Det blir ett lite tidigare inlägg den här gången, men sen är vi tillbaka som vanligt med blandade ”kloka tankar” varannan vecka. Det här inlägget började med ett (gammalt..) blogginlägg från Claes Hemberg på Avanza. En spännande rubrik  på ett inlägg som måste läsas.  Det korta och enkla svaret på vad som är hemligheten: aktieutdelningar.

Här är hela texten…

Inlägget är bra skrivet och jag plankar (med lite editering..) Claes text från november 2015 rakt av. Så får man kanske inte göra men varken Claes eller Avanza kommer att hitta det här inlägget så nu kör vi…

”De rikas hemlighet… Ja, den kallas så ibland. Och tyvärr stämmer det. Metoden är inte svår att inse eller förstå. Den fäster bara inte på vanliga sparare tycks det. Än så länge. Låt mig försöka igen:
Det finns närmast säker avkastning att hämta på börsen. Direkt i handen. Det gäller utdelare.

Många rika har bara sådana aktier. Och dessa aktier är särskilt intressanta så här års. Själv köpte jag Telia senast. Några förebilder är här Aktiestinsen, Buffett och Szombatfalvy.

Det är dessutom två enkla steg för att hitta rätt:

Steg 1) Undvik heta bolag! 

Många nya aktieköpare vill ha snabba heta växande papper. Raketer som +213% låter ju imponerande. Där syns ju vinsten varje sekund.

De med stora pengar tänker tvärt om. De söker närmast säkra vinsterna som de lönsamma bolagen delar ut till sina aktieägare varje år. Det blir snabbt stora pengar.

Att spara på börsen förknippar proffsen inte i första hand med högre aktiepriser. Det är för osäkert. Proffsen vill se den säkra avkastningen i handen.

Steg 2) Välj stabila avkastare!

Det finns bolag som varje år oavsett börsen närmast garanterar samma kronor till dig i handen. Ja, många sparare har samtidigt lite grand missa den ”stabila avkastningen” som finns i flera bolag.

Rika svenskar har mycket pengar här. Det prioriterar bolag som har stabila eller växande utdelningar. Här kan vi år efter år vänta oss 4-7% i handen. Du får pengarna i april varje år. Och har du aktierna på ISK-konto får du dessutom skattefritt.

Du behöver nu inte alls vara lika orolig för att börsen ska gå ned, eftersom utdelningen är satt i kronor. Du får säg 7 kr per år från en viss aktie. Alltså spelar det mindre roll om den kostar 100 eller 90 om ett år. Eftersom det är utdelningen per aktie de är ut efter. Den är avkastningen de fokuserar på.

Sedan ska de ha kvar aktien i många år, så dagspriset är de inte så intresserade av, utan de 7 kronorna är grejen. Har du köpt aktien för 100 kr  där du får 7% utdelning och kursen stiger. Så har du alltjämt 7% i utdelning på ditt insatta kapital! Samma sak om kursen faller. Förutsägbarhet är nyckeln (om vi nu väljer just stabila bolag med stabil utdelning).

Och rätt konto är förstås ISK-kontot.Där får du ju utdelningarna skattefritt på kontot. Ett drömkonto för en utdelningssparare.

Sammanfattning

Ska du ta detta budord på riktigt allvar, behöver du minst 4-5 olika utdelare i lite olika branscher så blir du extra tålig. I min Folkaktieportfölj hittar du både Unibet, H&M, Telia, Scandi med några 2-7% i utdelning.

De sparare som väljer utdelare som taktik har plötsligt vänt ut och in på en vanlig bild av sparare på börsen. För utdelnings-investerare blir börsen inte någon ojämn aktiekurs i första hand, nej de kan smått strunta i den. Utan för utdelnings-ägaren är aktiekursen bara närmast en bonus.

När är det köpdags? Särskilt så här års är bolagen med bra utdelning extra intressanta. För utdelningen är nu mindre än ett halvår bort, vilket brukar märkas i aktiekursen närmaste månaderna. Aktier med bra utdelning brukar därför gå extra bra under vinterhalvåret. Så ska du välja dem, kan det vara bra köptid nu.

Bolagen som har bra utdelningar är bland andra byggbolagen, telekom, it-konsulter, Astra, Atlas men också H&M… H&M har också en genuin tillväxt i sina butiker. Inte konstigt att den är aktien med flesta nya aktieägare senaste året. Bankerna är jag däremot försiktig med. Så många nya regler stormar mot dem att de riskerar att tappa rejält.

Och självklart alltsammans på ett ISK-konto.

Claes Hemberg”

Familjeföretag

Men att bli rik på utdelningar gäller inte bara i börsbolag, det fungerar i alla typer av aktiebolag. Det är oftast familjebolag med starka huvudägare som låter bolaget gå i arv inom samma familj och släkt. På OMXS LC och MC finns ett flertal bra bolag att välja mellan om man gillar stabila och lönsamma familjebolag som ger regelbundna utdelningar. Vilket jag gör… 🙂

Även aktieutdelningar från lönsamma privata familjeföretag är något som jag kommit i kontakt med. Det är mest äldre, välskötta och lönsamma privata bolag som hålls inom familjen och där det är hembud på överlåtelse av alla aktier. Om farfar startade ett bra företag för 100 år sedan (i början av 1900-talet..) och bolaget sen har växt, varit lönsamt och inte sålts av, så har hela släkten haft fina extrainkomster i många år. Här syns en av fördelarna med att inte sälja (aktier i…!!) ett bolag bara för att det går bra. Om man behållit bolaget (och aktierna..!!) så har det genererat extra inkomster inte bara till grundaren  och hans familj, utan även till barn, barnbarn och den framtida släkten.

Stora bolag

Det finns flera större privata bolag som fortfarande ger aktieutdelningar till hela släkten. Ett känt (??) exempel är Bonniers. Bolaget bildades redan 1837 och har idag några hundra aktieägare i femte generation, alla i släkten Bonnier. Medlemarna i släkten har lite olika antal aktier. Några får flera miljoner i utdelning, men även de som bara har något fåtal aktier och som inte alls är med i bolagets operativa verksamhet får varje år en extra inkomst i form av utdelning. Även de allra minsta aktieägarna, som har helt vanliga jobb, får varje år mellan 100 till 200 tusen i utdelning från familjebolaget Bonnier AB.

Då spelar det ingen roll om man är lärare, journalist, busschaufför, präst eller sjuksköterska. Med den extra inkomsten varje år (!!) så kan man leva ett helt annat liv än vanliga löntagare. Det blir lite guldkant på tillvaron med finare bil (stor BMW..?) och bättre semestrar (skidåkning i Alperna och jul i Västindien…?) för hela familjen.  Allt tack vare att farfars farfar var lite smartare och klokare än alla andra som sålde ut sina bolag för att göra en lönsam exit.

Mindre bolag

Ett annat exempel är en av mina vänner som är aktieägare i en mindre, privat familjebolag.  Det startades redan på 1920-talet och har levt väl sen dess. Det är ett skogsbolag med en omsättning på runt 5 – 10 miljoner och en stabil lönsamheten varje år. Det finns  cirka 20 aktieägare (med olika antal aktier…) som alla kommer från samma släkt. Skogsvård och virkeshantering är utlagd på entreprenad, så allt jobb flyter på utan egna insatser. Bolaget har behållt och vårdat skogen under alla år, och man har också alltid haft gratis jakträtt för alla i aktieägare. Dessutom har bolaget köpt några fina andelslägenheter i Åre som får disponeras gratis av aktieägarna.

En mycket smart lösning. Inga register, inga skatteeffekter,  inga privata kostnader, inget jobb, ingen avundsjuka,  inget bråk och ingen städning eller underhåll. (Det är andelsbolaget i Åre (Skistar) som sköter städning och underhåll, och lägenheterna är åretruntbokade av bolaget.) Alla i släkten (aktieägarna..!) får disponera lägenheterna enligt rullande schema och det finns tillräckligt med veckor och lägenheter så att alla skall bli nöjda.

Det blir både årliga utdelningar (30 till 70 tusen), gratis jakträtt för de som vill och gratis skidveckor i Åre varje år för alla aktieägarna i det här bolaget. Ganska fantastiskt… 🙂

Fastighetsbolag

Ytterligare ett exempel på hur långsiktiga familjebolag ger guldkant på livet är de många mindre, privata fastighetsbolg som finns runtom i Sverige. Om farfar (eller morfar eller någon annan..) köpte en central hyresfastighet för många år sen, så kan dagens släktingar få fina lägenheter utan problem. Fastigheten (fastighetsbolaget…) har ett ordentligt löpande underhål men låga hyror. Dessutom finns alltid några tomma lägenheter som kan behövas till nästa generation i framtiden. När gammelfaster eller farmor dör så blir det nya lägenheter att välja mellan för dagens unga släktingar.

Fastigheten har ofta låga hyror, där kostnader och intäkter går jämt upp. Det blir ingen vinst och inte heller någon vinstskatt. Bolaget har därmed ”dålig lönsamhet”, men värdet av lägenheterna ökar för varje år.

Jag har flera bekanta som har fått fantastiskt fina lägenheter i Stockholms innerstad bara för att farfar (eller morfar…) gjorde en klok och långsiktig investering för många år sen. Och dessutom behöll fastigheten inom  familjen även om den kortsiktiga  ”lönsamheten” inte alltid var på topp.

”Skattemässiga asymetrier…..”

Men man behöver inte gå så många år bakåt i tiden för att hitta lönsamma investeringar i fastigheter. Ända fram till slutet av 1970-talet var centrala hyresfastigheter helt felprissatta pga ”skattemässiga asymetrier”. Då var hyreslagstiftningen ännu hårdare och avkastningen på fastigheter var nästan obefintlig när både hyreslagstiftning och hyresregler var tuffa och hyrorna låga. Man kunde köpa fantastiska fastigheter för ”nästan ingenting” om man bara tänkte långsiktigt och viste vad man gjorde….  🙂 (kunskap och långsiktighet igen…)

Besser har ett närliggande exempel. År 1979 kunde man köpa en välskött fastighet i centrala Stockholm med följande data. Ett femvånings hyreshus (gathus och gårdshus) med 18 lägenheter fördelade på drygt 1.450 kvm bostadsyta. Byggår 1922, en renoverad fastighet med egen tomt (fin innergård), stor och mycket fin tvättstuga och gott om både källar- och vindsföråd. Fastighetsägaren, som inte ville ha ansvar och hyresproblem, och som dessutom tyckte att lönsamheten var för dålig, ville sälja. Hyresgästerna bildade en BRF och ville köpa fastigheten. Fastighetsägaren tog in 2 oberoende värderingsmän. Fastigheten såldes för  den högsta värderingen, inget ”kompispris” här inte. Vad blev totalpriset? 975.000 kronor för hela paketet.

Vad kostar lägenheterna idag? Det kan man t.ex. se på hemnet.se. (Bessers familj gjorde redan då en mer långsiktig kalkyl och tillhörde köparsidan….)

”Den Stora Skillnaden”….

Det vi ser ovan är ”Den Stora Skillnaden” mellan Långsiktig värdeutveckling och Kortsiktig lönsamhet. Kortsiktig lönsamhet kan man alltid fixa. Både med falska försäljningssiffror (Eniro), kreativ bokföring  (Ericsson) eller att skära i nödvändiga kostnader. Långsiktig värdeutveckling är lite svårare. Då måste man tänka strategiskt, göra en bättre analys och ha massor med tålamod.

Därför är Balansräkningen (Långsiktig värdeutveckling…) viktigare än Resultaträkningen (Kortsiktiga vinster…), men det allra viktigaste är de Personer ( Kompetens & Integritet) som äger, styr och driver bolaget framåt.

Det gäller både för framgångsrika företag och för en välskött privatekonomi….. 🙂

Sammanfattning

Det finns flera fördelar med att äga aktier i stabila, välskötta och lönsamma aktiebolag som ger regelbundna utdelningar.

Är det börsnoterade bolag man äger aktier i behöver man inte göra något alls. Inget jobb, inga skyldigheter och inget ansvar. Det är bara att vänta på (de ökade..?) utdelningarna varje år.

Äger man aktier i privata familjebolag så finns det ofta ännu fler fördelar. Men då måste man kanske ta personligt ansvar, sitta i styrelsen och hjälpa till när det behövs för bolaget. Och vara sams med resten av aktieägarna i släkten. Men det blir ofta en bra släkt- och familjekänsla i den här typen av bolag (med gratis jakträtt och fria skidveckor…) om man bara gör rätt från början.

”Skattemässiga asymetrier” är alltid något att leta efter om man är långsiktig. Men de kan gå åt båda håll. Det gäller både lagar, regler, skatter och bidrag som plötsligt kan ändras eller försvinner. Det gäller att tänka sig för och utnyttja de regler som gäller  just nu.

Det finns många fördelar med att vara ”rik”. Ekonomisk frihet är kanske det viktigaste, men med långsiktigt tänkande i flera led så kan  man få både extra inkomster (utdelningar) och bra boende (billiga lägenheter). Med lite tur kan man även få fri jakträtt och gratis skidåkning. Grunden är att vara långsiktigt från början.

Besser