya investerare” till att betala ut (orealistisk…) ”avkastning” till ”tidiga investerare”. Utbetalningarna blir naturligtvis ”ett bevis” att både investeringsupplägg och avkastning fungerar när alla investerare ser hur fantastiska vinster och avkastning som kontinuerligt utbetalas.  

Det vi lär oss här är att bara för att ett ”finansiellt trick” (Ponzi scheme…) visar ”hög avkastning” en eller några gånger i början investeringen så är det ingen garanti för att resultatet alltid blir lika bra i framtiden. Något att fundera över… (lite som kursutvecklingen i SBB….)

Most investments come with the standard disclaimer that “past performance is not indicative of future results”. But many investors love to believe the opposite is true. And that´s exactly why investment frauds using made-up return streams will never go away

6) “When success Doesn´t Translate”

Kapitlet handlar mest om “Success & Money” där man självklart inte kan sätta likhetstecken mellan rikedom och framgång. Eller som det också kan uttryckas… 

No matter how much money you have, if you´re still worried, you aren´t wealthy” and “The problem is there will always be someone wealthier or more successful than you so the comparison will never stop”.

Ben Carlson ger några goda råd på hur man bör se på ”Succsess & Money”…

Diversify your money and your life”… Det är svårt att bli ”rik”, men ännu svårare att fortsätta vara rik, eller… ”You should concentrate your investments to get rich but diversify to stay rich

Figure out your level of enough” … Livet blir enklare om man har ”en välskött privatekonomi” (som Besser alltid tjatar om…) men livet är också så mycket mer än ”finansiella investeringar”. Det gäller att alltid hitta en bra balans när det gäller ”pengar & prylar”. Det gäller även “pengar & tjänster”, dvs upplevelser, resor, underhållning”. ”Mer är inte alltid bättre” som Besser brukar säga.

Eller som Ben skriver… ”As long as you think more is better, you´ll never be satisfied

Det gäller speciellt om man är ”rik” (har gott om pengar…), då måste man också kunna hantera dem och ha gott om förstånd. ”Se till att du alltid har mer förstånd än pengar, annars förlorar du pengarna och ökar förståndet…” som Besser också brukar säga… 😊

7) ”When Fraud Flourishes”

När bedrägerier frodas” är rubriken på kapitel 7. Frågan är alltså, ”När skall man vara extra uppmärksam på finansbedrägerier”. Här kommer några förslag från boken…

When there´s an” Expert” with a Good Story” and “When Greed is Abundant” and “When Capital Becomes Blind” and “When Banking Industry Gets Involved” and “When Markets Are Rocking” and “When the Opportunity Presents Itself” and “When Human Beings Are Involved” and finally “When Innovations Runs Rampant

Det blir flera tillfällen som beskrivs med givande exempel på när man skall vara lite extra uppmärksam…

8) ” The Siren Song of New Technologies”

Här gäller det allt från klassiska ”The Gold Rush” och ”Railways” på 1800-talet till ”The Dot -Com Crash” runt år 2000. Det blir en bra fördjupning och även en analys av medias ansvar i sammanhanget.

Ny teknologi kanske kan bli lönsam i framtiden, men inte för alla bolag” som Besser brukar säga… (tänk Kryptovalutor, El-bilar, AI mm). Vi hör bara talas om de få bolag som lyckas men nästa aldrig om alla de bolag som misslyckades med ny teknologi, och de bolag som misslyckas är alltid många, många fler…

9) ” The Seductive Power of FOMO”

Kapitlet börjar med ett citat av självaste Ivar Kreuger (Googla om ni vill veta mer…!!)

”Everything in life is founded on Confidence”  Vad kan vi lära oss här? När det gäller girighet så är det mycket lätt att hänga med när ”alla andra” blir allt rikare på det som är populärt i början. Det spelar ingen roll vad som är senaste ”case”.

Hela kapitel 9 handlar om just Ivar Kreuger och hur hans framgångsrika affärsimperium gjorde att allt fler ville vara med om den framgången. Det är psykologiskt mycket svårt att stå emot ”FOMO” (”Fear Of Missing Out”) och när information sprids över hela världen så blir det många som drabbas. ”Kreugerkraschen” påverkade inte bara Sverige utan stora delar av västvärlden i början på 1930-talet.

10)  ”Type 1 Charlatans”

Det finns många fantastiska historier om ”Finansbedrägerier” sen lång tid tillbaka. Kapitel 10 och 11 beskriver några klassiska finansbedrägerier sen tidig ekonomisk historia, som enligt Besser är en del av ”finansiell allmänbildning

 (Besser skrev redan 2018 ett inlägg om boken ”Extraordinary Popular Delusions” (från 1841…) där alla de klassiska finansbedrägerierna tas upp. Allt från ”Tulpanbubblan” i Holland 1635 till ”The South Sea Bubble” år 1711 i England och ”The Mississippi Scheme” i Frankrike år 1716.)

Köp boken på bokus.com för bara 155 kr, ett nytryck från 2020. Här kan man lära sig av många historier om vad som kan hända med kombinationen av ”Charlatans and FOMO”

” Charlatans Type 1 are passionate visionaries who take their ideas to the extreme without seeing any downside or unintended consequences”.

Eller helt enkelt ”Typ1 bedragare” som vill att ”någon annan” (”lättlurade ”aktieinvesterare”…) skall betala för de själva skall kunna förverkliga sina egna drömmar och idéer. Typexempel här är de flesta IPOs och nyemissioner för börsens förhoppningsbolag. ”Godtrogna aktiesparare betalar för dyr drift och upprepade förluster” som Besser varnat för upprepade gånger.

Även för aktieinvesterare är det viktigt att förstå skillnaden mellan önsketänkande och verklighet” som Besser också brukar säga…  😊

11)  ” Type 2 Charlatans”

En stor psykologisk skillnad när det gäller investeringar är förmågan att vara ”passiv” när alla andra är ”aktiva” och det är också förmågan att se marknadens långsiktiga utveckling jämfört med kortsiktiga händelser. Det är också den psykologin som… ”causing people to make short-term decisions with long-term capital

Type 2 Charlatans are thru fraudsters who blatantly set out to take advantage of others for their own personal gain

Det är här rena bedrägerier redan från början där man skapar ”händelser” som gör att godtrogna investerare blir ”aktiva” och tar snabba och oövertänkta beslut. En varning även här från Besser…

När det gäller de flesta bolagen på svenska småbörserna så är hälften ”Type 1” (dvs orealistiska förväntningar och fantasier…) som låter lättlurade aktiespekulanter betala för ”Fantastiska möjligheter i framtiden” och den andra hälften är ”Type 2” (dvs kriminella bedragare…) som bara har bolaget som ”en bas förplanering av rena finansbedrägerier”. Här är också en anledning till att Besser aldrig investerar i ”förhoppningsbolag”.

Det finns alldeles för många oetiska, opålitliga, oärliga och oseriösa förhoppningsbolag på börsen. Besser rekommenderar att man håller sig borta från alla bolag av den typen… 😊

12) ” Fooled by Intelligence”

Även smarta personer gör dumma investeringar. Det hjälper inte att vara intelligent och smart när man råkar ut för finansbedrägerier. En av värdens smartast personer var Isaac Newton, och även han förlorade en stor del av sin förmögenhet i ett av bedrägerierna i kapitel 11. Men han var också smart nog att i efterhand inse sin egen begränsning

” I can calculate the motion of heavenly bodies but not the madness of people” (Isaac Newton)

Det vi lär oss här är att inte lita för mycket på ”intelligens” oberoende av vem man är eller hur den används. Bara för att intelligens gör dig framgångsrik på ett område (t.ex. ditt jobb…!!) så blir man inte automatiskt framgångsrik på alla andra områden (t.ex. aktieinvesteringar…).

Det finns många (unga, intelligenta och riskbenägna män…) som inte inser den här ”sanningen”.

Eller som Besser brukar säga när det gäller aktier och investeringar… ”Intelligens kan aldrig ersätta erfarenhet” (favorit i repris…) 😊

13) ” How Gullible Are You? ”

Hur godtrogen, lättlurad och naiv får man vara som investerare? Det finns faktiskt inga gränser för dumhet när det gäller finansiella investeringar. Självklart är det främst girighet (snabba och lätta vinster…) men också oerfarenhet (orealistiska förväntningar…) som påverkar slutresultatet.

Det vi kan lära oss här är att finansiellt stabil avkastning kräver långsiktighet och ansträngning. Om en oväntad och fantastisk finansiell möjlighet plötsligt dyker upp just för dig så är det med stor sannolikhet ett finansiellt bedrägeri.

När man följer förhoppningsbolag i media så blir Besser alltid förvånad av hur blåögda. lättrogna och lättlurade de flesta svenskar är. Kanske är det den svenska mentaliteten att alltid tro det bästa om alla andra människor. ”Vi såg det inte komma…” som det heter numera…

Om något ser ut att vara för bra för att vara sant, så är det inte heller sant” som Besser brukar uttrycka det.

14) “ The Easiest Person to Fool”

Det som också krävs av en (framgångsrik…) aktieinvesterare är ”självkännedom”. Det gäller att inse sina egna begränsningar och svagheter. Några lär sig aldrig men med planering, struktur och dokumentation så kan de flesta investerare klara sig undan de värsta ”värdefällorna”.

Tänk efter före och ha klara och enkla regler för dina aktieinvesteringar” säger Besser. Svårare än så är det inte…

Här kommer några citat från kapitel 14…

“The biggest financial fraud of all is often the financial pain we inflict on ourselves through poor decisions, bad habits, and self-delusion. Sometimes the biggest charlatan is the person looking back at us in the mirror”

“The difference between what you make and how much you spend is often a tug of war between ego and humility. Unfortunately, for many people ego wins out when it comes to spending money”

“Any fool can make a fortune, but it takes man of brains to hold on to it” (Conerilius Vanderbilt)

“Getting rich is one of the biggest hurdles to staying rich because ego becomes your biggest enemy” (Ben Carlson)

“The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool” (Richard Feynman)

Sammanfattning….

Som sagts ovan så är det en både rolig och lärorik bok. Den är strukturerad, omfattande och kan också fungera som en bra introduktion till begreppet ”finansbedrägerier”.

Besser har lite mer kunskap och erfarenhet än de flesta aktieinvesterare men hittade ändå fler delar av ny kunskap och erfarenhet i den här boken. Boken är lättläst och det är ett sant nöje att lägga några timmar i dess sällskap.

Det visar sig också att Ben Carlson har gjort ett gediget arbete med research för boken. Det finns minst 20 och ofta fler referenser i slutet av varje kapitel. Det här är alltså en seriös studie byggd på historiska fakta och senaste vetenskap.

Det här är en bok som Besser rekommenderar för alla som vill undvika ”misslyckade investeringar”. (dvs sånt som i verkligheten bara är rena finansbedrägerier redan från början…) ”Läs och Lär” som Besser också brukar säga…. 😊

Senaste nytt…

Den här boken blev plötsligt aktuell när en seriös finanstidning som Affärsvärlden i mitten av september gjorde reklam för den ökända aktiebedragaren Aapo Sääsk.  Ganska bedrövlig att inte tidningen (och Chefredaktören Peter Benson…) bättre kollar upp vilka som får ”komma fram i media”. När man inte ens kan lita på Affärsvärlden så har vi nått ett nytt lågvattenmärke i svensk ekonomijournalistik….

Läser man den här boken känner man igen de flesta av de trick som Aapo Sääsk använder i bolag som Xzero AB och HVR Purification AB. En stor varning för de bolagen… !!

Slutsats….

Det som är fantastiskt är att även många kloka och erfarna aktieinvesterare” drabbas ”Gread & Fear” och chansar på snabba vinster från okända förhoppningsbolag på svenska småbörser.

För Besser är alla de här bolagen mest finansiella bedrägerier. Antingen ”Type 1” där bolag, styrelse och VD med girighet, inkompetens och önsketänkande, efter många nyemissioner driver bolaget i botten eller ”Type 2” som är rena bedrägerier från början där man nyemissioner bara mjölkar ut så mycket kapital man kan och så länge man kan från godtrogna aktieägare.

Aapo Sääsk är en typisk ”Typ 2 bedragare” där många tusen lättlurade svenskar (mest blåögda och finansiellt oerfarna pensionärer…) förlorat sitt långsiktiga sparkapital på något som var ett planerat och beräknat bedrägeri redan från början. Både gamla och nya ”aktieägare” har förlorat allt kapital som man ”investerat” i bolag som Xzero och HVR Purification, även om många av de senaste ”investerararna” fortfarande inte ens har fattat det.  Vill ni veta mer detaljer så läs mina inlägg från 29 Nov 2019 och 17 Jan 2020.

Besser anser självklart att aktier inte är det enda man kan investera i. Besser rekommenderar att man också investerar i en bra bostad, men några av de bästa investeringarna man kan göra är att investera i kärlek, vänskap, hälsa, kunskap och livsglädje.

Där har ni några alternativa tillgångar som man har glädje av hela livet. Och har man också den ekonomiska frihet som kloka och förnuftiga finansiella investeringar i stora, stabila och lönsamma bolag med utdelningsaktier ger, så får man mindre bekymmer, mer glädje och mer frihet här i livet. Något att fundera över tycker Besser… 😊

Besser